Lart

Mosfunksionimi Seksual: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Kur keni probleme me seksin, mjekët e quajnë atë “mosfunksionim seksual”. Edhe burrat edhe gratë mund ta kenë atë. Ka 4 lloje të problemeve seksuale tek femra:

  • Çrregullime të dëshirës – Kur nuk jeni të interesuar të keni marrëdhënie seksuale ose të keni më pak dëshirë për seks.
  • Çrregullime të zgjimit – Kur ju nuk ndjeni një reagim seksual në trupin tuaj ose nuk mund të qëndroni seksualisht të ngjallur.
  • Çrregullime orgazmike – Kur nuk mund të keni orgazmë ose keni dhimbje gjatë orgazmës.
  • Çrregullime seksuale të dhimbjes – Kur keni dhimbje gjatë ose pas seksit.

Mosfunksionimi SeksualSi mund ta di nëse kam ndonjë problem?

Deri në 70% e çifteve kanë  problem me seksin në një kohë gjatë marrëdhënies së tyre. Shumica e grave në një pikë të jetës do të kenë marrëdhënie seksuale gjatë të cilave nuk do të ndjejnë kënaqësi. Kjo nuk do të thotë që ju keni një problem seksual.

Nëse nuk doni të bëni seks, ose nuk ndiheni mirë, mund të keni problem seksual. Diskutoni shqetësimet tuaja me mjekun tuaj. Mos harroni se çdo gjë që tregoni doktorit tuaj është private dhe që ai mund t’ju ndihmojë të gjeni një arsye dhe trajtim të mundshëm për mosfunksionimin tuaj seksual.

Çfarë shkakton mosfunksionim seksual?

Shumë gjëra mund të shkaktojnë probleme në jetën tuaj seksuale. Disa ilaçe (të tilla si kontraceptivë oralë dhe droga kimioterapike), sëmundje (si diabeti ose presioni i lartë i gjakut), përdorimi i tepërt i alkoolit ose infeksionet vaginale mund të shkaktojnë probleme seksuale. Depresioni, problemet në lidhje ose abuzimi (abuzimi i tanishëm ose i kaluar) mund të shkaktojnë gjithashtu mosfunksionim seksual.

Ju mund të keni më pak dëshirë seksuale gjatë shtatzënisë, menjëherë pas lindjes ose kur jeni duke ushqyer me gji. Pas menopauzës shumë femra ndjejnë dëshirën më pak seksuale, kanë thatësi vaginale ose kanë dhimbje gjatë seksit për shkak të rënies së estrogjenit (një hormon në trup).

Streset e jetës së përditshme mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të bërë seks. Të lodhur nga një punë e zënë ose të kujdesesh për fëmijët e vegjël mund të ndikojë në dëshirën tuaj seksuale. Ju gjithashtu mund të jetë i mërzitur nga një rutinë seksuale të gjatë.

 

Çfarë mund të bëj?

Nëse dëshira është problemi, përpiquni të ndryshoni rutinën tuaj të zakonshme. Provoni të bëni seks në kohë të ndryshme të ditës, ose provoni një pozicion të ndryshëm seksual.Çrregullimet e zgjimit mund të ndihmohen shpesh nëse përdorni një kremë vaginale ose lubrifikant seksual për thatësi.

Nëse keni kaluar në menopauzë, bisedoni me mjekun tuaj rreth marrjes së estrogjenit ose duke përdorur një krem ​​estrogjen.Nëse keni problem të keni orgazmë, ështe për shkak se nuk po merrni stimulim të mjaftueshëm përpara fillimit të marrëdhënieve seksuale. Stimulimi shtesë (para se të keni marrëdhënie seksuale me partnerin tuaj) me një vibrator mund të jetë i dobishëm.

Ju mund të keni nevojë për fërkim ose stimulim deri në një orë para se të bëni seks. Shumë gra nuk kanë një orgazmë gjatë marrëdhënieve seksuale. Nëse doni një orgazëm me marrëdhënie, ju ose partneri juaj mund të dëshironi të godisni butësisht klitorisin tuaj. Masturbimi gjithashtu mund të jetë i dobishëm, pasi ai mund t’ju ndihmojë të mësoni se cilat teknika funksionojnë më mirë për ju.

