Lart

Neuropatia Periferike

Neuropatia periferike zhvillohet kur nervat në ekstremitetet e trupit, siç janë duart, këmbët dhe krahët – dëmtohen. Simptomat varen nga nervat që preken.

Në Mbretërinë e Bashkuar, vlerësohet se pothuajse 1 në 10 persona të moshës 55 vjeç ose më shumë janë të prekur nga një shkallë e neuropatisë periferike.

Sistemi nervor periferik

Sistemi nervor periferik është rrjeti i nervave që shtrihen jashtë sistemit nervor qendror (trurit dhe palcës kurrizore).

Ai përfshin lloje të ndryshme nervash me funksionet e tyre specifike, duke përfshirë:

 • nerva shqisore – përgjegjëse për transmetimin e ndjesive, të tilla si dhimbja dhe prekja
 • nerva motorike – përgjegjëse për kontrollimin e muskujve
 • nerva autonome – përgjegjëse për rregullimin e funksioneve automatike të trupit, siç janë presioni i gjakut dhe funksioni i fshikëzës

Simptomat e neuropatisë periferike

Simptomat kryesore të neuropatisë periferike mund të përfshijnë:

 • mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë ose duar
 • djegie, thikë ose dhimbje të shtënave në zonat e prekura
 • humbja e ekuilibrit dhe koordinimit
 • dobësia e muskujve, veçanërisht në këmbë

Shkaqet e neuropatisë periferike

Në Mbretërinë e Bashkuar, diabeti (si i tipit 1 ashtu edhe i tipit 2) është shkaku më i zakonshëm i neuropatisë periferike.

Me kalimin e kohës, nivelet e larta të sheqerit në gjak që lidhen me diabetin mund të dëmtojnë nervat. Ky lloj dëmtimi nervor njihet si polineuropati diabetike.

Neuropatia periferike mund të ketë gjithashtu një gamë të gjerë shkaqesh të tjera. Për shembull, mund të shkaktohet nga:

 • dëmtimi fizik i nervave
 • një infeksion viral siç janë herpesat
 • një efekt anësor i ilaçeve të caktuara ose pirja e shumë alkoolit

Njerëzit të cilët dihet se kanë një rrezik në rritje të neuropatisë periferike mund të bëjnë kontrolle të rregullta në mënyrë që funksioni i tyre nervor të vlerësohet.

Komplikimet e neuropatisë periferike

Perspektiva për neuropatinë periferike ndryshon, varësisht nga shkaku themelor dhe cilat nerva janë dëmtuar.

Disa raste mund të përmirësohen me kalimin e kohës nëse shkaku themelor trajtohet, ndërsa te disa njerëz dëmi mund të jetë i përhershëm ose mund të përkeqësohet gradualisht me kalimin e kohës.

Nëse shkaku themelor i neuropatisë periferike nuk trajtohet, ju mund të jeni në rrezik të krijoni komplikime potencialisht serioze, të tilla si një ulçerë në këmbë që infektohet. Kjo mund të çojë në gangrenë (vdekje indi) nëse nuk trajtohet, dhe në raste të rënda mund të nënkuptojë që këmba e prekur duhet të amputohet.

Neuropatia periferike mund të ndikojë në nervat që kontrollojnë funksionet automatike të zemrës dhe sistemin e qarkullimit (neuropatia autonome kardiovaskulare)

Trajtimi i neuropatisë periferike

Trajtimi për neuropatinë periferike varet nga simptomat dhe shkaku themelor.

Vetëm disa nga shkaqet themelore të neuropatisë mund të trajtohen. Për shembull, nëse keni diabet mund të ndihmojë për të fituar kontroll më të mirë të nivelit të sheqerit në gjak, ndaloni pirjen e duhanit dhe ulni alkoolin.

Dhimbja nervore mund të trajtohet me ilaçe të përshkruara të quajtura agjentë dhimbjeje neuropatike, pasi qetësuesit e dhimbjeve standarde shpesh janë joefektive.

Nëse keni simptoma të tjera të shoqëruara me neuropati periferike, këto mund të kenë nevojë të trajtohen individualisht. Për shembull, trajtimi për dobësinë e muskujve mund të përfshijë fizioterapi dhe përdorimin e mjeteve ndihmëse për ecje.

Kur të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm

Eshtë e rëndësishme të shihni mjekun tuaj mjekësor nëse përjetoni simptoma të hershme të neuropatisë periferike, të tilla si:

 • dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash ose humbje të ndjeshmërisë në këmbë
 • humbja e ekuilibrit ose dobësia
 • një prerje ose ulçerë në këmbën tuaj që nuk po përmirësohet

Gjithashtu rekomandohet që njerëzit me rrezik më të lartë të neuropatisë periferike, siç janë personat me diabet, të bëjnë kontrolle të rregullta.

Mjeku juaj i përgjithshëm do t’ju pyesë për simptomat tuaja dhe mund të organizojë disa analiza për t’ju ndihmuar në identifikimin e shkakut themelor. Ju mund të referoheni në spital për të parë një neurolog (një specialist në kushtet që ndikojnë në sistemin nervor).

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com