Lart

Bruceloza: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

 

Bruceloza është një sëmundje infektive e shkaktuar nga bakteret.

Njerëzit mund të marrin sëmundjen kur janë në kontakt me kafshë të infektuara ose produkte shtazore të kontaminuara me bakteret. Kafshët që janë më së shpeshti të infektuara përfshijnë dele, bagëti, dhi, derra dhe qen.

Simptomat

Bruceloza mund të shkaktojë një varg shenjash dhe simptomash, disa prej të cilave mund të paraqiten për periudha të zgjatura kohore.

 • Simptomat fillestare mund të përfshijnë:
 • ethe
 • djersitje
 • sëmundje
 • anoreksi
 • dhimbje koke
 • dhimbje në muskuj, nyje dhe / ose shpinë
 • lodhje

Disa shenja dhe simptoma mund të vazhdojnë për periudha më të gjata kohore. Të tjerët nuk mund të zhduken ose të përsëriten kurrë.

Këto mund të përfshijnë:

 • ethe të përsëritura
 • artriti
 • ënjtje e zonës së testikujve dhe skrotumit
 • ënjtje e zemrës (endokardit)
 • simptoma neurologjike (deri në 5% të të gjitha rasteve)
 • lodhje kronike
 • depresioni
 • ënjtje e mëlçisë dhe / ose shpretkës

Diagnostikimi

Mjekët zakonisht konfirmojnë një diagnozë të brucelozës duke testuar gjakun ose palcë kockore për bakteret e brucelës ose duke testuar gjakun për antitrupa ndaj baktereve. Për të ndihmuar në zbulimin e komplikimeve të brucelozës, mjeku juaj mund të urdhërojë teste shtesë, duke përfshirë:

Rrezet X. Rrezet X mund të zbulojnë ndryshime në kockat dhe nyjet tuaja.
Skanimi me tomografi i kompjuterizuar (CT) ose rezonanca magnetike (MRI). Këto teste të imazhit ndihmojnë në identifikimin e inflamacionit ose abscesit në tru ose indet e tjera.
Kultura e lëngut cerebrospinal. Kjo kontrollon një mostër të vogël të lëngut që rrethon trurin dhe palcën kurrizore për infeksione të tilla si meningjiti dhe encefaliti.
Ekokardiografia. Ky test përdor valët e zërit për të krijuar imazhe të zemrës suaj për të kontrolluar për shenja të infeksionit ose dëmtimit të zemrës suaj.

Trajtimi

Para fillimit të trajtimit, një diagnozë e infeksionit të brucelozës duhet të bëhet nga një mjek.

Testet do të kryhen për të kërkuar baktere në mostrat e gjakut, palcës së kockave ose lëngjeve të tjera të trupit.

Pasi të bëhet një diagnozë, mjeku mund të përshkruajë antibiotikë.

Në varësi të kohës së trajtimit dhe ashpërsisë së sëmundjes, shërimi mund të zgjasë disa javë deri në disa muaj. Vdekja nga bruceloza është e rrallë, ndodh jo më shumë se 2% të të gjitha rasteve.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com