Lart

Sindromi Sjögren

Sindromi Sjögren është një sëmundje autoimune, që do të thotë se sistemi juaj imunitar kthehet kundër qelizave të trupit. Normalisht, sistemi imunitar punon për të na mbrojtur nga sëmundjet duke shkatërruar organizmat e dëmshëm pushtues si viruset dhe bakteret. Në rastin e sindromës së Sjögren, qelizat luftuese të sëmundjes sulmojnë organe të ndryshme, zakonisht në gjëndrat që prodhojnë lot dhe pështymë. Dëmtimi i këtyre gjëndrave zvogëlon sasinë dhe cilësinë e sekrecioneve të tyre.

Sindroma e Sjögren është gjithashtu një sëmundje reumatike, e cila prek kryesisht:

 • Nyjet
 • Tendinat
 • Ligamentet
 • Kockat
 • Muskujt

Simptomat e Sindromit Sjögren

Sindromi Sjögren mund të shkaktojë shumë simptoma, simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Sytë e thatë. Nëse keni sindromën e Sjögren sytë tuaj mund të digjen ose të kruhen. Disa njerëz thonë se ndihen sikur kanë rërë në sytë e tyre. Ju mund të keni probleme me shikimin e turbullt, ose dritat e ndritshme, veçanërisht me ndriçimin.
 • Gojë e thatë. Nëse keni sindromën e Sjögren goja juaj mund të ndjehet e shkumëzuar ose sikur goja juaj të jetë e mbushur me pambuk. Mund të jetë e vështirë të gëlltitet, të flasë ose të shijoni. Për shkak se ju mungojnë efektet mbrojtëse të pështymës, mund të zhvilloni më shumë prishje të dhëmbëve (zgavra) dhe infeksione në gojë.

Sindromi Sjögren mund të prekë edhe pjesë të tjera të trupit tuaj, duke shkaktuar simptoma të tilla si:

 • Vende të shumta të dhimbjes së kyçeve dhe muskujve.
 • Lëkura e thatë e zgjatur.
 • Skuqjet e lëkurës në ekstremitete.
 • Kollë e thatë kronike.
 • Thatësi e vaginës.
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në ekstremitete.
 • Lodhje e zgjatur që ndërhyn në jetën e përditshme.

Diagnostikimi i Sindromit Sjögren

Mjeku juaj do të diagnostikojë sindromin Sjögren duke përdorur:

 • Histori mjekësore. Për shkak se ka shumë shkaqe të syve të thatë dhe tharjes së gojës (përfshirë shumë ilaçe të zakonshme, sëmundje të tjera ose trajtim të mëparshëm si rrezatimi i kokës ose qafës), mjeku juaj ka nevojë për një histori të plotë.
 • Një testim fizik. Gjatë provimit, mjeku juaj do të kontrollojë për shenja klinike të sindromit Sjögren, të tilla si indikacione të thatësisë së gojës ose shenja të sëmundjeve të tjera të indit lidhës.
 • Rezultatet nga testet klinike ose laboratorike. Në varësi të asaj që mjeku juaj gjen gjatë historisë dhe provimit, ai ose ajo mund të dëshirojë të kryejë disa analiza ose t’ju referojë te një specialist për të vendosur diagnozën e sindromit Sjögren.

Trajtimi i Sindromit Sjögren

Trajtimi mund të ndryshojë nga personi në person, varësisht nga pjesët e trupit tuaj që preken.

Trajtimet për sytë e thatë

Ka shumë trajtime që mund të provoni ose mjeku mund t’ju përshkruajë për sytë e thatë. Këtu janë disa që mund të ndihmojnë:

Pikat e syve i mbajnë sytë tuaj të lagur duke zëvendësuar lotët natyralë. Këto produkte janë në dispozicion me recetë ose pa recetë me shumë emra markash. Pikat e syve vijnë në trashësi të ndryshme, prandaj mund të duhet të eksperimentoni për të gjetur të duhurin. Disa pika përmbajnë ruajtës që mund të irritojnë sytë tuaj. Pikat pa konservantë zakonisht nuk i shqetësojnë sytë.
Pomadat janë më të trasha se pikat e syve. Për shkak se ato njomin dhe mbrojnë syrin për disa orë dhe mund të turbullojnë shikimin tuaj, ato janë më efektive gjatë gjumit.
Terapitë e tjera, të tilla si mbyllja ose bllokimi i kanaleve të lotëve, ilaçet anti-inflamatore ose operacioni mund të jenë të nevojshme në raste më të rënda.

Trajtimet për gojën e thatë

Ka shumë mjete shërimi për tharjen e gojës. Disa prej tyre mund t’i provoni vetë. Mjeku juaj mund të përshkruajë të tjerët. Këtu janë disa që shumë njerëz i konsiderojnë të dobishëm:

Çamçakëz dhe karamele të forta. Nëse gjëndrat tuaja të pështymës prodhojnë akoma pak pështymë, ju mund t’i stimuloni ata të bëjnë më shumë duke përtypur çamçakëz ose duke thithur karamele të fortë. Sidoqoftë, çamçakëzi dhe karamelet duhet të jenë pa sheqer, sepse tharja e gojës ju bën jashtëzakonisht të prirur për prishjen e dhëmbëve progresive (kavitetet).
Marrja e gllënjkave të ujit ose një pije tjetër pa karbohidrat pa sheqer gjatë gjithë ditës për të lagur gojën, veçanërisht kur jeni duke ngrënë ose duke folur. Vini re se pirja e sasive të mëdha të lëngjeve gjatë gjithë ditës nuk do ta bëjë gojën më pak të thatë dhe do t’ju bëjë të urinoni më shpesh. Duhet të pini vetëm gllënjka të vogla të lëngshme, por jo shumë shpesh. Nëse pini lëngje çdo disa minuta, mund të zvogëlojë ose heqë veshjen e mukusit brenda gojës tuaj, duke rritur ndjesinë e thatësisë.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com