Lart

Kolikat: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Kolika ndodh kur një foshnje e shëndetëshme qanë për më shumë se 3 orë në ditë të paktën tre herë gjatë javës. Kolika mund të fillojë disa javë pas lindjes. Foshnjat tejkalojnë kolikat në kohë kur janë 3 deri në 6 muaj.

Simptomet e kolikës

Foshnjat që kanë kolikë qajnë më shumë se shumica e foshnjave, mirëpo pavarësisht kësaj ato janë të shëndetshme. Ata zakonisht qajnë rreth të njëjtës kohë çdo ditë. Foshnjat me kolikë zakonisht marrin nervozizëm në fund të ditës, por kjo mund të ndodhë në çdo kohë.

Foshnja juaj mund t’i shtrëngojë grushtat kur qanë ose mbledh këmbët. Foshnjet me kolikë mund të duken sikur janë në dhimbje ose skuqen. Në kohën kur fëmja juaj qanë, mund të gëlltisë ajrin. Kjo mund t’i krijojë gaz foshnjës tuaj në stomak dhe të bëjë fëmijën të ndjehet i fryrë ose i bën të ndjenjë ngushtësi.

Kolikat Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çfarë shkakton kolika?

Është e vështirë të dihet shkaku kryesor i kolikës. Bebet qajnë në shumë gjëra si të porsalindur. Mjekët besojnë se shkaqet mund të përfshijnë:

 • dhimbje ose siklet nga gazi ose mostretja
 • uria
 • të ndjerit të mbushur
 • ndjeshmëri ndaj formulës ose qumështit të gjirit
 • overstimulimi
 • reagim emocional ndaj frikës, zhgënjimit, apo ngazëllimit

 

Si diagnostikohet kolika?

Mjeku i fëmijës suaj mund ta diagnostikojë kolikën. Ai ose ajo do të bëjë një ekzaminim fizik dhe do të rishikojë historinë dhe simptomat. Mjeku mund të kryejë disa teste për të përjashtuar probleme të tjera të mundshme.

 

A mund të parandalohet ose të shmanget kolika?

Ju nuk mund ta parandaloni ose ta shmangni fëmijën tuaj nga të qenit kolik.

 

Trajtimi i kolikës

Nëse foshnja juaj ka kolikë, ka gjëra që mund të bëni për ta zbutur atë dhe për të zvogëluar të qarën.

Ushqimi i fëmijës suaj

Nëse e ushqeni me gji fëmijën tuaj, përcjellni atë që hani dhe pini. Çdo gjë që konsumoni përcillet tek fëmija juaj dhe mund të prekë atë. Shmangni kafeinën dhe çokollatën, të cilat veprojnë si stimulues. Shmangni produktet e qumështit dhe arrat, ndaj të cilave fëmija juaj mund të jetë alergjik. Pyete mjekun tuaj nëse ndonjë ilaç që po merr mund të jetë një problem. Provoni ta leni foshnjën tuaj të ushqehet në një gji përpara se të kaloni në gjirin tjetër.

Nëse ushqeni foshnjën tuaj me formulë, mund të provoni një markë tjetër. Bebet mund të jenë të ndjeshme ndaj proteinave të caktuara në përzierjen ushqimore. Provoni t’i jepni foshnjës tuaj sasi të vogla të ushqimit më shpesh. Mos i jepni ushqim foshnjës suaj shumë ose shumë shpejtë. Një ushqim me shishe duhet të zgjasë rreth 20 minuta. Nëse fëmija juaj ha më shpejt, provoni të përdorni një biberon me një vrimë më të vogël. Kjo do të ngadalësojë ushqyerjen e tyre. Ju mund të provoni ngrohjen e formulës në temperaturën e trupit. Ose provoni të ushqeni fëmijën tuaj ulur në një pozitë të drejtë.

Kolikat Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Mbajtja e foshnjës tuaj

Foshnjat që kanë kolikë reagojnë ndaj mënyrave të ndryshme të mbajtjes ose të lëkundjes.

Mund ta provoni:

 • mbajtjen e fëmijës suaj në krahët ose prehërin tuaj përgjatë kohës kur ju masazhoni shpinën e tyre
 • mbani fëmijën tuaj ulur drejtë, nëse kanë gazra
 • mbani fëmijën tuaj në mbrëmje
 • mbani fëmijën tuaj gjatë ecjes
 • lëkundni fëmijën tuaj në krahët tuaj ose duke përdorur një lëkundëse të foshnjave.

 

Ngushëlloni fëmijën tuaj

Bebet gjithashtu reagojnë ndryshe ndaj lëvizjeve dhe stimuluesve. Gjëra të tjera që mund të ndihmojnë qetësimin e fëmijës suaj përfshijnë:

 • ofrimi i kontaktit lëkurë në lëkurë
 • mbështjellni në pelena fëmijën tuaj
 • këndoni fëmijës tuaj
 • duke i dhënë fëmijës tuaj një dush të ngrohtë (jo të nxehtë) ose duke vënë një peshqir të ngrohtë në stomakun e tyre
 • fërkoni fëmijën tuaj (pyesni mjekun tuaj për udhëzime)
 • duke siguruar zhurmë të bardhë, të tilla si një ventilator, krevat fëmijësh të lëvizëshëm, fshesë me korrent, makinë larëse, ose pjatalarëse
 • duke i dhënë fëmijës tuaj një biberon
 • duke shkuar për një shëtitje me fëmijën tuaj në karrocën e tyre
 • duke shkuar për një vozitje me fëmijën tuaj në ulësen e tyre në makinë
 • duke i dhënë fëmijës tuaj pika semitikone. Ky ilaç pa recetë mjeku mund të ndihmojë në lehtësimin e gazrave.

 

Të jetosh me kolikë

Kolika mund të jetë e vështirë për prindërit. Mund të jetë i vështirë kujdesi për fëmijët që nuk ndalen së qari. Mundohuni të mos shqetësoheni nëse ndjeheni të tronditur ose të frustruar. Pyet dikë afër teje për të ndihmuar në shikimin e fëmijës suaj. Foshnjat zakonisht tejkalojnë kolikën në kohën kur janë 3 deri në 6 muaj. Qarja nuk e dëmton fëmijën tuaj, dhe kolika nuk ka efekte të qëndrueshme.

Më poshtë janë gjërat që duhet të keni parasysh për kolikën.

 • Ju nuk e keni shkaktuar kolikën, kështu që përpiquni të mos ndjeheni fajtorë.
 • Kolika do të largohet.
 • Vetëm për shkak se fëmija juaj ka kolikë nuk do të thotë se ata janë jo të shëndetëshëm.
 • Ka shumë mënyra për të qetësuar fëmijën tuaj.
 • Dhënia e vëmendjes shtesë për fëmijën tuaj nuk do t’i dëmtojë ata.

 

Kontakto mjekun e foshnjës nëse:

 • qarja e fëmijës suaj është e përzier me ethe, vjellje, jashtëqitje të lirshme ose të përgjakshme, ose lëvizje të zvogëluar
 • sjellja ose e qara e fëmijës suaj ndryshon papritmas .

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Sa kohë zgjatë kolika?
 • Cila është mënyra më e mirë për të ushqyer fëmijën tim?
 • A duhet ta mbaj fëmijën tim ulur drejtë për një kohë të caktuar pasi që ushqehen?
 • A ka një pozitë të mirë për ta mbajtur fëmijën tim për të bërë atë të ndihet më mirë?
 • Çfarë mund të bëj për të mos e lejuar veten të zemërohem ose të frustrohem kur fëmija im qanë?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com