Lart

Astma Tek Fëmijët dhe Foshnjet

Jo të gjithë fëmijët kanë të njëjtat simptoma të astmës dhe këto simptoma mund të ndryshojnë nga episodi në episod në të njëjtin fëmijë. Shenjat dhe simptomat e mundshme të astmës tek fëmijët përfshijnë:

 • Kollitje të shpeshta, të cilat mund të ndodhin gjatë lojës, natën ose gjatë të qeshurit ose të qarit
 • Një kollë kronike (e cila mund të jetë e vetmja simptomë)
 • Më pak energji gjatë lojës
 • Frymëmarrje e shpejtë (me ndërprerje)
 • Ankesa e ngushtësisë së gjoksit ose “lëndimit” të gjoksit
 • Tingull fishkëllimë kur merrni frymë brenda ose jashtë – quhet fishkëllimë.
 • Gulçim, humbje të frymëmarrjes
 • Muskujt e shtrënguar të qafës dhe gjoksit
 • Ndjenjat e dobësisë ose lodhjes

Ndërsa këto janë disa simptoma të astmës tek fëmijët, mjeku i fëmijës suaj duhet të vlerësojë çdo sëmundje që komplikon frymëmarrjen e fëmijës tuaj. Shumë pediatër përdorin terma të tillë si “sëmundja reaktive e rrugëve të frymëmarrjes” ose bronkioliti kur përshkruajnë episode të gulçimit ose kollë tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël (edhe pse këto sëmundje zakonisht u përgjigjen medikamenteve të astmës). Testet për të konfirmuar astmën mund të mos jenë të sakta deri pas moshës 5 vjeç.

Sa e zakonshme është astma tek fëmijët?

Astma është shkaku kryesor i sëmundjes kronike tek fëmijët. Astma mund të fillojë në çdo moshë (madje edhe te shumë të moshuarit), por shumica e fëmijëve kanë simptomat e tyre të para deri në moshën 5 vjeç.

Ka shumë faktorë rreziku për zhvillimin e astmës në fëmijëri. Këta faktorë perfshijnë:

 • Alergji në hundë ose ekzemë (skuqje alergjike e lëkurës)
 • Një histori familjare e astmës ose alergjive
 • Infeksione të shpeshta të frymëmarrjes
 • Pesha e ulët e lindjes
 • Ekspozimi ndaj tymit të duhanit para ose pas lindjes
 • Rritje në një mjedis me të ardhura të ulëta

Pse rritet shkalla e astmës tek fëmijët?

Askush nuk i di me të vërtetë arsyet e sakta pse gjithnjë e më shumë fëmijë po zhvillojnë astmë. Disa ekspertë sugjerojnë që fëmijët kalojnë shumë kohë brenda dhe janë të ekspozuar më shumë pluhurit, ndotjes së ajrit dhe tymit të dorës së dytë. Disa dyshojnë se fëmijët nuk janë të ekspozuar ndaj sëmundjeve të fëmijërisë aq sa të drejtojnë vëmendjen e sistemit të tyre imunitar tek bakteret dhe viruset.

Si diagnostikohet astma tek fëmijët?

Astma tek fëmijët shpesh mund të diagnostikohet bazuar në historinë mjekësore, simptomat dhe një testim fizik. Mbani në mend se shpesh kur e çoni foshnjën ose fëmijën tuaj te mjeku me simptoma të astmës, simptomat mund të zhduken në kohën kur mjeku e vlerëson fëmijën. Kjo është arsyeja pse prindërit janë thelbësorë për të ndihmuar mjekun të kuptojë shenjat dhe simptomat e astmës së fëmijës.

