Lart

Si të mbrohemi nga viruset gripale?

 

I ftohti, Mjekët Pneumologë të Spitalit Amerikan: Kur nuk duhen neglizhuar simptomat e sëmundjeve të mushkrive, Personat e rrezikuar dhe si të mbrohemi nga viruset gripale?

Ulja e temperaturave riaktivizon sëmundjet e mushkrive të cilat në jo pak raste mund të kthehen në një rrezik serioz për shëndetin. Veçanërisht personat që vuajnë nga sëmundje kronike, por edhe fëmijët e të moshuarit, janë ata më të predispozuarit për tu prekur prej tyre. Për mjekët pneumologë, i ftohti jo domosdoshmërisht do të thotë prekje nga gripi e këto sëmundje.

Atëherë përse ndodh që pikërisht Dhjetori, Janari e Shkurti njihen si muajt e epidemive të shkaktuara nga i ftohti? Mjekët sqarojnë se ka disa faktorë që ndikojnë dhe që duhet të na bëjnë të jemi më vigjilentë e të mos neglizhojmë. “Faktori i parë ka të bëjë me imunitetin e organizmit. Me uljen e temperaturave edhe organizmi ka aftësinë të uli temperturën e vet dhe në lojë futen ato faktorë termo- rregullues që ndikojnë për të ruajtur temperaturën normale të trupit. Nëse ne nuk do ta ndihmojmë organizmin që ky lloj imuniteti të rrijë stabël, sulmi i viruseve do të jetë më i lartë”

Mesazhet e parandalimit për të mbrojtur veten dhe të afërmit tuaj nga infeksionet respiratore të dimrit janë të njohura. Por ato nuk zbatohen domosdoshmërisht.

Njerëzit, edhe nëse janë të vaksinuar kundër gripit, duhet të vazhdojnë të zbatojnë praktikat e higjienës për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga sëmundjet e tjera.

Vetëm respektimi i të gjithë gjesteve të parandalimit bën të mundur mbrojtjen nga të gjitha viruset e dimrit.

Janë 7 gjeste parandaluese për tu mbrojtur kundër viruseve të dimrit:

– Lani duart

– Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini

– Pastroni hundën me një shami.

– Mos e prekni fytyrën, sidomos hundën dhe gojën

Kur jemi të sëmurë:

– Qëndroni në shtëpi, kufizoni daljen, kontaktoni mjekun nëse është e nevojshme

– Kufizoni kontaktet direkte dhe indirekte (nëpërmjet objekteve)

– Vini një maskë, veçanërisht kur jeni në kontakt me njerëz të rrezikuar

Personat që duhet të kenë më shumë kujdes, janë personat mbi 60 vjeç dhe personat me sëmundje kronike si ato të zemrës, të mushkrive, azmatikët etj. Ata nuk duhet të presin që gripi të përfundojë ciklin prej 4-5 ditësh, duhet të paraqiten tek mjeku menjëherë. Patologjitë më të shpeshta gjatë kësaj periudhe janë astma bronkiale,bronkiti kronik, sëmundjet kardiovaskulare.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com