Lart

Ethet e Gjëndrave

Ethet e gjëndrave janë një lloj infeksioni viral që prek më së shumti të rriturit e rinj. Njihet gjithashtu si mononukleozë infektive, ose “mono”.

Simptomat

-një temperaturë e lartë (ethe)
-një dhimbje të rëndë të fytit
-gjëndra të fryra në qafë
-lodhje (lodhje ekstreme)

Ndërsa simptomat e etheve të gjëndrave mund të jenë shumë të pakëndshme, shumica e tyre duhet të kalojnë brenda dy ose tre javësh. Lodhja, megjithatë, herë pas here mund të zgjasë disa muaj.

Çfarë e shkakton ethet e gjëndrave?

Ethet e gjëndrave shkaktohet nga virusi Epstein-Barr (EBV). Ky virus gjendet në pështymën e njerëzve të infektuar dhe mund të përhapet përmes:

-puthjeve – ethet e gjëndrave shpesh referohen si “sëmundja e puthjes”

-ekspozimi ndaj kollës dhe teshtitjeve

-ndarja e enëve të ngrënies dhe pirjes, të tilla si gota

EBV mund të gjendet në pështymën e dikujt që ka pasur ethe gjëndëre për disa muaj pasi simptomat e tyre kalojnë, dhe disa njerëz mund të vazhdojnë të kenë virusin në pështymën e tyre të ndezur dhe të fikur për vite me rradhë.

Nëse keni EBV, është një ide e mirë të ndërmerrni hapa për të shmangur infektimin e të tjerëve ndërsa jeni i sëmurë, të tilla si të mos puthni njerëz të tjerë, por nuk ka nevojë të shmangni të gjitha kontaktet me të tjerët pasi shanset për të kaluar infeksionin janë zakonisht i ulët.

Si trajtohen ethet e gjëndrave

Nuk ka shërim për ethet e gjëndrave, por ka një numër trajtimesh dhe masash të thjeshta që mund të ndihmojnë në uljen e simptomave ndërsa prisni që trupi juaj të kontrollojë infeksionin.

Kjo perfshin:

-pirja e shumë lëngjeve

-marrja e ilaçeve pa recetë, të tilla si paracetamol ose ibuprofen

-duke pushuar shumë dhe duke rritur gradualisht aktivitetin tuaj ndërsa nivelet e energjisë tuaj përmirësohen

Herë pas here, mund të përdoren antibiotikë ose kortikosteroide nëse zhvilloni ndërlikime të etheve të gjëndrave.

Disa njerëz me simptoma veçanërisht të rënda mund të kenë nevojë të kujdesen në spital për disa ditë.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com