Lart

Gripi tek fëmijët, simptomat, kohëzgjatja dhe parandalimi

Javët e fundit shumë njerëz, mes të cilëve edhe shumë fëmijë, janë infektuar nga virozat e stinës i cili zakonisht pasohet nga simptoma si ftohja, kollë, dhimbje të fytit, dhimbje trupi dhe temperaturë.

Më poshtë janë listuar disa mënyra të thjeshta që mund të ndihmojnë në parandalimin e shfaqjes së kësaj sëmundje tek fëmijët.

Këtu janë disa këshilla parandaluese:

shmangni vendet e mbushura me njerëz,

lani duart shpesh,

shmangni kontaktin me njerëz të sëmurë,

në rast të kollitjes ose teshtitjes, mbuloni hundën dhe gojën me kthesën e bërrylit,

ajrosni ambientet e punës dhe të shtëpisë duke hapur dritaret.

Maskat, kur gjendemi në vende të mbushura me njerëz, mbeten një mjet parandalimi jo vetëm për Covid-in, por edhe për viruset e tjera, përfshirë gripin.

Nga simptomat tek kohëzgjatja, gjithçka që duhet të dini

Cilat janë simptomat e gripit?

Gripi zakonisht shkakton ethe, të dridhura, dhimbje koke, dhimbje muskujsh, mungesë oreksi dhe simptoma të frymëmarrjes si kollë, dhimbje të fytit, kongjestion nazal. Te foshnjat vërehen të vjella dhe diarre. Megjithatë, është e rëndësishme të konsultoheni me pediatrin tuaj të besuar në prani të simptomave për të përjashtuar sëmundje të tjera që mund të fillojnë me simptoma të ngjashme.

Sa ditë zgjat gripi?

Periudha e inkubacionit të virusit është zakonisht 1-5 ditë. Kohëzgjatja e sëmundjes ndryshon nga fëmija në fëmijë, por në përgjithësi është 5-10 ditë me zgjidhje spontane në shumicën e rasteve.

Çfarë komplikimesh mund të lindin?

Gripi mund të shkaktojë komplikime serioze si pneumoni dhe miokardit, më të shpeshta te subjektet me faktorë rreziku të veçantë (si sëmundje kronike të zemrës, mushkërive, neurologjike, renale, hepatike, imunosupresion). Një vlerësim i shpejtë është i përshtatshëm nëse fëmija ka sëmundje shoqëruese, nëse është shumë i vogël, nëse është shumë i sëmurë, nëse refuzon të hajë dhe të pijë.

A duhet të qëndrojë një fëmijë me grip në shtëpi?

Fëmija me grip duhet të qëndrojë në shtëpi derisa të shërohet plotësisht, si për të marrë një shërim optimal dhe për të shmangur rikthimet, por edhe për të mos infektuar shokët e klasës. Mungesa e temperaturës nuk mjafton për të përcaktuar fëmijën si të shëruar: është e nevojshme të vlerësohet nëse ka ende një sëmundje të përgjithshme apo një kollë të vazhdueshme. Në thelb, nuk duhet të nxitoheni dhe gjithmonë duhet të konsultoheni me pediatrin nëse keni dyshime.

A është e nevojshme terapia me antibiotikë për trajtimin e gripit?

Mbajtja e fëmijës në shtëpi, hidratimi dhe ngushëllimi i tij janë tre rregullat bazë që nxisin shërimin. Antibiotiku nuk përdoret për të kuruar gripin, por për të trajtuar çdo superinfeksion bakterial. Prandaj duhet të administrohet vetëm në disa raste, sipas indikacionit të pediatrit. Ndërsa për lehtësimin e simptomave të fëmijës mund të jenë të dobishme dhënia e paracetamolit ose ibuprofenit në rast të temperaturës dhe/ose dhimbjes së kokës, larjet e hundës në rast të ftohjes.

Vaksina me injeksion ose sprej: cili është ndryshimi?

Vaksina tradicionale është një katërvalente që përmban viruse të inaktivizuar (d.m.th. të vrarë dhe të fragmentuar), të administruar në mënyrë intramuskulare. Vaksina me sprej intranazale është gjithmonë një vaksinë katërvalente, por e gjallë e zbutur. Ai përmban mikroorganizma të gjallë, por të dobësuar dhe të padëmshëm. Të dyja vaksinat janë efektive dhe të sigurta. Tregimi se cili produkt duhet përdorur, qoftë në formën e një sprej ose një shpimi, si dhe në bazë të moshës (vaksina me sprucim tregohet në grupmoshën 2-6 vjeç) dhe disponueshmëria e dozave, varen nga vendimin e mjekut.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com