Lart

Gërhitja e Foshnjës: Shkaqet, Efektet Anësore dhe Mënyrat Shëruese

Ju ka të ngjarë ta gjeni veten të lëkundur midis gëzimit dhe shqetësimit kur fëmija juaj është i vogël. Të shikosh se fëmija yt rritet në një individ unik është një gëzim. Sidoqoftë, ajo sjell me vete edhe shqetësime të vazhdueshme të tilla si të pyesni veten nëse jeni duke bërë gjënë e duhur kur fëmija juaj është i sëmurë, apo nëse sjellja e fëmijës suaj është normale ose duhet t’ju shkaktojë shqetësime. Një nga këto shqetësime të mundshme mund të lindë kur shikoni që foshnja juaj gërhet shpesh.

A është gërhitja normale tek bebet?

Dëgjimi i një gërhitje tek një i  porsalindur mund të jetë i adhurueshëm, por nëse fëmija juaj gërhet rregullisht, mund të filloni të shqetësoheni. Gërhatja foshnjës gjatë gjumit është një dukuri normale me rreth një në dhjetë foshnje të prirura për këtë. Kjo zakonisht ndodh sepse rrugët e frymëmarrjes së një të porsalinduri janë të papjekura dhe mund të ngushtohen nga mukoza.

Çfarë e shkakton gërhitjen tek foshnjat?

Gërhitja tek foshnjat është rezultat i disa pengesave në rrugët e frymëmarrjes së fytit që bën që ajri që thithet të vibrojë indet e fytit duke prodhuar tingullin. Arsyet e zakonshme për këtë janë bllokimi i hundës, rrugët e frymëmarrjes që nuk janë plotësisht të zhvilluara ose ftohja. Disa herë, muskujt e fytit të foshnjës relaksohen ndërsa janë në gjumë të thellë dhe tingulli që del mund të duket si një gërhitje.

Shumica e foshnjave kalojnë gërhitjen ndërsa rriten, por në disa raste, kjo mund të jetë një simptomë e një gjendje shëndetësore si:

 

 1. Apnea e Foshnjërisë: Zakonisht shihet tek foshnjat më të vogla se një vit, ajo i referohet një ndërprerje të përkohshme të frymëmarrjes gjatë gjumit. Apnea e gjumit të foshnjave është një çrregullim i shoqëruar i frymëmarrjes.
 2. Bajamet e infektuara: Megjithëse është një dukuri e rrallë, kur bajamet e foshnjës janë zgjeruar për shkak të infeksionit, mund të çojë në gërhitje. E njohur gjithashtu si apnea obstruktive, ajo mund të shkaktojë gulçim së bashku me gërhitjen.
 3. Devijimi i septumit: Në këtë gjendje, septumi i hundës, i cili ndan zgavrën e hundës në dy, largohet nga qendra.
 4. Infeksioni i frymëmarrjes: Kur një foshnjë ka një hundë të zënë si rezultat i një ftohjeje, bllokimi i hundës mund të bëjë që foshnja të marrë frymë përmes gojës. Kjo mund të rezultojë në gërhitje.
 5. Problemet e fytit: Lëvizja e parregullt e qiellzës, e cila është ndarëse midis zgavrës me gojë dhe hundës, mund të bëjë që foshnjat të gërhijnë. Cistet janë një arsye tjetër për gërhitjen tek foshnjat.
 6. Apnea e parakohshme: Një problem shihet tek foshnjat e lindura para kohe, zakonisht brenda 34 javëve të shtatzënisë, ku foshnja zhvillon probleme të frymëmarrjes për shkak të një sistemi të frymëmarrjes së papjekur. Pastaj sjell gërhitës.

A është gërhitja një shenjë e ndonjë sëmundjeje?

Gërhitja tek foshnjat mund të jetë tregues i një larmie çështjesh nga bajamet të zgjeruara ose adenoide, deri te apnea e gjumit. Gërhitja mund të ketë një ndikim në cilësinë e gjumit të fëmijës suaj duke çuar në çështje të mëtejshme me rritjen dhe zhvillimin. Nëse fëmija juaj është një gërhitës i zakonshëm dhe gjithashtu tregon pak shtim në peshë, përveç se është një ngrënës i dobët, atëherë është e mundur që shkaku themelor të jetë një problem me fytin, mushkëritë ose zemrën.

Cili është ndryshimi midis gërhitës dhe frymëmarrjes së zhurmshme?

Disa herë, frymëmarrja e zhurmshme, e njohur gjithashtu si stridor, mund të gabohet si gërhitje. Në këtë, zhurma vjen nga fyti i foshnjës dhe më së shpeshti është rezultat i laringomalacisë, i cili është një problem i lindur. Tingulli zë fill në laring, ku rreshtimi kërcor i laringut të sipërm bie brenda dhe shembet në rrugët e frymëmarrjes.

