Lart

Degjenerimi makular

Degjenerimi makular i njohur gjithashtu si degjenerimi makular i lidhur me moshën është një gjendje mjekësore e cila mund të rezultojë në turbullim shikimi ose verbim të qendrës së fushës së shikimit. Në fillim shpesh nuk ka simptoma. Me kalimin e kohës, megjithatë, disa njerëz përjetojnë një përkeqësim gradual të shikimit që mund të prekë njërin ose të dy sytë. Ndërsa nuk rezulton në verbëri të plotë, humbja e shikimit qendror mund ta bëjë të vështirë njohjen e fytyrave, vozitjen, leximin ose kryerjen e aktiviteteve të tjera të jetës së përditshme. Halucinacionet vizuale mund të ndodhin gjithashtu, por këto nuk përfaqësojnë një sëmundje mendore.

Degjenerimi makular zakonisht ndodh tek njerëzit e moshuar. Faktorët gjenetikë dhe pirja e duhanit gjithashtu luajnë një rol të konsiderueshëm. Kjo është për shkak të dëmtimit të makulës së retinës. Diagnostikimi bëhet nga një ekzaminim i plotë i syve.

Sëmundja ndahet në lloje të hershme, të ndërmjetme dhe të vonë. Lloji i vonë është i ndarë gjithashtu në forma “të thata” dhe “të lagura” me formën e thatë që përbën 90% të rasteve.

Përpjekjet parandaluese përfshijnë stërvitje, ushqim të mirë dhe ndalimin e pirjes së duhanit.Nuk ka shërim ose trajtim që kthen vizionin e humbur tashmë. Në formë të lagësht, ilaçet anti-VEGF të injektuara në sy ose më rrallë koagulimi me lazer ose terapia fotodinamike mund të përkeqësohet më ngadalë. Vitaminat dhe mineralet antioksiduese nuk duket se janë të dobishme për parandalimin. Sidoqoftë, shtesat dietike mund të ngadalësojnë progresionin tek ata që tashmë kanë sëmundjen.

Në vitin 2015 sëmundja preku 6.2 milion njerëz në të gjithë botën. Në vitin 2013 degjenerimi makular ishte shkaku i katërt më i zakonshëm i verbërisë pas kataraktit, lindjes së parakohshme dhe glaukomës . Më së shpeshti ndodh tek njerëzit mbi moshën pesëdhjetë vjeç dhe në Shtetet e Bashkuara është shkaku më i zakonshëm i humbjes së shikimit në këtë grup moshë. Rreth 0.4% e njerëzve midis moshës 50 dhe 60 vjeçare kanë sëmundjen, ndërsa ajo ndodh në 0.7% të njerëzve deri 60 – 70 vjeçare, 2.3% të atyre 70 deri në 80 dhe gati 12% të njerëzve mbi 80 vjeç.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com