Lart

Tubit Eustachian: Simptomat, Diagnostifkimi dhe Trajtimi

Tubi Eustachian është një kalim i vogël që lidh fytin me veshin tuaj të mesëm. Kur teshtitni, gëlltitni ose hapni gojën, tubat e Eustachiant hapen. Kjo ndalon presionin e ajrit dhe lëngun të ndërtohen brenda veshit tuaj. Por ndonjëherë një tub Eustachian mund të mbyllet. Kjo quhet mosfunksionim i tubit Eustachian. Kur kjo ndodh, tingujt mund të mbyten dhe veshi juaj mund të ndihet i mbushur plotë. Ju gjithashtu mund të keni dhimbje veshi.
Tubit Eustachian

Simptomat e mosfunksionimit të tubit Eustachian

Nëse keni disfunksion të tubit Eustachian:

 • Veshët mund të ndjehen të mbyllur ose të mbushur.
 • Tingëllimet mund të duken të mbytur.
 • Ju mund të ndjeni një ndjesi kërcitëse ose klikimi (fëmijët mund të thonë se veshi i tyre “klikon”).
 • Mund të keni dhimbje në një ose dy veshët.
 • Ju mund të dëgjoni zile në veshët tuaj (e quajtur tringëllimë e veshit).
 • Ndonjëherë mund të keni vështirësi për të mbajtur ekuilibrin tuaj.

Simptomat tuaja mund të përkeqësohen kur përjetoni ndryshime në lartësi. Kjo përfshin fluturimin në aeroplan, hipjen në ashensorë, vozitjen nëpër male ose zhytjen.

Çka e shkakton mosfunksionimin e tubit Eustachian?

Shkaku më i zakonshëm i mosfunksionimit të tubit Eustachian është kur tubi inflamohet dhe prodhon mukozë ose lëng. Kjo mund të shkaktohet nga një i ftohtë, një grip, një infeksion sinusal ose alergji.

Disa njerëz janë në rrezik më të madh për mosfunksionim të tubit Eustachian. Ata përfshijnë:

 • Fëmijët. Tubat e tyre janë më të shkurtër dhe më të drejtë se ata të një të rrituri. Kjo e bën më të lehtë që mikrobet të arrijnë veshin e mesëm dhe që lëngu të depërtojë atje. Gjithashtu, sistemet imunologjike të fëmijëve nuk janë të zhvilluara plotësisht. Kjo e bën më të vështirë për ta për të luftuar infeksionet. 
 • Njerëzit që pinë duhan. Pirja e duhanit dëmton qerpikët (qime të vogla që fshijnë mukozën nga veshi i mesëm në pjesën e prapme të hundës). Kjo mund të lejojë që mukoza të tubohet në tuba. 
 • Njerëzit që janë obezë. Depozitat e yndyrërave rreth tubave mund të çojnë në mosfunksionim të tubit Eustachian.


Si diagnostikohet mosfunksionimi i tubit Eustachian?

Mjeku juaj do t’ju flasë për simptomat dhe do t’ju shqyrtojë. Ai ose ajo do të shqyrtojë kanalet e veshëve dhe daullet e veshit, pasazhet e hundës dhe anën e pasme të fytit tuaj.


A mund të parandalohet apo shmanget mosfunksionimi i tubit Eustachian?

Zvogëloni rrezikun e zhvillimit të mosfunksionimit të tubit Eustachian duke trajtuar shkakun themelor të bllokimit. Ai zakonisht është alergji, një i ftohtë ose grip.

Trajtimi i mosfunksionimit të tubit Eustachian

Simptomat e mosfunksionimit të tubit Eustachian zakonisht largohen pa trajtim. Ju mund të bëni ushtrime për të hapur tubat. Ato përfshijnë gëlltitjen, gërryerjen ose përtypjen e çamçakëzave. Ju mund të ndihmoni të lehtësoni ndjenjën e “veshit të mbushur” duke marrë frymë thellë, duke mbyllur hundën tuaj dhe duke “fryrë” me gojën mbyllur.

Nëse mendoni se foshnja juaj mund të ketë disfunksion të tubit Eustachian, ushqeni atë. Ju gjithashtu mund t’u jepni atyre biberon. Kjo nxitë refleksin e gëlltitjes.

Nëse këto strategji nuk ndihmojnë, mjeku juaj mund të sugjerojë mundësi të tjera. Këto mund të përfshijnë:

 • Përdorimi i një dekongestanti për të reduktuar ënjtjen e tubave të rreshtuar.
 • Marrja e një antihistamine ose përdorimi i një spreji steroid të hundës për të zvogëluar çdo alergji.
 • Bërja e një prerje të vogël në tambur dhe thithja e lëngut në veshin e mesëm. Kjo i jep tubit Eustachian kohe për t’u tkurruar ndërsa daullja shërohet (zakonisht 1 deri në 3 ditë).
 • Implantimi i tubave të vegjël në daulle. Këto lejojnë lëngun e ndërtuar që të del nga veshi i mesëm. Fëmijët që marrin shumë infeksione veshi, ndonjëherë marrin tuba në veshët e tyre. Ata qëndrojnë deri në 18 muaj dhe bien vetë.
 • Përdorimi i sistemit të dilatimit të tullumbaceve. Një mjek do të përdorë një kateter (tub të gjatë, fleksibël) për të futur një tullumbace të vogël përmes hundës dhe në tubin Eustachian. Kur ajo është e fryrë, tullumbacja hap një rrugë për mukozën dhe ajrin të rrjedhë nëpër tub. Kjo mund ta ndihmojë atë të funksionojë si duhet.

FDA paralajmëron:

Administrata amerikane e ushqimit dhe drogës (FDA) këshillon kundër përdorimit të qirinjëve të veshit. Ky proces përfshinë futjen e një qiri të posaçëm në vesh. Supozohet se largon dyllin dhe mbeturinat nga veshi ndërsa digjet. Qirinjtë e veshit mund të shkaktojnë lëndime serioze dhe nuk ka dëshmi për të mbështetur efektivitetin e tyre.

Të jetosh me mosfunksionim të tubit Eustachian

Menaxhimi i simptomave tuaja kur keni alergji ose një të ftohtë është e rëndësishme. Kjo mund të mbajë tubat e Eustachian tuaj të pastër dhe të parandalojë formimin e një infeksioni. Kujdesi në shtëpi zakonisht mjafton. Kjo përfshin ushtrime të tilla si gllabërimi ose hapja e gojës. Nëse ju ose fëmija juaj shfaqin simptoma të dhimbjeve të rënda në vesh, telefononi mjekun tuaj të familjes.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Veshët e mi ndihen të mbushur dhe nuk ndjehen më mirë kur unë hap gojë. A mund të kem mosfunksionim të tubit Eustachian?
 • Çfarë mund të bëj për ta bërë fëmijën tim të ndihet më rehatshëm?
 • Fëmija im ka mosfunksionim të tubit Eustachian. A do të thotë kjo se ai/ajo do të ketë infeksione veshi?
 • A ka ndonjë gjë që mund të bëj kur të udhëtoj për ta bërë veten më të rehatshëm?
 • A mund të keqësojnë alergjitë e mia mosfunksionimin e tubit Eustachian?
 • Cila është mënyra më e mirë për të trajtuar mosfunksionimin e tubit tim Eustachian?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com