Lart

Arteriti Gjigant Qelizor

Arteriti gjigant qelizor është një lloj çrregullimi që shënohet nga inflamacioni i enëve të gjakut.

Njerëzit me arterit qelizor gjigand shpesh kanë polymyalgia reumatica, një çrregullim i shoqëruar me dhimbje dhe ngurtësi në qafë, shpatull dhe hip.

Çfarë ndodh në arteritin me qeliza gjigande?

Arteriti gjigant qelizor shkakton arterie të ngushtuara, gjë që zvogëlon rrjedhën e gjakut. Çrregullimi prek kryesisht arteriet e vendosura në secilën anë të kokës, edhe pse enët e tjera të gjakut gjithashtu mund të bëhen të përflakur.

Arteriti gjigant qelizor mund të shkaktojë probleme potencialisht serioze nëse nuk trajtohet, duke përfshirë humbjen e përhershme të shikimit dhe goditjen në tru.

Eshtë e rëndësishme të raportoni çdo simptomë tek mjeku juaj dhe të merrni trajtim të hershëm për të parandaluar dëmtimin e përhershëm të indeve.

Simptomat e arteritit qelizor gjigand

Shenjat e arteritit qelizor gjigand mund të përfshijnë:

  • Simptoma të ngjashme me gripin në fillim të sëmundjes, të tilla si lodhja, humbja e oreksit dhe ethet.
  • Dhimbje koke.
  • Dhimbje dhe butësi mbi tempuj.
  • Shikim të dyfishtë ose humbje të shikimit.
  • Marramendje.
  • Probleme me koordinimin dhe ekuilibrin.
  • Dhimbje në nofull dhe gjuhë, veçanërisht kur hani.
  • Vështirësi në hapjen e gjerë të gojës.
  • Rezultatet e kokës (raste të rralla).

Trajtimi i arteritit qelizor gjigand

Simptomat e arteritit qelizor gjigand shpejt zhduken kur trajtohen me ilaçe kortikosteroide, siç është prednizoni. Kohëzgjatja e trajtimit të ilaçeve ndryshon për secilin person.

Mjeku juaj zakonisht do t’ju mbajë në doza të larta të kortikosteroideve për rreth 1 muaj. Simptomat mund të zhvillohen kur doza e kortikosteroideve zvogëlohet në nivele më të ulëta. Pas një kohe, simptomat zakonisht pastrohen plotësisht, dhe mjeku mund të ndalojë ilaçet fare.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com