Lart

Ekzema Diskoide

Ekzema diskoide është një gjendje afatgjatë e lëkurës që bën që lëkura të kruhet, skuqet, fryhet dhe çahet në copa rrethore ose ovale.

Njihet gjithashtu si dermatit diskoid.

Arnimet mund të jenë me madhësi disa milimetra deri në disa centimetra dhe mund të prekin çdo pjesë të trupit, megjithëse zakonisht nuk prekin fytyrën ose lëkurën e kokës.

Arnimet shpesh janë të ënjtura, me flluska dhe rrjedhin lëng në fillim, por bëhen të thata, me kore, të çara dhe me lesh me kalimin e kohës.

Arnimet mund të pastrohen vetvetiu përfundimisht, por kjo mund të zgjasë me javë, muaj apo edhe vite nëse nuk mjekohen, dhe ato mund të përsëriten.

Kërkimi i këshillave mjekësore

Ju duhet të vizitoni farmacistin ose mjekun tuaj mjekësor nëse mendoni se mund të keni ekzemë diskoide.

Mjeku i përgjithshëm duhet të jetë në gjendje të bëjë një diagnozë vetëm duke ekzaminuar zonat e prekura të lëkurës. Në disa raste ata gjithashtu mund të bëjnë pyetje ose të rregullojnë disa teste për të përjashtuar kushte të tjera.

Mjeku i përgjithshëm mund t’ju drejtojë te një dermatolog (një mjek i specializuar në menaxhimin e gjendjeve të lëkurës) nëse nuk janë të sigurt për diagnozën.Mjeku ose specialisti juaj mund të rekomandojë trajtime të përshtatshme.

Çfarë e shkakton ekzemën diskoide?

Shkaku i ekzemës diskoide është i panjohur, megjithëse shpesh shoqërohet me lëkurë të thatë dhe mendohet se shkaktohet nga acarimi i lëkurës.

Ekzema diskoide ka tendencë të prekë të rriturit dhe është e rrallë tek fëmijët. Eshtë më e zakonshme midis burrave të moshës 50 deri 70 vjeç dhe grave në adoleshencën ose të njëzetat.

Disa njerëz me ekzemë diskoide mund të kenë edhe lloje të tjera të ekzemës, siç është ekzema atopike.

Si trajtohet ekzema diskoide

Ekzema diskoide është zakonisht një problem afatgjatë, por ilaçet janë në dispozicion për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave dhe për të mbajtur gjendjen nën kontroll.

Trajtimet e përdorura përfshijnë:

  • zbutës – hidratues të aplikuar në lëkurë për të ndaluar tharjen e saj
  • kortikosteroide lokale – pomada dhe kremra të aplikuara në lëkurë që mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të rënda
  • antihistamines – ilaçe që mund të zvogëlojnë kruajtjen dhe t’ju ndihmojnë të flini më mirë

Ka edhe gjëra që mund t’i bëni vetë për t’i ndihmuar, të tilla si shmangia e të gjitha kimikateve irrituese në sapunë, detergjentë, banja me flluska dhe xhel dushi.

Ilaçet shtesë mund të përshkruhen nëse ekzema juaj është e infektuar ose veçanërisht e rëndë.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com