Lart

Hidradenitis Suppurativa: Simptomat, Diagnstikimi dhe Trajtimi

Hidradenitis suppurativa, i njohur gjithashtu si inversa e puçrrave, është një gjendje inflamatore kronike, jokontagjioze, e karakterizuar nga gunga ose vlime të ngjashme me puçrra dhe tunele ose trakte mbi dhe nën lëkurë. Gunga të mbushura me qelb në lëkurë ose gunga të forta nën lëkurë mund të kalojnë në zona të dhimbshme, të përflakur (të quajtura edhe “lezione”) me kullim kronik.

Simptomat

Në njerëzit me hidradenit suppurativa, gunga të mbushura me qelb në lëkurë ose gunga të forta nën lëkurë mund të kalojnë në zona të dhimbshme, të përflakur (të quajtura edhe “lezione”) me kullim kronik. Në raste të rënda, lezionet mund të bëhen të mëdha dhe të lidhura me trakte, struktura të ngushta si tuneli nën lëkurë. Në disa raste, HS lë plagë të hapura që nuk do të shërohen. Sëmundja mund të shkaktojë dhëmbëza të konsiderueshme.

HS ka tendencë të ndodhë kur dy zona të lëkurës mund të preken ose fërkohen së bashku, më së shpeshti sqetullat dhe ijët. Lezione mund të formohen gjithashtu rreth anusit, në vithe ose në kofshët e sipërme, ose nën gjoks. Vende të tjera më pak të shpeshta të lezioneve mund të përfshijnë zverkun e qafës, areolën e gjirit, lëkurën e kokës dhe zonën rreth kërthizës.

Diagnostifikimi

Diagnostifikimi dhe trajtimi i hershëm i hidradenitit suppurativa është i rëndësishëm si për menaxhimin e simptomave ashtu edhe për zvogëlimin e zhvillimit të lezioneve të reja. Mjekët shpesh mund të diagnostikojnë gjendjen duke ekzaminuar lëkurën për zierje në vendet që janë karakteristike për sëmundjen. Testet laboratorike të lëngjeve nga gunga dhe testet e gjakut mund të kryhen herë pas here për të përjashtuar diagnozat e tjera.

Trajtimi

Trajtimi për hidradenitis suppurativa është i individualizuar dhe synon zvogëlimin e lezioneve të lëkurës dhe parandalimin e përparimit të sëmundjes. Opsionet do të ndryshojnë në varësi të disa faktorëve, përfshirë ashpërsinë dhe shkallën e lezioneve dhe komplikimet e mundshme.

Trajtimi shpesh do të fillojë me një klinik të kujdesit parësor; megjithatë, klinikët e kujdesit parësor shpesh i referojnë pacientët tek dermatologët, veçanërisht në rastet e sëmundjeve më të rënda ose të vështira për tu trajtuar.

Këshillimi psikologjik mund të jetë i dobishëm për njerëzit që merren me efektet emocionale të sëmundjes.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com