Lart

Ethet Tek Të Miturit: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Të pasurit ethe është një shenjë se trupi juaj është i sëmurë ose ka infeksion. Temperatura ndihmon në vrasjen e infeksioneve, baktereve dhe viruseve që shkaktojnë atë. Fëmija juaj ka ethe nëse temperatura e trupit të tij është më e lartë se normal. Një temperaturë normale është 37°C kur kontrollohet nga goja. Disa mjekë ju kërkojnë të kontrolloni foshnjën apo temperaturën e fëmijës suaj rektalisht (në rektumin e tyre). Normal për atë metodë është 37.5 ° C.

Simptomat e etheve tek foshnjet dhe fëmijët:

 • Vjellje të vazhdueshme ose diarre
 • Gojë e thatë
 • Dhimbje veshi ose tërheqje në vesh
 • Ethe që vijnë dhe shkojnë për disa ditë
 • Bezdisje
 • Mungesë oreksi
 • Pamja e zbehtë
 • Kriza
 • Dhimbje koke e rëndë
 • Skuqje të lëkurës
 • Nyje të mpira ose të fryra
 • Dhimbje të fytit
 • Qafë e ngrirë
 • Dhimbje stomaku
 • Ënjtje e njollave të buta në kokën e foshnjave
 • Mosreagim ose squllje
 • Ankesë ose probleme të frymëmarrjes
 • Të qarë

Ethet Tek Të Miturit

Çfarë i Shkakton ethet tek foshnjet dhe fëmijë?

Shumica e etheve shkaktohen nga infeksionet (bakteret ose viruset). Arsyet e tjera për paraqitjen e etheve përfshijnë:

 • Disa ilaçe. Kjo do të përfshinte antibiotikë, ilaçe kundër krizave dhe presionit të gjakut.
 • Ndonjë sëmundje e lidhur me ngrohjen.
 • Kanceret
 • Çrregullime autoimune (kur trupi juaj gabimisht sulmon indet e shëndetshme)
 • Disa vaksina të fëmijërisë

Si diagnostikohen ethet tek foshnjet dhe fëmijët?

Shumë doktorë diagnostikojnë ethet kur temperatura në gojë është mbi 37.5°C. Ata diagnostikojnë ethet si një temperaturë rektale mbi 38°C. Por standardet e etheve gjithashtu varen nga mosha, kështu që çfarë mund të jetë ethe në një person nuk mund të vlerësohet si ethe në dikë tjetër.

Për të matur temperaturën e fëmijës tuaj në rektum, përdorni një termometër dixhital. Vendoseni fëmijën tuaj në barkun e tij në prehërin tuaj. Aplikoni xhel petroleum (emri i markës: vazelinë) në majë të termometrit. Vendoseni gjysëm inç të termometrit në rektumin e fëmijës suaj. Ndaloni nëse ndjeni ndonjë rezistencë. Mbajeni termometrin pa lëvizur dhe mos e largoni. Kur termometri bie, hiqni atë dhe kontrolloni leximin dixhital. Marrja e temperaturave në rektum është metoda e preferuar për fëmijët.

Për të matur temperaturën e fëmijës tuaj në gojë, përdorni një termometër dixhital. Vendose fundin e termometrit nën gjuhën e tij/saj. Shkoni drejt fundit të gojës. Bëni fëmijën të mbyllë buzët e tij ose të saj rreth termometrit. Tregojini fëmijës tuaj të mos kafshojë ose të flasë. Kur termometri bie, hiqni atë dhe kontrolloni leximin dixhital.

Asnjëherë mos përdorni një termometër me merkur. Merkuri është helm.

Këshilla të tjera për marrjen e temperaturës përfshijnë:

 • Etiketoni termometrin e zorrës së trashë në mënyrë që të mos përdoret aksidentalisht në gojën e fëmijës suaj.
 • Filloni duke pastruar termometrin në ujë të ngrohtë me sapun. Shpëlarje mirë me ujë të ftohtë.
 • Për temperaturat orale, prisni 20 minuta pasi fëmija juaj ha apo pi ushqime të nxehta ose të ftohta dhe pije para se të matni temperaturën e tij.
 • Mos e lidhni fëmijën tuaj shumë shtrëngueshem përpara se të merrni temperaturën e tij.
 • Mos e matni temperaturën e fëmijës suaj pasi ai ose ajo është larë.
 • Asnjëherë mos e lini fëmijën tuaj vetëm kur përdorni një termometër.
 • Kur të keni mbaruar, pastroni termometrin përsëri me alkool ose me ujë të ftohtë dhe sapun.

