Lart

Çrregullimi i Panikut: Simptomat, Diagnostifikimi, Trajtimi

Çrregullimi i panikut është vendi ku keni sulme paniku të përsëritura dhe të rregullta, shpesh pa ndonjë arsye të dukshme.

Të gjithë përjetojnë ndjenja ankthi dhe paniku në kohë të caktuara gjatë jetës së tyre. Eshtë një përgjigje e natyrshme ndaj situatave stresuese ose të rrezikshme.

Sidoqoftë, për dikë me çrregullim paniku, ndjenjat e ankthit dhe stresit ndodhin rregullisht dhe në çdo kohë.

Simptomat

Një sulm paniku ndodh kur trupi juaj përjeton një nxitim të simptomave të forta psikologjike (mendore) dhe fizike.

Ju mund të përjetoni një ndjenjë dërrmuese frike dhe ankthi. Si dhe këto ndjenja, ju gjithashtu mund të keni simptoma fizike si:

  • nauze
  • djersitje
  • duke u dridhur
  • një ndjesi që zemra juaj po rreh në mënyrë të parregullt (palpitacione)

Numri i sulmeve të panikut që do të keni do të varet nga sa e rëndë është gjendja juaj. Disa njerëz mund të kenë një ose dy sulme çdo muaj, ndërsa të tjerët mund të kenë disa sulme në javë.

Çfarë e shkakton çrregullimin e panikut?

Ashtu si me shumë kushte të shëndetit mendor, shkaku i saktë i çrregullimit panik nuk është kuptuar plotësisht.

Sidoqoftë, mendohet se gjendja është e lidhur ndoshta me një kombinim të faktorëve fizikë dhe psikologjikë.

Diagnostifikimi i çrregullimit të panikut

Vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse keni simptoma ankthi ose çrregullimi paniku (shih më lart).

Ju mund të diagnostikoheni me çrregullim paniku nëse përjetoni sulme paniku të përsëritura dhe të papritura të pasuara nga të paktën një muaj shqetësim të vazhdueshëm ose shqetësim për sulme të mëtejshme.

Trajtimi

Qëllimi i trajtimit të çrregullimit të panikut është të zvogëlojë numrin e sulmeve të panikut që keni dhe të lehtësojë ashpërsinë e simptomave tuaja.

Terapia psikologjike dhe mjekimi janë dy llojet kryesore të trajtimit për çrregullimin e panikut.

Çrregullimi i panikut është i shërueshëm, por për të rikuperuar plotësisht është e rëndësishme që të kërkoni ndihmë mjekësore sa më shpejt të jetë e mundur. Trajtimi për çrregullimin e panikut është shumë më efektiv nëse jepet në një fazë të hershme.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com