Lart

Kujdesi për Gjoksin për Gruan që Nuk Ushqen me Gji

Çfarë ndodh me gjinjtë e një gruaje gjatë dhe pas shtatzënisë?

Gjatë shtatzënisë, gjinjtë e një gruaje përgatiten për laktacion. Qumështi zakonisht vjen në 3 deri në 4 ditë pas lindjes, por kjo mund të ndodhë më vonë për disa gra. Prodhimi i qumështit të gjirit do të fillojë nëse keni pasur një fëmijë në mënyrë vaginale ose nëse keni bërë një operacion cezarian (prerja C).

Çfarë ndodh me gjinjtë e mi nëse nuk ushqej me gji?

Prodhimi juaj i qumështit të gjirit do të ndalet vetvetiu me kalimin e kohës. Para se të ndodhë kjo, mund të keni ndonjë nga sa vijon:

 • Mund të ndodhë rrjedhje e qumështit. Pikat e qumështit mund të rrjedhin nga gjinjtë tuaj për javë pas lindjes.
 • Ngurimi i gjirit mund të ndodhë gjithashtu. Gjinjtë tuaj mund të ndjehen të vështirë në prekje. 
 • Ju mund të shihni ënjtje dhe të ndjeni presion, siklet ose dhimbje deri në 10 ditë pas lindjes. 

Si të kujdesem për gjinjtë e mi?

Kujdestari juaj mund të sugjerojë ndonjë nga sa vijon:

 • Vish sytjena që përshtaten si duhet dhe që sigurojnë mbështetje të fortë. Sytjena e përshtatshme që nuk është shumë e ngushtë mund të zvogëlojë dhimbjen e gjirit dhe sasinë e qumështit që rrjedh nga gjinjtë tuaj. Sytjena mbështetëse gjithashtu mund të zvogëlojë simptomat. Kujdestari juaj gjithashtu mund t’ju thotë të mos stimuloni thithkat tuaja.
 • Vendosni pako akulli në gjinjtë tuaj. Kjo ndihmon në uljen e ënjtjes dhe dhimbjes së gjirit. Përdorni një pako akulli, ose vendosni akull të grimcuar në një qese dhe mbulojeni me një peshqir. Pyesni kujdestarin tuaj se sa shpesh dhe sa kohë duhet të përdorni akullin.
 • Pyesni për ilaçet për të ulur dhimbjen ose shqetësimin tuaj në gji. Ilaçet pa recetë të dhimbjes, të tilla si ibuprofen ose acetaminofen, mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes dhe ënjtjes. Ato mund të blihen me ose pa urdhër të mjekut. Pyesni sa të merrni dhe sa shpesh ta merrni këtë ilaç. Ndiqni udhëzimet. Ibuprofeni mund të shkaktojë gjakderdhje në stomak dhe dëmtim të veshkave nëse nuk merret si duhet. Acetaminofeni mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë nëse nuk merret si duhet.

Kur duhet të kontaktoj kujdestarin tim?

Kontaktoni kujdestarin tuaj nëse:

 • Ju keni gjinj shumë të dhimbshëm.
 • Keni ethe dhe dhimbje muskulore që zgjasin më shumë se 1 ditë.
 • Ju ndjeni ose shihni një gungë në gjoksin tuaj.
 • Keni ënjtje të gjirit që përkeqësohet, edhe me trajtim.
 • Ju keni pyetje ose shqetësime në lidhje me gjendjen ose kujdesin tuaj.

Marrëveshja e Kujdesit

Ju keni të drejtë të ndihmoni në planifikimin e kujdesit tuaj. Mësoni për gjendjen tuaj shëndetësore dhe si mund të trajtohet. Diskutoni mbi mundësitë e trajtimit me kujdestarët tuaj për të vendosur se çfarë kujdesi doni të merrni. Ju gjithmonë keni të drejtë të refuzoni trajtimin. Informacioni i mësipërm është vetëm një ndihmë arsimore. Nuk ka për qëllim si këshillë mjekësore për gjendje individuale ose trajtime. Flisni me mjekun, infermierin ose farmacistin tuaj përpara se të ndiqni ndonjë regjim mjekësor për të parë nëse është i sigurt dhe efektiv për ju.

Informacione të mëtejshme

Gjithmonë konsultohuni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për t’u siguruar që informacioni i shfaqur në këtë faqe vlen për rrethanat tuaja personale.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com