Lart

Problemet e Zakonshme të Thithave dhe Shkaqet e Tyre

Dhimbja dhe kruajtja janë probleme të zakonshme të thithkave që mund të prekin këdo. Por çfarë i shkakton këto gjendje dhe si mund të trajtohen ato?

Problemet me thithkat herë pas here mund të çojnë në shqetësime te çdo individ, por shumica e shkaqeve nuk janë serioze. Disa simptoma, megjithatë, mund të tregojnë një gjendje shëndetësore themelore.

Ky artikull eksploron simptomat, shkaqet dhe trajtimet për problemet e zakonshme.

Simptomat

Simptomat e problemeve të thithit mund të përfshijnë:

 • Rrjedhje nga thithat, duke përfshirë lëngun e pastër, qumështor, jeshil, të verdhë ose kafe
 • thithat që kruhen ose irritohen
 • thithat që janë plasaritur ose kanë gjakderdhje
 • thithat e fryra dhe të dhimbshme
 • thithat që ndryshojnë formën
 • ndryshimet në zonën përreth thithit, duke përfshirë lëkundjen e lëkurës ose gropëzat
 • Shkaqet e problemeve të zakonshme të thithit

Mund të ketë disa shkaqe të problemeve me thithkat. Këto përfshijnë si vijon:

Ektazia

Ektazia është një gjendje jo-kanceroze e gjirit në të cilën kanalet e qumështit bëhen më të gjera.

Për disa njerëz, ektazia mund të çojë në një bllokim në kanalin e qumështit. Kjo mund të shkaktojë grumbullimin e lëngjeve dhe rrjedhjet në indet përreth. Një kanal qumështi i bllokuar mund të çojë në:

 • infeksion
 • pezmatim
 • abscese

Një infeksion i tubit të qumështit mund të shkaktojë dhimbje në gji dhe një lëng të trashë dhe ngjitës të shkarkohet nga thitha. Mund të çojë gjithashtu në formimin e indeve mbresë. Ndonjëherë, kjo mund të rezultojë që thithka të tërhiqet përbrenda ose të bëhet e përmbysur.

Papilloma intraduktale

Papilloma intraduktale është një gungë e vogël, e padëmshme si lytha. Gunga rritet brenda kanalit të qumështit dhe zakonisht është afër thithit. Gjendja nuk është kanceroze.

Papilloma intraduktale mund të shkaktojë rrjedhjen e gjakut ose një lëng ngjitës nga thithka.

Galaktorea

Galaktorea është një rrjedhje qumështi nga një ose nga të dy thithkat që nuk ka të bëjë me ushqyerjen me gji.

Eshtë një problem relativisht i zakonshëm që prek deri në 25 përqind të grave. Më rrallë, çdokush, përfshirë foshnjat, mund të zhvillojë galaktorre.

Një rritje në nivelet e prolaktinës, hormoni që stimulon prodhimin e qumështit, shpesh është shkaku i galaktorresë. Arsyet e mundshme për këtë përfshijnë:

 • pilula gjumi dhe qetësues
 • medikamente kundër depresionit
 • medikamente për presionin e gjakut
 • antipsikotikë
 • doza të larta të estrogjenit, të tilla si nga kontraceptivët oralë
 • marihuanë
 • barëra, të tilla si anise, kopër, ose fara e koprës
 • stimulimi ose manipulimi i përsëritur i thithave

Mastitit laktal

Mastiti i laktacionit është një gjendje që mund të zhvillohet te gratë që ushqejnë me gji. Kjo bën që gjiri të bëhet i kuq, i dhimbshëm dhe i fryrë.

Mastiti i laktacionit ndodh për shkak të kullimit të dobët të qumështit dhe mund të rezultojë nga një dëmtim i dalë. Ajo çon në ënjtje të indit të gjirit dhe shtypje të tubit të qumështit.

Gjendja mund të përfshijë një infeksion, dhe një absces mund të zhvillohet pas thithit. Kjo mund të shkaktojë rrjedhjen e thithkave, gjë që mund të jetë e vështirë të zbulohet, pasi ka edhe prodhim normal të qumështit.

Absceset e gjirit mund të prekin deri në 11 përqind të nënave në gji.

Sëmundja Paget e gjirit

Sëmundja Paget e gjirit është një formë e rrallë e kancerit të gjirit. Më së shpeshti, prek gratë, por mund të zhvillohet edhe tek burrat.

Kjo formë e kancerit mund të prekë thithin dhe lëkurën ose areolën rreth thithit. Nëse një person ka këtë gjendje, ata gjithashtu mund të kenë një ose më shumë tumore brenda gjirit.

