Lart

Anafilaksi: Simptomat, Diagnostikimi dhe Parandalimi

Anafilaksi është një reaksion alergjik i rrezikshëm për jetën. Kjo ndodh kur jeni të ekspozuar ndaj diçkaje që jeni jashtëzakonisht alergjik. Duhet të kërkohet vëmendje e menjëhershme mjekësore.

Ju rekomandojmë këtë artikull:

Alergjia ndaj Lateksit: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Simptomat e anafilaksit

Simptomat ndryshojnë në bazë të shkallës suaj të alergjisë dhe sasisë së ekspozimit. Ato variojnë nga të lehta në të rënda. Simptomat e mundshme përfshijnë:

 • ënjtje në gojë, fyt ose në pjesë të tjera të trupit,
 • fryerje, skuqje ose lëkurë që kruhet,
 • lëkurë të zbehtë ose lëkurë që është e skuqur dhe e ngrohtë,
 • probleme të frymëmarrjes ose gulçim për frymëmarrje,
 • ndjenjë ngushtimi në gjoks,
 • marramendje,
 • dobësim,
 • dhimbje stomaku,
 • neveri, vjellje ose diarre,
 • ndjenjë ankthi,
 • presion të ulët të gjakut,
 • arrest kardiak.

Anafilaksi

 

Çfarë shkakton anafilaksinë?

Anafilaksia zakonisht shkaktohet nga ekspozimi ndaj alergjenit. Gjatë një reagimi normal, trupi juaj prodhon antitrupa për të luftuar alergjenin. Gjatë një reagimi të ashpër, sistemi imunitar mund të bjerë në panik. Kjo çon në anafilaksinë, e cila është shumë e rrezikshme.

 

Alergjenet që mund të shkaktojnë anafilaksinë përfshijnë:

 • ushqime, të tilla si arra, kikirikë, vezë dhe fruta,
 • ilaçe të tilla si antibiotikë, aspirina, barna pa recetë kundër dhimbjes, barnat e alergjisë dhe ngjyra për kontrast në procedurat e imazherisë,
 • lateksi ose goma që gjendet në dorashka kirurgjikale, furnizime mjekësore dhe shumë produkte në shtëpinë tuaj,
 • thumbimet e insekteve të tilla si nga bletët, grerëzat, hornet, insektet e verdha, mizat dhe milingonat e zjarrit.

 

Si diagnostikohet anafilaksia?

Nëse ju ose dikush rreth jush ka anafilaksi, telefononi menjëherë emergjencën. Këshillohuni me mjekun tuaj nëse keni simptoma më të lehta të anafilaksit. Ata do të duan të shohin nëse simptomat tuaja janë të lehta ose të rënda. Ata mund të diagnostikojnë shkakun e reagimit dhe të ofrojnë trajtim.

 

A mund të parandalohet apo shmanget anafilaksia?

Më poshtë janë disa mënyra për të ndihmuar në parandalimin ose shmangien e anafilaktit.

 • Informoni të gjithë mjekët për ndonjë alergji që keni,
 • Tregojuni mjekëve tuaj nëse keni pasur anafilaksi në të kaluarën. 
 • Shmangni ushqimin ose prekjen e ushqimeve ndaj të cilave jeni alergjik. Edhe sasitë e vogla mund të shkaktojnë reagim të ashpër. Lexoni listën e përbërësve në ushqimet e paketuara. Kur hani jashtë, tregoni shërbyesit ose kuzhinierit për alergjinë tuaj.
 • Nëse jeni alergjik ndaj thumbimeve të insekteve, vishni veshje mbrojtëse dhe ilaç kundër insekteve kur jeni jashtë.
 • Mbani një byzylyk, çelës ose kartë alarmi mjekësor. Kjo do të ndihmojë mjekët dhe profesionistët shëndetësor që t’iu trajtojnë në raste urgjente.
 • Mbani një çantë të emergjencës ndaj anafilaktit me ju në çdo kohë. Mjeku juaj mund ta përshkruajë këtë. Ajo përmban ilaçe për të ndaluar një reaksion alergjik sapo të fillojë. Medikamenti është një injeksion epinefrine (EpiPen). Familja, miqtë dhe bashkëpunëtorët duhet të dinë ta përdorin atë. Një çantë mund të përfshijë gjithashtu një antihistamine, siç është difenhidramina (emri i markës: Benadryl).

 

Trajtimi i anafilaksit

Trajtimi për anafilaksi duhet të fillojë menjëherë. Nëse e shihni dikë të ketë këtë reagim, telefononi emergjencën për të marrë ndihmë mjekësore. Nëse personi ka një kuti emergjence me një EpiPen, injekto atë në krahun ose këmbën e tyre. EpiPen është trajtim afatshkurtër. Personi përsëri duhet të shkojë në spital për trajtim dhe kujdes mjekësor. Disa alergji mund të kërkojnë një seri të medikamenteve për lehtësim.

 

Të jetosh me anafilaksi

Shumica e njerëzve që marrin trajtim jetojnë një jetë normale. Nëse nuk merrni trajtim dhe simptomat janë të rënda, mund të shpie deri te vdekja. Pas trajtimit, duhet të keni dikë që të qëndroj me ju për 24 orë për t’u siguruar që sulmi tjetër të mos ndodh. Bisedoni me mjekun tuaj se si të parandaloni sulmet e ardhshme. Ata mund të përshkruajnë një kuti emergjence dhe t’iu mësojnë se si ta përdorni atë.

 

Pyetje per mjekun tuaj

 • Kam një alergji. A mund të jem në rrezik për anafilaksi?
 • A duhet të vesh një byzylyk alarmi mjekësor? Ku mund ta gjej një?
 • Çfarë duhet të kem në çantën time të urgjencës?
 • Nëse unë kam pasur anafilaksi, cili është rreziku që të kem atë përsëri?
 • Si mund të sigurohem që të gjithë anëtarët e ekipit tim të kujdesit shëndetësor të dijnë për rrezikun tim?Ju rekomandojmë këtë artikull:
 • Alergjitë Ushqimore
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com