Efektet anësore të Gërhitjes te Bebet

Nëse gërhitja vazhdon tek foshnjat për një kohë të gjatë, mund të rezultojë në çështje të tilla si:

 • Mungesa e përqendrimit dhe kujtesa e dobët
 • Zhvillimi i penguar shoqëror kur fëmija rritet
 • Ankth dhe nervozizëm
 • Mosfunksionim njohës
 • Nivele të ulëta të aktivitetit dhe dëshiron të fle gjatë ditës
 • Depresioni

Mënyra shërimi për gërhitjen e foshnjës

Nëse gërhitja e foshnjës është shkaktuar nga një gjendje mjekësore ose e lindur, atëherë trajtimi i këtij shkaku do ta shërojë fëmijën tuaj nga gërhitja. Sidoqoftë, nëse arsye të tjera janë shkaku dhe po pyesni se si të merreni me gërhitjen e foshnjës tuaj, provoni disa nga mënyrat e mëposhtme:

 • Rregulloni pozicionin e gjumit: Provoni të ndryshoni pozicionin e foshnjës tuaj ndërsa ai fle. Shumë foshnje kanë tendencë të gërhijnë kur janë në gjumë në shpinë ose në bark. Fjetja anash duket se ndalon gërhitjen tek disa fëmijë. Ju duhet të alternoni anën e animit shpesh. Pjerrësia e lehtë e kokës së foshnjës tuaj me një jastëk nën dyshek mund të lehtësojë mbingarkesën dhe ta ndihmojë atë të fle më mirë.
 • Eliminoni alergjenët: Sigurohuni që dhoma e foshnjës tuaj të jetë e pastër dhe pa pluhur për të parandaluar ftohjen, bllokimin e hundës dhe probleme të tjera të frymëmarrjes që mund të shkaktojnë gërhitje. Mos përdorni qilima të trasha ose perde të rënda që janë magnet pluhuri.
 • Merrni një lagështues: Nëse ajri brenda shtëpisë tuaj është i thatë, ai mund të irritojë rrugët e frymëmarrjes së papjekur të foshnjës. Përdorimi i një lagështuesi mund të ruajë lagështinë në nivelet optimale sa herë që foshnja është duke fjetur dhe kështu, lehtëson frymëmarrjen që mund të heqë gërhitjen.
 • Lëreni avullin e thithjes së foshnjës: Mbajeni fëmijën në krahë dhe qëndroni në banjë ndërsa ndizni dushin e ngrohtë dhe lini avullin të rritet. Sapo avulli të futet në rrugët e frymëmarrjes së foshnjës tuaj, ai do të zhdukë bllokimin.

Përveç këtyre mënyrave shtëpiake, mos i jepni foshnjës suaj asnjë medikament për gërhitjen që mund të jetë i disponueshëm pa recetë, përveç nëse përshkruhet nga pediatri juaj.

Kur të vizitoni mjekun?

Mund të duhet pak kohë që problemet e gërhitës të zgjidhen dhe gjatë këtyre kohërave, është e rëndësishme të mbani nën vëzhgim foshnjën tuaj për t’u siguruar që ai ose ajo nuk është në ndonjë rrezik. Nëse vëreni ndonjë nga këto më poshtë, është koha që menjëherë të shkoni te mjeku:

 1. Frymëmarrje e çrregullt: Në çdo kohë, nëse vëreni se frymëmarrja e foshnjës suaj ndalet gjatë gërhitjes, edhe nëse bëhet vetëm për një ose dy sekonda, duhet ta dërgoni te një mjek. Ka të ngjarë të jetë një çështje serioze dhe mos frymëmarrja edhe për një kohë kaq të shkurtër mund të ndikojë negativisht në organet e brendshme të foshnjës.
 2. Gjumi i ndërprerë: Nëse gërhitja vazhdon të zgjojë fëmijën tuaj dhe e bën të pamundur për të fjetur, atëherë duhet të kërkoni ndihmë. Pagjumësia mund të ketë pasoja të gjera në rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj.
 3. Gërhitja shumë: Nëse foshnja juaj gërhit sa herë që fle dhe kjo vazhdon me ditë dhe javë, atëherë është një çështje shqetësuese.
 4. Gërhitja e mprehtë ose jashtëzakonisht e zhurmshme: Nëse gërhitja e foshnjës tuaj është e dhimbshme në veshët tuaj, diçka nuk është në rregull. Gërhitja me zë të lartë nuk është normale për një foshnjë të vogël.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com