Lart

Adenoidet: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Adenoidet, apo siç njihen si “mishi i huaj në hundë”, janë pjesë e vogël e indeve në pjesën e pasme të fytit. Ato varen mbi bajame dhe janë të vendosura pranë hundës. Ju mund të shihni bajamet në pjesën e pasme të fytit tuaj mirëpo jo adenoidet. Adenoidet ndihmojnë në luftimin e infeksioneve në trupin tuaj. Ato janë më të dobishme në kohën mes lindjes dhe moshës 5 vjeçare. Adenoidet janë si sfungjer. Ata kapin mikrobet që shkaktojnë sëmundje. Kjo është ajo që i bën ata të rriten në madhësi.

Ata kthehen në madhësi normale kur jeni të shëndetshëm.Nuk është normale që ato të mbeten të fryra (të zgjeruara). Pas moshës 5, ato tkurren në madhësi dhe më nuk luajnë rol të madh në shëndetin e trupit tuaj. Ato nuk janë të rëndësishme nëse nuk zgjerohen. Ato rrallë bëhen të zgjeruara në moshë të rritur.

Adenoidet

Simptomat e adenoideve të zgjeruara

Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • Dhimbje të fytit
 • Hundë që rrjedhë ose e zënë
 • Ndjeni sikur veshët tuaj janë bllokuar
 • Vështirësi në gjumë
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Gjëndrrat e qafës fryhen
 • Apnea e gjumit (një gjendje që ju shkakton të ndaloni frymëmarrjen për periudha të shkurtra ndërsa jeni duke fjetur)
 • Buzë të thara/frymë e keqe (për shkak të marrjes së frymës përmes gojës)

Çfarë shkakton adenoidet e zgjeruara?

Infeksionet shkaktojnë adenoidet për t’u rritur përkohësisht në madhësi.

 

Si diagnostikohen adenoidet e zgjeruara?

Mjeku juaj do të kryejë një ekzaminim fizik. Kjo do të përfshijë kontrollin në anën e pasme të fytit tuaj. Mjeku juaj do të përdorë një mjet të veçantë me një pasqyrë për të parë adenoidet tuaja. Mjeti ndërohet nga një material i hollë dhe fleksibël. Ai ose ajo do të fus mjetin përmes hundës dhe poshtë mbrapa fytit tuaj. Mund të jetë e pakëndshme. Nuk do të jetë e dhimbshme.

Tregoni mjekut tuaj nëse keni hundë të zënë, dhimbje të fytit ose infeksion të veshëve. Mjeku juaj mund të urdhërojë një test gjaku për të parë nëse keni infeksion. Mjeku gjithashtu mund të urdhërojnë një studim gjumi për të parë nëse keni apnoe gjumi. Kjo ndihmon në përcaktimin nëse adenoidet e zgjeruara janë arsyeja për problemet tuaja të gjumit.

 

A mund të parandalohen apo shmangen adenoidet e zgjeruara?

Të pasurit adenoide të zgjeruara është një gjendje e zakonshme për fëmijët. Është probem çdo herë e më i vogël me moshë. Nuk mund të bëhet asgjë për ta parandaluar atë. Vëmendje e shpejtë ndaj dhimbjes së fytit ose infeksionit të veshit mund të ndihmojë mjekun tuaj të monitorojë madhësinë e adenoideve. Kjo mund të zvogëlojë parehatinë tuaj.

 

Trajtimi i adenoideve të zgjeruara

Trajtimi varet nga mosha dhe sa kohë kanë qenë të zgjeruar adenoidet. Mjeku  mund të monitorojë madhësinë e adenoideve me kalimin e kohës. Ai ose ajo mund të përshkruajë një sprej për hundë për të zvogëluar ënjtjen. Operacioni për të hequr adenoidet dhe bajamet në të njëjtën kohë është i zakonshëm. Kjo është e zakonshme nëse keni infeksione të shpeshta të veshit dhe të fytit, probleme në frymëmarrje ose apnea të gjumit.

 

Të jetosh me adenoide të zgjeruara

Fëmijët me adenoide të zgjeruara trajtohen me antibiotik. Kjo është për të eliminuar infeksionin që shkakton adenoide të zgjeruara. Sigurohuni që fëmija juaj të marrë dozën e plotë. Një dozë e pjesshme do të lejojë që infeksioni të kthehet. Nëse ilaçi nuk është efektiv pas sëmundjes së përsëritur, mjeku juaj mund të diskutojë operacionin.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A shkaktojnë gërhitje adenoidet e zgjeruara?
 • A mund të hiqen adenoidet e fëmijës tim me operacion me zgjedhje?
 • A trashëgohen adenoidet?
 • Cila është koha e rikuperimit nga operacioni i adenoideve?
 • A shkakton bakteria e fytit adenoide të zgjeruara?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com