Lart

Çfarë janë tumoret neuroendokrine të pankreasit

Nuk është e qartë se çfarë shkakton shumicën e tumoreve neuroendokrine pankreatike.

Tumoret neuroendokrine pankreatike (pNET) janë një grup kanceresh që mund të ndodhin në qelizat që prodhojnë hormone të pankreasit. Tumoret neuroendokrine të pankreasit, të njohur edhe si kanceri i qelizave ishullore, janë shumë të rrallë.

Ato fillojnë në qelizat e vogla që prodhojnë hormone që gjenden normalisht në pankreasin tuaj.

Disa qeliza të tumorit neuroendokrin pankreatik vazhdojnë të sekretojnë hormone (të njohura si tumore funksionale), duke krijuar shumë nga hormoni i dhënë në trupin tuaj. Shembuj të këtyre llojeve përfshijnë gastrinoma dhe glukagonoma.

Shumë herë këto tumore nuk sekretojnë një sasi të tepërt të këtyre hormoneve (të njohur si tumore jofunksionale).

Simptomat

Tumoret neuroendokrine të pankreasit ndonjëherë nuk shkaktojnë simptoma. Kur ndodhin, shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

Tumoret neuroendokrine të pankreasit ndodhin kur qelizat që prodhojnë hormone në pankreas (qelizat e ishujve) zhvillojnë ndryshime (mutacione) në ADN-në e tyre — materiali që ofron udhëzime për çdo proces kimik në trupin tuaj. Mutacionet e ADN-së shkaktojnë ndryshime në këto udhëzime. Një rezultat është se qelizat mund të fillojnë të rriten jashtë kontrollit dhe përfundimisht të formojnë një tumor — një masë qelizash kanceroze. Ndonjëherë qelizat e kancerit shkëputen dhe përhapen në organe të tjera, si në mëlçi.

Disa sindroma të trashëguara rrisin rrezikun e këtij lloji të kancerit, duke përfshirë:

Neoplazia e shumëfishtë endokrine, sindroma e tipit 1 (MEN 1).

Sëmundja Von Hippel-Lindau

Sëmundja e Von Recklinghausen (neurofibromatoza 1)

Skleroza tuberoze

Faktorët që lidhen me një rrezik në rritje të tumoreve neuroendokrine pankreatike përfshijnë:

Të qenit mashkull. Burrat kanë shumë më shumë gjasa se gratë për të zhvilluar këto tumore.

Një histori familjare e tumoreve neuroendokrine pankreatike. Nëse një anëtar i familjes u diagnostikua me tumor neuroendokrin pankreatik, rreziku juaj rritet. Mund të keni neoplazi endokrine të shumëfishtë, sindromën e tipit 1 (MEN 1), e cila rrit rrezikun e këtij lloji tumori.

Diagnoza

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar tumoret neuroendokrine pankreatike përfshijnë:

Analizat e gjakut. Testet e gjakut mund të zbulojnë hormone të tepërta ose shenja të tjera të një tumori neuroendokrin pankreatik.

Testet e urinës. Analiza e urinës suaj mund të zbulojë produkte të ndarjes që rezultojnë kur trupi juaj përpunon hormonet.

Testet imazherike. Testet imazherike ndihmojnë mjekun tuaj të kërkojë anomali në pankreasin tuaj. Testet mund të përfshijnë ultratinguj, CT dhe MRI.

Imazhet mund të bëhen gjithashtu me teste të mjekësisë bërthamore, të cilat përfshijnë injektimin e një gjurmuesi radioaktiv në trupin tuaj. Gjurmuesi ngjitet në tumoret neuroendokrine të pankreasit, në mënyrë që ato të shfaqen qartë në imazhet, të cilat mund të krijohen me tomografinë e emetimit të pozitronit (PET) që kombinohet me CT ose MRI.

Krijimi i imazheve të pankreasit tuaj nga brenda trupit tuaj. Gjatë një ekografie endoskopike, një tub i hollë me një kamerë në majë kalon në fyt dhe në stomak dhe zorrën e hollë. Një mjet i posaçëm i ultrazërit përdoret për të krijuar fotografi të pankreasit tuaj. Mjete speciale mund të kalohen përmes tubit për të mbledhur një mostër indi (biopsi).

Kirurgji për të mbledhur një mostër të qelizave për testim. Në disa raste, mjeku juaj mund të rekomandojë kirurgji minimale invazive për të marrë një mostër indi për testim (biopsi). Gjatë laparoskopisë, kirurgu bën disa prerje të vogla në bark, përmes të cilave futen mjete speciale dhe një kamerë e vogël. Kirurgu më pas kërkon për shenja kanceri dhe mund të mbledhë një mostër indesh.

Mbledhja e qelizave nga zona të tjera për testim. Nëse kanceri është përhapur në mëlçi, nyjat limfatike ose vende të tjera, një gjilpërë mund të përdoret për të mbledhur qelizat për analizë.

Mjekimi

Trajtimi për një tumor neuroendokrin pankreatik ndryshon në bazë të llojeve të qelizave të përfshira në kancerin tuaj, shtrirjes dhe karakteristikave të kancerit tuaj, preferencave tuaja dhe shëndetit tuaj të përgjithshëm.

Opsionet mund të përfshijnë:

Kirurgjia. Nëse tumori neuroendokrin i pankreasit është i kufizuar në pankreas, trajtimi zakonisht përfshin kirurgji. Për kanceret që ndodhin në bishtin e pankreasit, operacioni mund të përfshijë heqjen e bishtit të pankreasit (pankreatektomia distale), duke e lënë pjesën e kokës të paprekur.

Kanceret që prekin kokën e pankreasit mund të kërkojnë një procedurë Whipple (pankreatikoduodenektomi), e cila përfshin heqjen e kancerit dhe një pjesë ose pjesën më të madhe të pankreasit tuaj.

Terapia me radionuklide të receptorit peptid (PRRT). PRRT kombinon një ilaç që synon qelizat e kancerit me një sasi të vogël të një lënde radioaktive që injektohet në një venë. Ilaçi ngjitet në qelizat e tumorit neuroendokrine të pankreasit që fshihen në trup. Gjatë ditëve në javë, mjekimi dërgon rrezatim direkt në qelizat e kancerit, duke i shkaktuar ato të vdesin.

Një PRRT, lutetium Lu 177 dotatate (Lutathera), përdoret për të trajtuar kanceret e avancuara.

Terapia e synuar. Terapia e synuar përdor medikamente që sulmojnë dobësitë në qelizat e kancerit. Terapia e synuar përdoret për të trajtuar disa tumore neuroendokrine pankreatike të avancuara ose të përsëritura.

Ablacioni me radiofrekuencë përfshin aplikimin e valëve të energjisë në qelizat kancerogjene, duke i shkaktuar ato të nxehen dhe të vdesin.

Trajtimi për kancerin që përhapet në mëlçi. Tumoret neuroendokrine të pankreasit përhapen më shpesh në mëlçi dhe ekzistojnë disa trajtime për këtë. Opsionet përfshijnë trajtimin për të bllokuar rrjedhën e gjakut në tumoret e mëlçisë (mbyllja e arteries hepatike), trajtimi për të ofruar kimioterapi direkt në mëlçi (kemoembolizimi), trajtimi për të dhënë rrezatim direkt në mëlçi (radioembolizimi) dhe transplanti i mëlçisë.

Kimioterapia. Në situata të caktuara, mjeku juaj mund të rekomandojë kimioterapi. Ky trajtim përdor kimikate për të vrarë qelizat e kancerit, shkruan klinika Mayo.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com