Lart

Infeksioni i Veshit: Simptopmat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Infeksion i veshit, i quajtur edhe infeksion i veshit të mesëm, është një nga gjendjet më të zakonshme të fëmijëve dhe që nuk duhet të injorohet. Infeksioni e veshëve i pa trajtuar mund të çojë në dhimbje të panevojshme dhe humbje të përhershme të dëgjimit për fëmijën tuaj. Infeksion i veshit ndodh në veshin e mesëm dhe shkakt ohet nga një infeksion bakterial ose viral.

Kjo krijon presion në hapësirën e vogël mes timpanit dhe pjesës së pasme të fytit të quajtur tubi Eustachian. Tubat e vogël Eustachian janë më të ndjeshëm ndaj presionit, gjë që shkakton dhembjen e veshit. Adenoidet e fëmijës (pjesët e vogla të indeve që varen mbi bajame në anën e pasme të fytit) mund të bllokojnë hapjen e tubave Eustachian sepse ato janë më të mëdha tek fëmijët e vegjël.

Tubat Eustachian nuk punojnë si duhet kur mbushen me rrjedhjet nga hunda ose mukoza nga alergjitë, ftohjet, bakteret ose viruset, sepse rrjedhjet ushtrojnë presion në daullen e veshit, gjë që shkakton dhimbjen. Infeksioni kronik i veshit mund të zgjasë për 6 javë ose më shumë, por në shumicën e rasteve largohet më vete pas 3 ditësh.

Fëmijët që janë të ekspozuar në mënyrë rutinore ndaj sëmundjeve nga fëmijët e tjerë (sidomos gjatë muajve të dimrit), ose tymit të dorës së dytë kanë më shumë gjasa të marrin infeksione të veshit, ashtu si edhe ushqyerja me shishe, sepse fëmija shtrihet gjatë ngrënies.

Disa dhimbje të veshit janë për shkak të daljes së dhëmbëve tek foshnjet, grumbullimi i dyllit të veshit ose ndonjë objekt i huaj që fëmija juaj mund t’a ketë vënë në vesh. Kur presioni rritet, kjo mund të shkaktojë që daullja e veshit të fëmijës tuaj të shkyhet ose të dalë, duke lënë një vrimë në vesh. Kërsitja fillestare dhemb, por në të vërtetë lehtëson presionin dhe dhimbjen.

Infeksioni i veshit

Simptomat e infeksioneve të veshit

Dhimbja intensive në veshët e prekur të fëmijës tuaj është zakonisht shenja e parë e infeksionit të veshit. Fëmijët e vegjël mund t’ju thonë se veshi i tyre dhemb, por foshnjat mund vetëm të qajnë. Fëmija juaj mund të tërheqë në mënyrë të përsëritur veshin që i’u dhemb. Dhimbja zakonisht është më e keqe gjatë natës dhe kur fëmija juaj përtypet, thith shishen ose shtrihet, sepse në këto raste presioni është në maksimum. Simptoma të tjera përfshijnë rrjedhe të hundës, kollë, ethe, të vjella ose marramendje dhe humbje të dëgjimit.

Infeksionet kronike të veshëve shpeshherë mund të shkaktojnë humbje të përhershme të dëgjimit. Ju mund të dyshoni se fëmija juaj ka humbje dëgjimi nëse ju duhet të flisni me zë të lart me të, fëmija juaj rritë volumin e televizorit ose muzikës, nuk përgjigjet ndaj tingujve të butë ose papritmas është më pak i vëmendshëm në shkollë.

Çfarë shkakton infeksionet e veshit?

Infeksionet e veshit ndodhin në veshin e mesëm. Ato shkaktohen nga një infeksion bakterial ose viral. Infeksioni krijon presion në hapësirën e vogël midis veshit dhe pjesës mbrapa fytit. Kjo zonë quhet tub Eustachian. Këto tuba nuk punojnë siç duhet kur mbushen me rrjedhje nga hunda ose mukoza nga alergjitë, ftohjet, bakteret ose viruset.

Si diagnostikohen infeksionet e veshit?

Mjeku do të jetë në gjendje të kontrollojë për infeksion të veshit duke përdorur një mjet ​​të vogël me një dritë për të parë në veshin e fëmijës suaj. Infeksioni nuk është i dukshëm pa atë mjet, i quajtur otoskop. Mjeku juaj do të dijë nëse daullja e veshit është e infektuar në qoftë se ajo duket e kuqe dhe ai ose ajo sheh lëngun brenda veshit, shqyerje të daulles që lë një vrimë që është e dukshme, ose nëse fëmija juaj ka simptoma të ngjashme, siç është rrjedhje hundësh, kollë, ethe, të vjella dhe marramendje.

A mund të parandalohen apo shmangen infeksionet e veshit?