Nëse ke dhimbje gjatë seksit, provo pozicione të ndryshme. Kur jeni në krye, ju keni më shumë kontroll mbi depërtimin dhe lëvizjen. Zbrazja e fshikëzës suaj para se të keni marrëdhënie seksuale, duke përdorur vajosje shtesë ose duke marrë një dush të ngrohtë para seksit, mund të ndihmojnë.

Nëse keni akoma dhimbje gjatë seksit, bisedoni me mjekun tuaj. Ai ose ajo mund t’ju ndihmojë të gjeni shkakun e dhimbjes tuaj dhe të vendosni se çfarë trajtimi është më e mira për ju.

A mund të ndihmojë mjekësia?

Nëse keni kaluar nëpër menopauzë ose keni hequr mitrën dhe / ose vezoret, marrja e estrogjenit të hormoneve mund të ndihmojë me problemet seksuale. Nëse nuk jeni duke marrë estrogjen, pyete mjekun tuaj nëse kjo është një opsion për ju.

Ju mund të keni dëgjuar se marrja e sildenafil (Viagra) ose testosteroni i hormoneve mashkullore mund të ndihmojë gratë me probleme seksuale. Nuk ka pasur shumë studime mbi efektet e viagra ose testosterone për gratë, kështu që mjekët nuk e dinë nëse këto gjëra mund të ndihmojnë ose jo. Si viagra dhe testosteroni mund të kenë efekte anësore serioze, prandaj për përdorimin e tyre ndoshta nuk ia vlen të rrezikoni.

Mosfunksionimi Seksual

Çfarë tjetër mund të bëj?

Mësoni më shumë për trupin tuaj dhe si funksionon. Pyetni mjekun tuaj se si ilaçet, sëmundjet, kirurgjia, mosha, shtatzënia ose menopauza mund të ndikojnë në seks.

Praktiko “ndjesi fokusi” ushtrime ku njëri partner bën masazh, ndërsa partneri tjetër thotë se çfarë i pëlqen dhe çfarë kërkon të ndryshojë. Fantazimi mund të rrisë dëshirën tuaj. Shtrëngimi i muskujve të vaginës tuaj (ushtrime Kegel) dhe pastaj lëshimi I tyre  gjithashtu mund të rrisë zgjimin tuaj. Mundohuni të bëni aktivitete seksuale përveç marrëdhënieve seksuale, të tilla si masazh, seks oral ose masturbim.

Po në lidhje me partnerin tim?

Flisni me partnerin tuaj për atë që secili prej jush pëlqen dhe nuk i pëlqen, ose çfarë doni të provoni. Kërkoni ndihmën e partnerit tuaj. Mos harroni se partneri juaj mund të mos dëshirojë të bëjë disa gjëra që dëshironi të provoni dhe ju nuk doni të provoni atë që dëshiron partneri juaj. Ju duhet të respektoni ngushëllimet dhe shqetësimet e njëri-tjetrit.

Kjo ju ndihmon ju dhe partnerit tuaj të keni marrëdhënie të mirë seksuale. Nëse ju mendoni se nuk mund të flisni me partnerin tuaj, mjeku juaj ose një këshilltarë mund t’ju ndihmojnë. Nëse ndiheni sikur partneri juaj ju abuzon, tregoni mjekut tuaj.

 

Si mund të ndihmojë mjeku im?

Mjeku juaj mund të sugjerojë mënyra për të trajtuar problemet tuaja seksuale ose mund të ju referojë në një terapist seksual ose këshillues nëse është e nevojshme.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

  • Unë kam probleme seksuale. A është gjithçka në rregull me mua?
  • Çfarë mund të bëj në shtëpi për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve të mia?
  • A mund të jenë simptomat e mia një shenjë e një gjendjeje më serioze? A kam nevojë për ndonjë test?
  • Unë jam i shqetësuar se problemet e mia do të shkaktojnë tension në marrëdhënien time. Çfarë duhet të bëj?
  • A është e sigurt për mua të bëj seks?
  • A mund të mbetem shtatëzënë?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com