Lart

A mund të hajë banane një person me diabet? Gjithçka që duhet të dini

Megjithatë, pavarësisht se janë një frut i shëndetshëm, bananet shpesh konsiderohen të pashëndetshme për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit.

Opinionet për konsumimin e bananeve nga personat me diabet gjithashtu duket se ndryshojnë. Ndërsa disa besojnë se është e papërshtatshme për njerëzit me diabet për shkak të nivelit të lartë të sheqerit në gjak, të tjerë betohen për efektin e tij pozitiv në nivelet e sheqerit në gjak.

Ne do të përpiqemi të zbulojmë këtë mister dhe t’i përgjigjemi pyetjes së madhe: A mund të hajë banane një person me diabet?

Gjithçka që duhet të dini për bananet

Emri shkencor i bananes është Musa dhe i përket familjes Musaceae. Musaceae janë një familje bimësh me lule të rritura ekskluzivisht në tropikët dhe shfaqin banane të përqendruara në majë të bimës. Pas Ugandës, India është prodhuesi më i madh i bananeve. Shoqata Amerikane e Mjekësisë i përshkroi ato si superushqime në fillim të shekullit të 20-të.

Gjithashtu, shumë nutricionistë përdorin bananet si një ilaç plotësues për të trajtuar gjendje të ndryshme patologjike si sëmundja celiac dhe diarreja.

Bananet dhe efekti i tyre në diabetin dhe nivelin e sheqerit në gjak

Nëse keni diabet, është e rëndësishme të dini sasinë dhe llojin e karbohidrateve që konsumoni. Krahasuar me lëndët ushqyese të tjera, karbohidratet rrisin më shumë nivelin e sheqerit në gjak. Prandaj, ato ndikojnë ndjeshëm në menaxhimin e sheqerit në gjak.

Nëse nuk keni diabet dhe niveli i sheqerit në gjak rritet, trupi juaj fillon të prodhojë insulinë. Insulina është një hormon që lirohet dhe ndihmon qelizat të thithin glukozën nga gjaku, e cila më pas përdoret nga trupi ynë. Fatkeqësisht, kjo nuk funksionon te pacientët me diabet, pasi prodhimi i tyre i insulinës zvogëlohet ose qelizat nuk i përgjigjen insulinës. Pa menaxhimin e duhur, njerëzit me diabet mund të përjetojnë nivele të larta të sheqerit në gjak pasi konsumojnë ushqime të pasura me karbohidrate, të cilat mund të shkaktojnë probleme shëndetësore.

Sipas USDA, një banane e mesme përmban rreth 27 gram karbohidrate. Megjithatë, edhe bananet kanë rreth 3 gram fibra. Sipas një studimi, fibrat ndihmojnë në ngadalësimin e përthithjes së karbohidrateve, duke ndihmuar në menaxhimin e sheqerit në gjak. Prandaj, një mënyrë më e mirë për të përcaktuar efektet e bananeve në nivelet e sheqerit në gjak është duke parë indeksin e tyre glicemik dhe ngarkesën glicemike.

A kanë bananet një indeks të lartë glicemik?

Indeksi glicemik (GI) mat nivelet e sheqerit në gjak pas ngrënies së një ushqimi të caktuar dhe vlerat GI ndihmojnë në përcaktimin nëse një ushqim është i përshtatshëm për njerëzit me diabet apo jo. Për shembull, një rezultat GI prej 55 ose më i ulët vlerësohet i ulët, që do të thotë se ngrënia nuk do të rrisë ndjeshëm sheqerin në gjak.

Ngarkesa glicemike (GL) është një masë më specifike, që përfaqëson jo vetëm indeksin glicemik të një ushqimi, por edhe numrin e karbohidrateve në një pjesë të atij ushqimi. Një rezultat prej 10 ose më pak konsiderohet një GL e ulët. Sipas një analize, ushqimet me një indeks glicemik më të ulët konsiderohen më të mira për njerëzit me diabet.

Sipas një studimi, bananet e pjekura kanë një GI të ulët 51 dhe një GL të moderuar 13. Ngarkesa glicemike është më e lartë kur indeksi glicemik është i ulët. Kjo është për shkak të përmbajtjes më të lartë të karbohidrateve të bananeve, gjë që rrit ngarkesën glicemike. Megjithatë, bananet kanë niseshte rezistente, e cila funksionon në mënyrë të ngjashme me fibrat dietike.

Niseshteja rezistente nuk shpërbëhet në zorrën e hollë, duke çliruar më pak glukozë në qarkullimin e gjakut. Si rezultat, ajo prodhon një indeks glicemik më të ulët. Sipas një studimi, niseshteja rezistente mund të ndihmojë gjithashtu në funksionimin e zorrëve, gjë që përmirëson shëndetin metabolik dhe menaxhimin më të mirë të sheqerit në gjak. Të dhënat tregojnë gjithashtu se niseshteja rezistente mund të ketë efekte të dobishme te njerëzit me diabet, pasi përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Sasia e karbohidrateve në një banane ndryshon në varësi të pjekjes. Bananet e gjelbra ose të papjekura përmbajnë më pak sheqer dhe më shumë niseshte. Ato gjithashtu kanë një indeks glicemik më të ulët prej 42 dhe një ngarkesë glicemie prej 11. Prandaj, kjo i bën bananet e papjekura një zgjedhje më të mirë se bananet e pjekura.

A mund të hajë banane dikush me diabet?

Bazuar në të gjitha të dhënat, mund të themi se bananet janë të përshtatshme për personat me diabet, pasi ndihmojnë në përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe mirëmbajtjen e sheqerit në gjak. Megjithatë, do të ndihmonte nëse do të kishit parasysh pjekurinë e frutave dhe madhësinë e porcionit. Bananet kanë një ngarkesë të lartë glicemike dhe konsumimi i tyre në sasi më të mëdha mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak.

Pra, nëse keni diabet, nuk duhet të keni frikë të hani banane, sepse kur i analizoni më mirë, do të shihni se ato kanë një indeks të ulët glicemik për shkak të niseshtës rezistente.

Niseshteja rezistente është lloji i niseshtës që është rezistent ndaj enzimave në zorrën e hollë dhe çon në një përthithje më të ngadaltë të glukozës në gjak, duke parandaluar një rritje të mprehtë të niveleve të sheqerit në gjak. Prandaj, është plotësisht e sigurt dhe rekomandohet të hanë banane për njerëzit me diabet. Sidoqoftë, do të ndihmonte të merrnit parasysh madhësinë e porcionit dhe pjekurinë e bananeve përpara se t’i përdorni.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com