Lart

Dispareunia (marrëdhëniet e dhimbshme): Shkaku dhe simptomat

Dispareunia është termi për dhimbje të përsëritura në zonën gjenitale ose brenda legenit gjatë marrëdhënieve seksuale.

Dhimbja mund të jetë e mprehtë ose e fortë; mund të ndodhë para, gjatë ose pas marrëdhënieve seksuale.

Çfarë e shkakton?

Disa kushte mund të shkaktojnë dispareunia. Për disa gra, kjo është një shenjë e një problemi fizik. Gratë e tjera mund të përjetojnë dhimbje si rezultat i faktorëve emocionalë.

Shkaqe të zakonshme fizike përfshijnë:

– thatësi e vaginës nga menopauza, lindja e fëmijës, ushqyerja me gji, ilaçe
– çrregullime të lëkurës që shkaktojnë ulcera, çarje, kruajtje ose djegie
– infeksione, të tilla si maja ose infeksionet e traktit urinar
– dëmtimi ose trauma nga lindja, një aksident, epiziotomi, histerektomi ose operacion i legenit
– dhimbje të përqendruara në zonën e vulvës
– vaginit ose vaginizmus
– endometrioza
– sëmundja inflamatore e legenit
– probleme me mitrën
– rrezatimi dhe kimioterapia

Faktorët që zvogëlojnë dëshirën seksuale ose ndikojnë në aftësinë e një personi për t’u zgjuar ndikojnë gjithashtu. Këta faktorë përfshijnë:

– stresi, i cili mund të rezultojë në muskuj të shtrënguar të legenit
– frikë, faj, ose turp që lidhen me seksin
– probleme me imazhin e vetes dhe trupit
– ilaçe të tilla si pilulat e kontrollit të lindjes
– problemet e marrëdhënieve
– gjendje të tilla si kanceri, artriti, diabeti dhe sëmundja e tiroides
– histori e abuzimit seksual ose përdhunimit

Simptomat

Dhimbja mund të ndryshojë. Mund të ndodhë në:

– vaginë, uretër, fshikëz
– gjatë penetrimit
– gjatë ose pas marrëdhënieve seksuale
– thellë në legen gjatë marrëdhënieve seksuale
– vetëm me partnerë ose rrethana specifike
– së bashku me djegie ose kruajtje
– me dhimbje therëse, të ngjashme me dhimbjet menstruale

Kush rrezikohet?

Si gratë ashtu edhe burrat mund të përjetojnë dispareunia, por gjendja është më e zakonshme tek gratë dhe është një nga problemet më të zakonshme të grave në postmenopauzë.

Nëse përjetoni dhimbje të tilla, duhet të konsultoheni me mjekun për të gjetur trajtimin e duhur. Alternativat për marrëdhëniet seksuale mund të jenë të dobishme derisa të trajtohet problemi. Ju dhe partneri/ja mund të përdorni teknika të tjera për intimitet derisa penetrimi të jetë më i rehatshëm. Masazhi sensual, puthja, seksi oral dhe masturbimi reciprok mund të jenë alternativa të kënaqshme./Healthline

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com