Lart

Kriza Febrile: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Kur fëmijët e vegjël kanë krizë (quajtur gjithashtu konvulsion), shpesh shkaktohet nga temperatura mbi 102 ° F (38.9 ° C). Kjo është quajtur “kriza e etheve” ose “kriza febrile”. Kriza febrile mund të shfaqet  tek fëmijët e moshës 6 muaj deri në 5 vjet, por janë më të zakonshmet tek fëmijët e moshave 12 deri 18 muaj.

Krizat febrile janë të frikshme, por ato nuk janë aq të rrezikshme sa mund të duken.

Kriza Febrile

Sa serioze janë krizat febrile?

Në përgjithësi, krizat febrile nuk janë të dëmshme për një fëmijë. Një krizë febril nuk shkakton dëmtim të trurit. Gjithashtu, fëmija juaj nuk mund të gëlltisë gjuhën e tij ose të saj gjatë një krize. (Është fizikisht e pamundur që dikush të gëlltisë gjuhën e tij ose të saj.) Konvulcionet e rënda zakonisht zgjasin disa minuta. Është shumë e pazakontë që një konvulcion febril të zgjasë më shumë se 5 minuta.

Zakonisht, një fëmijë që ka pasur një krizë febrile nuk ka nevojë të shtrohet në spital dhe ndoshta nuk ka nevojë për rreze X ose test të  valëve të trurit. Fëmija juaj duhet të shihet vetëm nga mjeku i familjes, kështu që mund të gjendet shkaku i etheve.

 

Simptomat e krizave febrile

Nëse fëmija juaj ka një krizë febrile, ai ose ajo mund të humbë ndjenja dhe të rrokullisë sytë. Krahët dhe këmbët e fëmijës suaj mund të tendosen ose të dridhen dhe të lëvizin pa kontrollë. Fëmija juaj gjithashtu mund të vjellë. Pas një krize, fëmija mund të ndihet i përgjumur dhe i hutuar.

 

Çka shkakton krizat febrile?

Krizat febrile shkaktohen nga ethet, por infeksioni është ajo që shkakton ethe. Fëmija juaj ka më shumë gjasa të ketë tempraturë të lartë nga një infeksion viral sesa një infeksion bakterial. Shembuj të infeksioneve virale janë gripi, ftohja e zakonshme dhe rosolia.

Nëse fëmija im ka një krizë febrile, a do të thotë kjo se ai ose ajo ka epilepsi?

Jo. Një krizë e vetme nuk do të thotë që fëmija juaj ka epilepsi. Edhe krizat e përsëritura nuk konsiderohen epilepsi, sepse fëmijët rrisin rrezikun e shkaktimit të etheve. Një fëmijë që ka epilepsi zakonisht ka 2 ose më shumë kriza që nuk shkaktohen nga ethet.

Konvulcionet febrile nuk shkaktojnë epilepsi. Por mundësia e zhvillimit të epilepsisë në një fëmijë që ka pasur disa konvulcione febrile është pak më i lartë sesa tek ndonjë që nuk ka pasur asnjëë. Ky shans është rreth 2% deri 4%. Nuk ka dëshmi se trajtimi i fëmijës tuaj me ilaçe për kriza febrile do të parandalojë epilepsi.

Si diagnostikohen krizat febrile?

Ju duhet ta shihni mjekun tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur pas një krize febrile. Mjeku juaj do të ekzaminojë fëmijën tuaj dhe do t’ju bëjë pyetje në lidhje me krizën. Mjeku gjithashtu mund të urdhërojë teste për të përcaktuar se çfarë po shkakton ethet e fëmijës suaj.

A mund të parandalohen apo shmangen krizat febrile?

Ndoshta, por shumë mjekë besojnë se rreziku i efekteve anësore nga ilaçet e krizave është më i madh sesa nëse fëmija ka një krizë tjetër. Edhe nëse përdoret ilaçi, nuk mund të parandalojë një krizë tjetër.

Çfarë duhet të bëj nëse fëmija im ka një krizë?

 • Vendoseni fëmijën tuaj në krahë në mënyrë që ai ose ajo të mos mbytet në pështymë apo vjellë.
 • Mos vendosni asgjë në gojën e fëmijës suaj.
 • Mos i pengoni lëvizjet e fëmijës suaj gjatë krizës.
 • Mundohuni të qëndroni të qetë. Shumica e krizave ndalen më vete brenda pak minutash, kështu që shikojëni kohën.
 • Thirrni emergjencën nëse kriza zgjatë më shumë se 10 minuta ose shoqërohet me qafë të tendosur, të vjella ose probleme me frymëmarrje.
 • Mos u mundoni ta ulni temperaturën e fëmijës tuaj duke e vendosur atë në banjë të ftohtë, sidomos gjatë një krize.

Çfarë duhet të bëj pasi të ndalet kriza?

Telefononi mjekun tuaj. Ai ose ajo mund të duan të shohin fëmijën për të gjetur shkakun e etheve.

 

Të jetosh me kriza febrile

Nëse fëmija juaj ka pasur një krizë febrile, ju mund të shqetësoheni se ai ose ajo do të ketë një tjetër. Shumica e fëmijëve nuk do të kenë krizë tjetër. Por rreziku i një krize tjetër është pak më i lartë nëse:

 • Fëmija juaj është më i ri se 18 muaj.
 • Ka histori familjare të krizave febrile.
 • Temperatura nuk ishte shumë e lartë kur ndodhi kriza.

  

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çka e shkaktoi krizën febrile të fëmijës tim?
 • A do të ketë fëmija im një tjetër krizë febrile?
 • A ka ndonjë gjë që mund të bëj për të parandaluar një krizë febrile?
 • A ka ndonjë shenjë që unë duhet të kërkoj para se fëmija im të ketë një krizë febrile?
 • A duhet ta mbaj fëmijën tim, ndërsa ai ose ajo ka një krizë febrile?
 • A duhet të vendos një depresion gjuhësor në gojën e tij gjatë krizës?
 • A ka ndonjë gjë që mund të bëj pas një krize për ta bërë fëmijën tim më të rehatshëm?
 • A duhet ta kontrolloj fëmijën tim për epilepsi nëse ai ose ajo ka krizë?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com