A mund të parandalohen apo shmangen ethet tek  foshnjet dhe fëmijët?

Ethet e shkaktuara nga sëmundja ose infeksioni mund të shmangen duke shmangur gjërat që shkaktojnë sëmundje dhe infeksione. Ethet  e shkaktuara nga vaksinat mund të shmangen duke i dhënë fëmijës tuaj acetaminofen. Ky është ilaç që merret pa përshkrim të mjekut (emri i markës: Tylenol). Kjo duhet të jepet pak para ose menjëherë pas vaksinimit.

Trajtimi i etheve tek foshnjet dhe fëmijët

Acetaminofeni mund të jepet për të reduktuar ethet. Ibuprofeni (emrat e markave Advil i fëmijëve, Motrin i fëmijëve) është një tjetër ilaç që mund të përdoret për të ulur temperaturën tek fëmijët më të rritur se 6 muaj. Pyetni mjekun tuaj për dozën e saktë. Kjo do të ndryshojë sipas moshës dhe peshës së fëmijës suaj. Mos i jepni medikamente fëmijës tuaj nëse ai ose ajo është midis 3 muaj dhe 3 vjeç dhe ka temperaturë prej 38.8°C ose më të ulët. Nëse fëmija juaj është  me dhimbje dhe i shqetësuar, dhe temperatura e tij është mbi 38.8°C, ju mund të dëshironi t’i jepni atij acetaminofen.

Këshilla për dhënien e ilaçeve:

 • Mos jepni më shumë se 5 doza në 1 ditë.
 • Mos i jepni një foshnje më të re se dy muaj asnjë ilaç, përveç nëse doktori juaj ju thotë.
 • Lexoni me kujdes udhëzimet e paketës.
 • Për ilaçe të lëngëta, përdorni një pajisje të veçantë matëse për të marrë dozën e duhur. Ju mund të gjeni një në barnatore. Një lugë çaji e zakonshme kuzhine nuk mund të mbajë sasinë e duhur të ilaçeve.

Nëse fëmija juaj është më i ri se 3 muaj dhe ka temperaturë rektale prej 40°C ose më të lartë, telefononi mjekun ose shkoni në emergjencë. Ethet mund të jenë një shenjë e një infeksioni serioz në foshnjat e reja.

Asnjëherë mos i jepni aspirinë fëmijës tuaj për ndonjë arsye. Aspirina mund të shkaktojë sindromën Reye. Sindroma  Reye është një sëmundje serioze e fëmijërisë që mund të çojë në vdekje. Mos i jepni aspirinë fëmijëve më të vegjël se 18 vjeç.

Dhënia e fëmijës tuaj acetaminofen dhe një dush të ngrohtë mund të ulë ethet e tij. Jepni acetaminofen para banjës. Një dush pa ilaçe do të bëjë që fëmija juaj të dridhet. Kjo do të rrisë temperaturën e  trupi të tij ose të saj. Asnjëherë mos përdorni alkool ose ujë të ftohtë për banjë.

Të jetuarit me ethe

Është e rëndësishme për ta bërë fëmijën të ndihet rehat kur ai ose ajo ka ethe. Gjërat që mund të ndihmojnë janë:

 • Jepi lëngje fëmijës suaj për të parandaluar dehidrimin (ujin e pamjaftueshëm në trup). Kjo do të ndihmojë trupin të ftohet vetë. Uji, supat homogjene, akulloret me shijë frutash ose xhelatina me shije janë zgjedhje të mira.
 • Mos e detyrojeni fëmijën tuaj të hajë nëse nuk ka dëshirë.
 • Sigurohuni që fëmija juaj të pushojë.
 • Mbani temperaturën e dhomës në rreth 21°C deri në 23°C.
 • Visheni fëmijën tuaj në pizhame pambuku të lehta. Mbiveshja mund të kurthojë nxehtësinë e trupit dhe të shkaktojë rritjen e temperaturës së fëmijës.
 • Nëse fëmija juaj ka të dridhura, jepni atij një batanije shtesë. Hiqeni kur të dridhurat ndalojnë.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A mund të them nëse fëmija im ka ethe duke prekur ballin e tij?
 • Sa ditë duhet të përjetojë ethe para se të shqetësohem?
 • Pse paraqiten dhe largohen ethet e fëmijës tim?
 • A mund ta konfuzojë temperatura e lartë fëmijën tim?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com