Simptomat e sëmundjes Paget të gjirit mund të përfshijnë:

 • kruajtje, ndjesi shpimi gjilpërash ose skuqje të thithit ose areolës
 • lëkurë e lëkundshme, me kore, ose e trashë rreth thithit
 • rrjedhje e verdhë ose e përgjakshme nga thitha

Shkaqe të tjera

Shkaqe të tjera të mundshme të problemeve të thithit përfshijnë:

 • acarim nga fërkimet e tepërta të shkaktuara nga ushtrimet ose aktiviteti seksual
 • problemet e tiroides
 • tumori i gjëndrës së hipofizës, i cili normalisht është i padëmshëm

Kur të vizitoni doktorin

Njerëzit duhet të konsultohen me një mjek nëse kanë:

 • Rrjedhje të thithave kur nuk janë duke ushqyer me gji
 • Siklet i thithit që zgjat për më shumë se disa ditë
 • Rrjedhje të thithave i shoqëruar me një gungë në gji
 • Ndryshimet në lëkurë rreth thithit, duke përfshirë ndryshimet e ngjyrës ose tërheqjen nga poshtë lëkurës
 • Shenja të infeksionit me dhimbje ose shkarkim të gjirit, plus ethe ose dridhura

Si diagnostikohen problemet me thithkat?

Diagnostikimi i problemeve me thithkat bëhet në disa mënyra.

Së pari, doktori do të pyesë për simptomat e një personi, çdo ilaç që mund të marrë, dhe nëse është shtatzënë ose ushqen me gji. Tjetra, ata mund të ekzaminojnë gjinjtë e një personi.

Mjeku duhet të ketë një ide se cili mund të jetë problemi. Në varësi të asaj që ata mendojnë se mund të jetë shkaku, mjeku do të kryejë një nga testet e mëposhtme:

Duktografia. Kjo është ajo ku mjeku injekton ngjyrën në kanalet e gjirit në mënyrë që ata të mund të shohin nëse ka bllokime.

Mamografia ose ekografia e gjirit. Këto janë teste imazherie që zbulojnë ndonjë gungë në gji.

Biopsia e lëkurës. Ky është një test për të parë nëse ka ndonjë qelizë kancerogjene në lëkurë.

Testi i prolaktinës. Ky është një test gjaku për të kontrolluar nivelet e hormonit që stimulon prodhimin e qumështit.

Testi i hormoneve tiroide. Ky është një test gjaku për të kontrolluar nëse gjëndra tiroide po funksionon si duhet.

Nëse asnjë nga këto teste nuk është përfundimtare, mjeku mund të kryejë një skanim CT ose MRI për të ekzaminuar më tej gjirin.

Trajtimi

Ekzistojnë një numër trajtimesh të ndryshme të disponueshme në varësi të shkakut.

Ektazia

Trajtimi i simptomave të ektazisë mund të bëhet me një kompresë të ngrohtë të vendosur në zonë. Kjo ndihmon për të qetësuar dhimbjen dhe për të zvogëluar inflamacionin.

Një seri e antibiotikëve mund të jetë i nevojshëm për të trajtuar një infeksion. Në raste më të rënda, mund të kërkohet kirurgji për të hequr kanalin e prekur të qumështit.

Papilloma intraduktale

Heqja e kanalit të prekur të qumështit është metoda e përdorur për të trajtuar papillomën intraduktale.

Galaktorea

Trajtimet për galaktorrea varen nga shkaku themelor. Nëse shkaku është mjekimi, një doktor mund të rekomandojë ndalimin e trajtimit. Ata mund të rekomandojnë një medikament të përshtatshëm alternativ.

Një doktor gjithashtu mund të përshkruajë një ilaç për të zvogëluar prodhimin e prolaktinës për të trajtuar galaktorrenë.

Mastitit laktal

Trajtimi i mastitit laktacional mund të jetë antibiotik, i cili mund të pastrojë infeksionin. Një doktor do të përshkruajë një lloj antibiotiku që nuk do të dëmtojë fëmijën përmes qumështit të gjirit të nënës.

Sëmundja Paget e gjirit

Sëmundja Paget e gjirit mund të kërkojë një mastektomi, i cili është një operacion kirurgjik për heqjen e gjirit të prekur. Një alternativë ndaj mastektomisë është heqja e thithkës, e ndjekur nga terapia rrezatuese.

Parandalimi

Disa probleme të thithkave janë të parandalueshme. Disa nga më poshtë mund të ndihmojnë në promovimin shëndetin e thithkave:

 • Mbajtja e thithave të pastra kur ushqeni me gji
 • Veshja e rrobave të përshtatshme gjatë stërvitjes për të shmangur fërkimet
 • Ndryshimi ose ndalimi i ndonjë medikamenti që mund të shkaktojë probleme me thithkat, pasi të jeni konsultuar me një doktor.

Pikëpamje

Shumica e problemeve të thithave nuk janë serioze dhe trajtohen lehtësisht. Për të qenë të sigurt, njerëzit që vërejnë ndonjë ndryshim të gjirit duhet të vizitojnë mjekun e tyre në mënyrë që të bëhet diagnoza e saktë.

Sëmundja Paget e gjirit është më e rëndë por ende e shërueshme. Njerëzit që vërejnë ndonjë simptomë të kësaj gjendje duhet të vizitojnë mjekun e tyre menjëherë.

Fillimi i trajtimit sa më shpejt të jetë e mundur i jep një personi mundësinë më të mirë për tu rikuperuar plotësisht.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com