 • Historia mjekësore dhe përshkrimi i simptomave të astmës: Mjeku i fëmijës suaj do të interesohet për çdo histori të problemeve të frymëmarrjes që ju ose fëmija juaj mund të keni pasur, si dhe një histori familjare të astmës, alergjive, një gjendje të lëkurës të quajtur ekzemë ose sëmundje të tjera të mushkërive. Eshtë e rëndësishme që të përshkruani simptomat e fëmijës suaj – kollë, fishkëllimë, gulçim, dhimbje gjoksi ose ngushtësi – në detaje, përfshirë kur dhe sa shpesh këto simptoma kanë ndodhur.
 • Ekzaminimi fizik: Gjatë testimit fizik, mjeku do të dëgjojë zemrën dhe mushkëritë e fëmijës suaj dhe do të shikojë për shenja të një hunde alergjike ose syve.
 • Testet: Shumë fëmijë do të bëjnë gjithashtu një rreze X në gjoks dhe, për ato mosha 6 vjeç e lart, një provë të thjeshtë të funksionit të mushkërive të quajtur spirometri. Spirometria mat sasinë e ajrit në mushkëri dhe sa shpejt mund të nxirret. Rezultatet ndihmojnë mjekun të përcaktojë se sa e rëndë është astma. Testet e tjera gjithashtu mund të bëhen për të ndihmuar në identifikimin e veçantë të “shkaktarëve të astmës” për astmën e fëmijës tuaj. Këto teste mund të përfshijnë testimin e alergjisë së lëkurës, testet e gjakut (IgE ose RAST) dhe rrezet X për të përcaktuar nëse infeksionet e sinusit ose sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) po ndërlikojnë astmën. Një test i astmës që mat sasinë e oksidit nitrik në frymëmarrje (eNO) është i disponueshëm në disa vende.

Si trajtohet astma tek fëmijët?

Shmangia e shkaktarëve, përdorimi i medikamenteve dhe vëzhgimi i simptomave të përditshme të astmës janë mënyrat për të kontrolluar astmën tek fëmijët e të gjitha moshave. Fëmijët me astmë duhet të mbahen gjithmonë larg nga të gjitha burimet e tymit. Përdorimi i duhur i medikamenteve është baza e kontrollit të mirë të astmës.

Bazuar në historinë e fëmijës suaj dhe ashpërsinë e astmës, mjeku i tij / saj do të hartojë një Plan Veprimi të Astmës dhe do t’ju japë një kopje të shkruar. Ky plan përshkruan kur dhe si fëmija juaj duhet të përdorë medikamentet të astmës, çfarë të bëjë kur astma përkeqësohet (bie në zonat e verdha ose të kuqe) dhe kur të kërkojë kujdes urgjent për fëmijën tuaj. Sigurohuni që e keni kuptuar këtë plan dhe pyesni mjekun e fëmijës suaj çdo pyetje që mund të keni.

Cilat janë qëllimet e trajtimit të astmës së fëmijës tim?

Astma nuk mund të kurohet, por mund të kontrollohet. Qëllimet e trajtimit të astmës për fëmijën tuaj renditen më poshtë. Nëse fëmija juaj nuk është në gjendje të arrijë të gjitha këto qëllime, ju duhet të kontaktoni mjekun e fëmijës tuaj për këshilla. Fëmija juaj duhet të jetë në gjendje të:

 • Bëjë një jetë aktive, normale
 • Parandalojë simptomat kronike dhe të mundimshme
 • Ndjekë shkollën çdo ditë
 • Shmangin simptomat e astmës gjatë natës
 • Kryeni aktivitete të përditshme, luani dhe merreni me sport pa vështirësi
 • Përdorni medikamentet për të kontrolluar astmën.

Duke mësuar rreth astmës dhe si mund të kontrollohet, ju bëni një hap të rëndësishëm drejt menaxhimit të sëmundjes së fëmijës suaj. Punoni ngushtë me ekipin e kujdesit për astmën e fëmijës tuaj për të mësuar gjithçka mundeni rreth astmës, si të shmangni shkaktarët e astmës, çfarë bëjnë medikamentet e astmës dhe si të jepni në mënyrë korrekte trajtime të astmës.

A do të rritet fëmija im nga astma?

Aq shumë nuk dihet për funksionin e mushkërive foshnjore dhe astmën. Ekspertët besojnë se një fëmijë ka më shumë të ngjarë të diagnostikohet me astmë pas moshës 7 vjeç, megjithatë, nëse ai ka pasur episode të shumëfishta fishkëllimi, ka një nënë me astmë ose ka alergji.

Përveç kësaj, sapo rrugët e frymëmarrjes së një personi të bëhen të ndjeshme, ato mbeten të tilla për jetën. Sidoqoftë, rreth 50% e fëmijëve përjetojnë një rënie të dukshme të simptomave të astmës në kohën kur bëhen adoleshentë, prandaj duket se kanë “tejkaluar” astmën e tyre. Disa nga këta fëmijë do të zhvillojnë simptoma të astmës përsëri si të rritur. Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar simptomat e kujt do të ulen gjatë adoleshencës dhe të cilëve do të kthehen më vonë në jetë.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com