Lart

Hernia Hiatale: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Hernia hiatus, ose hernia hiatale, është kur një pjesë e stomakut shtrëngohet në gjoks përmes një hapjeje (“hiatus”) në diafragmë.

Diafragma është një fletë e madhe dhe e hollë e muskujve midis gjoksit dhe barkut.

Vetë një hernie hiatale rrallë ka ndonjë simptomë të dukshme. Sidoqoftë, mund të shkaktojë një problem të quajtur sëmundja e refluksit gastro-ezofageal (GORD).

GORD është vendi ku acidi i stomakut rrjedh në ezofag (tubi që mbart ushqim në stomak). Mund të ndodhë nëse një hernie hiatale parandalon funksionimin e duhur të valvulës në pjesën e poshtme të ezofagut.

Çfarë e shkakton një herni hiatale?

Nuk është saktësisht e qartë se çfarë e shkakton herninë hiatale, por mund të jetë rezultat i dobësimit të diafragmës me kalimin e moshës, ose presionit të barkut.

Hernia hiatus ndonjëherë mund të ndodhë tek foshnjat e porsalindura nëse stomaku ose diafragma nuk zhvillohen siç duhet.

Kush është prekur?

Hernia Hiatale mund të prekë këdo, por është më e zakonshme tek njerëzit që janë:

  1. mbi 50 vjeç
  2. mbipesha
  3. shtatzënë

Eshtë vlerësuar se një e treta e njerëzve mbi 50 vjeç kanë një hernie hiatale.

Llojet

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të hernies hiatale. Ato janë:

  1. Herni hiatale rrëshqitëse – hernie që lëvizin lart e poshtë, brenda dhe jashtë zonës së gjoksit (më shumë se 80% e hernieve të hiatusit janë të këtij lloji)
  2. Herni para-ezofageale hiatus – të quajtura edhe hernie hiatus kodrina, ku një pjesë e stomakut shtyn lart përmes vrimës në diafragmën pranë ezofagut (rreth 5-15% të hernieve hiatus janë të këtij lloji)

Trajtimi

Trajtimi për një hernie hiatale rrëshqitëse zakonisht përqendrohet në lehtësimin e simptomave të GORD, siç është urthi.

Ndryshimet në stilin e jetës dhe mjekimi janë trajtimet e preferuara. Kirurgjia zakonisht rekomandohet vetëm si një alternativë ndaj mjekimit afatgjatë ose nëse trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar.

Këshillat për stilin e jetës mund të përfshijnë:

  • hani vakte më të vogla, më të shpeshta, sesa 3 vakte të mëdha në ditë
  • shmangia e shtrirjes (duke përfshirë shkuarjen në shtrat) për 3 orë pas ngrënies ose pirjes
  • heqja e çdo ushqimi ose pije nga dieta juaj që i përkeqëson simptomat tuaja

Nëse një herni hiatale nuk po shkakton ndonjë problem të dukshëm, zakonisht nuk ka nevojë të trajtohet. Kirurgjia përdoret për të riparuar një hernie hiatale paraesofageale nëse ekziston rreziku i ndërlikimeve serioze.

Eshtë e rrallë që një herni hiatale të shkaktojë komplikime, por dëmtimi afatgjatë i ezofagut i shkaktuar nga rrjedhja e acidit të stomakut mund të çojë në ulcera, dhëmbëza dhe ndryshime në qelizat e ezofagut, të cilat mund të rrisin rrezikun e kancerit të ezofagut.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com