Lart

Edema Reinke: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Pjesa jo-muskulore e kordonit vokal, nganjëherë e quajtur palosje vokale, pikërisht nën sipërfaqen e saj, quhet hapësira e Reinke. Entja në këtë zonë quhet edema e Reinke.

Kur kordat e zërit ndikohen nga ënjtja, ato nuk mund të dridhen në mënyrën e zakonshme. Kjo do të thotë që zëri do të tingëllojë ndryshe.

Gratë kanë më shumë të ngjarë se burrat të marrin këtë gjendje. Edema e Reinke shkaktohet nga pirja e duhanit.

Shkaqet

Edema e Reinke pothuajse gjithmonë ndodh për shkak të pirjes së duhanit gjatë. Literatura sugjeron që mund të ndodhë si sekondar pas sëmundjes tiroide, ndryshimit hormonal, zbaticës së acidit në stomak ose përdorimit të tepërt të zërit. Provat, megjithatë, nuk janë përfundimtare. Edema e Reinke nuk zhduket pas ndërprerjes së pirjes së duhanit, megjithatë mund të ndalojë të rritet në madhësi.

Komplikimet

Edema Reinke nuk zhduket vetvetiu, kështu që acarimi do të vazhdojë. Edema  Reinke mund t’ju bëjë të vështirë të kuptoni, pasi ndikon në tingullin e zërit tuaj.

Simptomat dhe diagnostikimi i edemës Reinke

Një ndryshim në zërin në atë që është shumë i thellë është një tipar kryesor i edemës  Reinke.

Simptomat tjera te edemës  Reinke
Një zë i ulët, i rrëmbyeshëm.
Gulçim

Diagnoza e edemës  Reinke
Diagnostikimi i edemës së Reinke bëhet duke parë acarimin në pjesën e pasme të fytit që po shkakton simptoma.

Trajtimi i edemës së Reinke

Edema e Reinke nuk kalon vetvetiu.

Shkaku i gjendjes duhet të identifikohet dhe trajtohet për të adresuar edemën. Nëse pini duhan, ndaloni. Në varësi të ashpërsisë së zbaticës suaj të acidit, mund t’ju duhet ndihmë për adresimin e asaj gjendjeje.

Trajtimi i edemës së Reinke mund të përfshijë terapi me zë ose operacion.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com