Lart

Alopecia Areata: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Alopecia areata është një sëmundje që shkakton copëza të rrumbullakëta të humbjes së flokëve. Mund të çojë në humbje totale të flokëve. Alopecia areata është një sëmundje autoimune. Kjo do të thotë se sistemi juaj imunitar, i cili normalisht ndihmon në mbrojtjen e trupit nga infeksioni dhe sëmundja, sulmon gjëndrat e flokëve.

Ju jeni në një rrezik pak më të lartë për të zhvilluar alopecia areata nëse një anëtar i ngushtë i familjes ka sëmundjen. Rreziku juaj është edhe më i madh nëse anëtari i familjes suaj ka humbur copën e parë të flokëve para moshës 30 vjeç.

Simptomat

Alopecia areata nuk është e dhimbshme dhe nuk ju bën të ndiheni të sëmurë. Njerëzit që kanë këtë sëmundje janë përgjithësisht të shëndetshëm. Në shumicën e rasteve, flokët bien në copa të vogla, të rrumbullakëta, me madhësinë e një çereku, duke prodhuar disa copëza të zhveshura. Në disa njerëz, ka më shumë humbje të flokëve. Megjithëse nuk është e zakonshme, sëmundja mund të shkaktojë humbje totale të flokëve në kokë (referuar si alopecia areata totalis) ose humbje të të gjithë qimeve të trupit (alopecia areata universalis).

Shkaqet

Në alopecia areata, qelizat e sistemit imunitar të quajtura qeliza të bardha të gjakut sulmojnë qelizat me rritje të shpejtë në gjëndrat e flokëve. Folikulat e prekura të flokëve bëhen të vogla dhe ngadalësojnë në mënyrë drastike prodhimin e flokëve. Për fat të mirë, qelizat burimore që furnizojnë vazhdimisht gjëndrën me qeliza të reja nuk duket se janë në shënjestër. Pra, gjëndra gjithnjë ka potencialin për të rigjeneruar flokët.

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton alopecia areata. Megjithëse është e mundur që ju keni trashëguar gjendjen, shumica e fëmijëve me alopecia areata nuk kanë një prind me sëmundjen. Shkencëtarët dyshojnë se disa gjene mund të punojnë së bashku për të rritur mundësinë e sëmundjes. Kjo e bën shumë të vështirë që fëmija juaj të trashëgojë të gjitha gjenet e nevojshme për ta vënë atë në rrezik për alopecia areata.

Edhe nëse keni të gjitha gjenet e nevojshme, është e mundur që nuk do të merrni alopecia areata. Shkaktari gjithashtu mund të jetë një virus ose diçka tjetër në mjedisin tuaj.

Trajtimi

Nuk ka shërim për alopecia areata dhe as ilaçe për ta trajtuar atë. Sidoqoftë, ilaçet e aprovuara për qëllime të tjera mund të ndihmojnë që flokët të rriten përsëri, të paktën përkohësisht. Sidoqoftë, këto ilaçe nuk parandalojnë rënien e flokëve në të ardhmen. Flisni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor për opsionin më të mirë për ju. Një kombinim i trajtimeve mund të funksionojë më së miri. Pyesni sa kohë do të duhet të merrni ilaçe, sa kohë do të duhet para se të shihni rezultatet dhe në lidhje me efektet anësore të mundshme.

Flokët tuaj mund të rigjenerohen me ose pa trajtim, por gjithashtu mund të bien përsëri.

 

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com