Lart

Fenomeni Raynaud

Fenomeni Raynaud manifestohet si vazospazëm i përsëritur i i arterieve të gishtërinjve të duarve, gishtërinjëve të këmbëve, majës së hundës, lobuleve të laprave të veshëve.

Fenomeni i Raynaud është një çrregullim që shkakton ulje të rrjedhjes së gjakut në gishta. Në disa raste, ajo gjithashtu shkakton më pak rrjedhje të gjakut në veshët, gishtërinjtë, thithkat ose hundën.

Spazma e enëve të gjakut ndodhin si reagim ndaj të ftohtit, stresit ose shqetësimit emocional.  Fenomeni i Raynaud mund të jetë një shenjë e një çrregullimi themelor autoimun si skleroderma ose lupus, kështu që është e rëndësishme të shikoni mjekun tuaj për diagnostikim.

Simptomat e fenomenit Raynaud përfshijnë gishtat që ndryshojnë ngjyrën nga të zbehtë ose të bardhëderi në blu kur ekspozohen ndaj të ftohtit, ose gjatë stresit ose shqetësimit emocional. Dhe në fund deri në ngjyrë tëkuqe kur duart janë ngrohur.

Opsionet e menaxhimit përfshijnë shmangien e motit të ftohtë dhe ndryshimet e papritura të temperatures, ndalimin e pirjes së duhanit etj.

Fenomeni është emëruar për herë të parë nga Maurice Raynaud, i cili si student i mjekësisë, përkufizoi rastin e parë në vitin 1862 si vazospazëm epizodik, simetrik, akral, i karakterizuar nga zbehje e cila përkon me përgjigjen e parë të enës së gjakut e që është vazospazmi, për të vazhduar me fazën e dytë e që është cianoza e cila tregon për iskeminë/hipoksinë e enës së atakuar dhe në fund skuqje e cila përkon me riperfuzionimin e gjakut të enës së atakuar, e cila po ashtu mund të jetë e dhimbshme.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com