Edhe pse infeksioni i veshëve nuk është ngjitës, bakteret ose virusi që e shkakton shpesh kalon nga personi në person si shumica e mikrobeve. Është e rëndësishme që të:

 • Vaksinoni fëmijën tuaj me vaksinë të konjuguar pneumokoke për të mbrojtur kundër disa llojeve të baktereve pneumokokale. Ky lloj i baktereve është shkaku më i zakonshëm i infeksioneve të veshit. Merrni vaksinat e fëmijës suaj në kohë.
 • Praktikoni rutinën e larjes së duarve dhe shmangni ndarjen e ushqimit dhe pijeve, veçanërisht nëse fëmija juaj është i ekspozuar ndaj grupeve të mëdha të fëmijëve në mjediset e kujdesit ditor ose shkollor.
 • Shmangni tymin e dorës së dytë.
 • Ushqejeni me qumësht gjiri fëmijën tuaj ekskluzivisht për 6 muajt e parë dhe të vazhdoni për të paktën një vit. Vendoseni fëmijën tuaj në një kënd të caktuar gjatë ushqyerjes.
 • Ilaçet e alergjive të zakonshme  ose të ftohjes nuk mbrojnë nga infeksionet e veshit.

Infeksioni i Veshit

Trajtimi i infeksionit të veshëve

Infeksionet e veshit zakonisht kalojnë për disa ditë pa përdorimin e medikamenteve dhe nuk kërkojnë operacion. Mjekët janë të kujdesshëm në lidhje me përshkrimin e antibiotikëve për infeksionet e veshëve, nëse ato nuk janë kronike dhe të shpeshta. Hulumtimet tregojnë se përshkrimi i antibiotikëve për infeksionet e veshëve nuk është efektiv.

Mjekët i trajtojnë dhimbjet dhe ethet e një infeksioni të veshëve me lehtësues dhimbjesh që mund të merren edhe pa përshkrim mjeku dhe presin disa ditë për të parë nëse infeksioni i fëmijës suaj zhduket vetë. Ata do t’ju kërkojnë të sjellni përsëri fëmijën tuaj nëse nuk ka përmirësim. Mjeku mund të përshkruajë antibiotik vetëm në atë pikë nëse është një infeksion bakterial.

Nëse fëmija juaj ka infeksione kronike dhe të shpeshta të veshëve, shenja të humbjes së dëgjimit ose vonesa në të folur për shkak të humbjes së dëgjimit, mjeku mund t’ju referojë tek një specialist i veshit, hundës dhe fytit (ENT) për kirurgji të veshëve. Një ENT në mënyrë kirurgjikale fut tuba brenda veshit të mesëm të fëmijës suaj. Tubat lehtësojnë presionin dhe lejojnë që lëngu të kullojë. Disa fëmijë natyrisht kanë tuba të vegjël Eustachian, kështu që kjo ndihmon në korrigjimin e këtij problemi.

Ndërsa veshët e fëmijës suaj rriten dhe zhvillohen, tubat bien automatikisht dhe infeksionet e veshit nuk janë më problem. Ndonjëherë, tubat bien jashtë shumë shpejt dhe duhet të zëvendësohen. Për disa fëmijë, ata kurrë nuk bien jashtë dhe përfundimisht duhet të hiqen me operacion. Operacioni është i shpejtë dhe nuk kërkon hospitalizim brenda natës.

Mjeku juaj mund të rekomandojë opearicon të tubave të veshit në raste të caktuara, të tilla si infeksione të shpeshta të veshëve, ose nëse fëmija juaj ka sindromën Down, qiellzë të çarë ose sistem imunitar të dobësuar. Asnjëherë mos vendosni asgjë në veshin e fëmijës tuaj për të lehtësuar dhimbjen e infeksionit të veshit, për të hequr tubat ose për të hequr një objekt të huaj. Shihni mjekun e fëmijës tuaj për ta hequr atë.

Të jetosh me infeksion të veshit

Fëmijët e vegjël kanë më shumë gjasa të marrin infeksione të veshit se sa fëmijët më të rritur ose të rriturit. Kjo është një nga sëmundjet më të zakonshme në mesin e fëmijëve. Nëse fëmija juaj vuan nga disa infeksione të veshit çdo vit, ju duhet të shikoni për simptomat sa herë që fëmija ka hundë të nxënë ose mbingarkesë. Shumë herë, infeksioni i veshit do të pastrohet më vete brenda një jave ose dy.

Nëse ju mund ta menaxhoni dhimbjen e fëmijës tuaj në shtëpi, Akademia Amerikane e Mjekëve Familjarë rekomandon  qasjen prit- dhe-shiko për 48 orë para se të vizitoni një mjek dhe të kërkoni antibiotik. Kjo është nëse fëmija juaj nuk ka dhimbje në të dy veshët, është më pak se 2 vjeç dhe ka temperaturë më të lartë se 39° C.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Si mund ta mbaj fëmijën tim të rehatshëm gjatë natës me dhimbjen e një infeksioni të veshit?
 • A ka kullim gjatë infeksionit të veshëve?
 • Cili është ndryshimi midis një infeksioni të veshit dhe veshit të notarit?
 • A është fëmija im kandidat për tubat e veshit?
 • Cilat janë rreziqet e vendosjes kirurgjikale të tubave brenda veshit të mesëm të fëmijës tim? Cilat janë rreziqet e mosvendosjes?
 • A duhet fëmija im të marrë teste të rregullta dëgjimi nëse ai ose ajo ka pasur infeksione veshi?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com