Lart

Ethet Hemorragjike Omsk: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Ethet hemorragjike Omsk (OHF) shkaktohen nga virusi i etheve hemorragjike Omsk (OHFV), një anëtar i familjes së virusit Flaviviridae. OHF u përshkrua midis 1945 dhe 1947 në Omsk, Rusi nga pacientë me ethe hemorragjike.

Brejtësit shërbejnë si strehuesi kryesor për OHFV, i cili transmetohet te brejtësit nga pickimi i një rriqre të infektuar. Vektorët e zakonshëm të rriqrave përfshijnë Dermacentor reticulatus, Dermacentor marginatus, Ixodes persulcatus dhe brejtësit e zakonshëm të infektuar me OHFV përfshijnë muskratin (Ondatra zibethica), ujërat e ujit (Arvicola terrestris) dhe vulat me lëkurë të ngushtë (Microtus gregalis). Muskratët nuk janë vendas në rajonin e Omsk, por u futën në zonë dhe tani janë një shënjestër e zakonshme për gjuetarët dhe grackat. Kur infektohen me virusin, muskratët mund të sëmuren dhe të vdesin.

Shenjat dhe simptomat

Pas një periudhe inkubacioni prej 3-8 ditësh, simptomat e OHF fillojnë papritur me të dridhura, ethe, dhimbje koke dhe dhimbje të forta muskulore me të vjella, simptoma gastrointestinale dhe probleme me gjakderdhje që ndodhin 3-4 ditë pas shfaqjes fillestare të simptomës. Pacientët mund të përjetojnë presion anormal të ulët të gjakut dhe numërim të ulët të trombociteve, qelizave të kuqe të gjakut dhe qelizave të bardha të gjakut.

Pas 1-2 javësh të simptomave, disa pacientë shërohen pa ndërlikime. Sidoqoftë, sëmundja është dyfazore për një nëngrup të pacientëve që përjetojnë një valë të dytë të simptomave në fillim të javës së tretë. Këto simptoma përfshijnë ethe dhe encefalit (inflamacion i trurit).

Shkalla e fatalitetit të OHF është e ulët (0,5% deri 3%).

Diagnostikimi

Virusi OHF mund të zbulohet në mostrat e gjakut me izolimin e virusit në kulturën qelizore ose duke përdorur teknika molekulare siç është PCR. Mostrat e gjakut gjithashtu mund të testohen për praninë e antitrupave duke përdorur analizën seologjike të imunosorbentit të lidhur me enzimat

Trajtimi

Nuk ka ndonjë trajtim specifik për OHF, por terapia mbështetëse është e rëndësishme. Terapia mbështetëse përfshin mirëmbajtjen e hidratimit dhe masat paraprake të zakonshme për pacientët me çrregullime të gjakderdhjes.

Megjithëse e rrallë, mund të nevojiten OHF humbje të dëgjimit, rënie të flokëve dhe vështirësi në sjellje ose psikologjike të shoqëruara me kushte neurologjike dhe një rast mbështetës afatgjatë.

Parandalimi

Nuk ka asnjë vaksinë aktualisht të disponueshme për OHF, por vaksinat për sëmundjen e encefalitit të rriqrave (TBE) janë treguar të japin një imunitet dhe mund të përdoren për grupe me rrezik të lartë.

Për më tepër, rekomandohet përdorimi i ilaçeve kundër insekteve dhe veshja e rrobave mbrojtëse në zonat ku rriqrat janë endemike.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com