Lart

Sëmundjet Rekreative të Ujit

Sëmundjet rekreative të ujit janë sëmundjet që njerëzit mund të marrin nga uji në të cilin notojnë dhe luajnë – si pishina, vaska të nxehta / llixhat, terrenet e lojërave me ujë ose oqeane, liqene dhe lumenj – nëse uji është i ndotur me mikrobe.

Cilat janë simptomat më të zakonshme?

Simptomat më të zakonshme të shkaktuara nga sëmundjet rekreative të ujit janë diarreja, skuqjet e lëkurës, dhimbja e veshit, kolla ose mbingarkesa dhe dhimbja e syve.

Si përhapen sëmundjet rekreative të ujit?

Ju mund të merrni sëmundje rekreative të ujit nëse gëlltisni, keni kontakt, ose merrni frymë në mjegulla ose aerosole nga uji i ndotur me mikrobe. Ju gjithashtu mund t’i merrni ato duke pasur kontakt me kimikate që ndodhen në ujë ose që avullojnë nga uji dhe shndërrohen në gaz në ajër.

Diarrea është sëmundja më e zakonshme rekreative e ujit. Njerëzit të cilët tashmë janë të sëmurë me diarre mund ta përhapin atë tek të tjerët kur futen në ujë rekreativ.Sëmundje të tjera rekreative të ujit – të tilla si lëkura, veshi, frymëmarrja, syri dhe infeksione të tjera – mund të shkaktohen nga mikrobe që natyrshëm jetojnë në ujë dhe tokë. Nëse kimikatet e përdorura për të vrarë mikrobet (klorin ose bromin) në pishina, vaska të nxehta dhe terrenet e lojërave me ujë nuk mbahen në nivelin e duhur, këto mikrobe mund të shumohen dhe të bëjnë që notarët të sëmuren.

Kush rrezikohet më shumë?

Fëmijët, gratë shtatzëna dhe njerëzit që kanë probleme shëndetësore ose marrin ilaçe që ulin aftësinë e trupit të tyre për të luftuar mikrobet dhe sëmundjet – të tilla si njerëzit, sistemi imunitar i të cilëve është dobësuar për shkak të kancerit, një transplant organi ose HIV – janë më të rrezikuarit për rekreacion sëmundjet e ujit.

Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar duhet të jenë të vetëdijshëm se uji rekreativ mund të jetë i ndotur me Cryptosporidium (ose Crypto për pak kohë). Crypto mund të shkaktojë simptoma të rrezikshme për jetën te njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.

Si mund të mbrojnë notuesit veten dhe të tjerët nga sëmundjet rekreative të ujit?

Mënyra më e mirë për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve rekreative të ujit është që në radhë të parë të mbani mikrobet jashtë ujit. Kjo do të thotë që nëse ju ose fëmija juaj keni qenë i sëmurë me diarre në dy javët e fundit, duhet të qëndroni larg ujit.

Për të mbrojtur veten nga sëmundjet më të zakonshme rekreative të ujit:

  • Mbani ujë larg gojës kur notoni
  • Thani veshët pasi të keni notuar

Pse është e rëndësishme dezinfektimi për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së sëmundjeve rekreative të ujit?

Dezinfektimi me klor ose brom dhe pH është mbrojtja e parë kundër mikrobeve që shkaktojnë sëmundje rekreative të ujit në pishina, vaska të nxehta / llixhat dhe terrenet e ujit. Në nivelet e rekomanduara, klori ose bromi mund të vrasin shumicën e mikrobeve në ujë brenda disa minutash (disa mikrobe, të tilla si Crypto, mund të jetojnë në ujë të trajtuar siç duhet për ditë).

Sidoqoftë, një studim i CDC zbuloi se më shumë se 10% e inspektimeve rutinë të pishinave publike, vaskave të nxehta / llixhave dhe terreneve të lojërave me ujë (për shembull, në hotele / motele dhe parqe uji) çuan në mbyllje të menjëhershme për shkak të shkeljeve serioze, të tilla si klori i pahijshëm ose nivelet e bromit.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com