Lart

Infeksioni Bartonella: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Bartonella është një infeksion bakterial i quajtur sëmundja e gërvishtjes së maces. Bartoneloza është një sëmundje zoonotike , që do të thotë se mund të prekë si njerëzit ashtu edhe kafshët e tjera. Kur njerëzit zhvillojnë bartonellën, zakonisht është rezultat i një pickimi ose gërvishtja nga një kafshë e infektuar.

Simptomat

  • Ethet e shkallës së ulët
  • Nyjet limfatike të zgjeruara dhe të buta që zhvillohen 1–3 javë pas ekspozimit
  • Një papule ose pustule në vendin e gërvishtjes

Rrallë mund të ndodhin infeksione të syve, dhimbje të forta muskulore ose encefalit (ënjtje e trurit).

Ethet e hendekut, Bartonella

  • Ethet (mund të ndodhin një herë ose në mënyrë të përsëritur)
  • Dhimbje koke
  • Skuqje
  • Dhimbje kockash, kryesisht në kofshë, qafë dhe shpinë

Diagnostifikimi

Sëmundja identifikohet me shenja dhe simptoma tipike dhe një histori të përputhshme të ekspozimit. Serologjia mund të konfirmojë diagnozën, megjithëse ndër-reaktiviteti mund të kufizojë interpretimin në disa rrethana. Në përgjithësi, aspirimi i nyjeve limfatike nuk rekomandohet përveç për të lehtësuar dhimbjen dhe ënjtjen e fortë ose në rastet kur diagnoza është e paqartë.

Trajtimi

Përdoret përdorimi i antibiotikëve për të shkurtuar rrjedhën e sëmundjes. Shumica e rasteve të sëmundjes së gërvishtjeve të maceve (CSD) zgjidhen pa trajtim, megjithëse disa pacientë mund të zhvillojnë komplikime nga sëmundja e shpërndarë. Azitromicina është treguar se ul vëllimin e nyjeve limfatike më shpejt në krahasim me asnjë trajtim. Doza e rekomanduar e azitromicinës për CSD është:

Për të rriturit dhe fëmijët> 45.5 kg: 500 mg në ditën 1, e ndjekur nga 250 mg për 4 ditë
Për fëmijët .5 45.5 kg: 10 mg / kg në ditën 1, e ndjekur nga 5 mg / kg për 4 ditë

Një numër i antibiotikëve të tjerë janë efektivë kundër infeksioneve të Bartonelës, përfshirë penicilina, tetraciklina, cefalosporina dhe aminoglikozide. Meqenëse aminoglikozidet janë baktervrasëse, ato zakonisht përdoren si trajtim i vijës së parë për infeksionet Bartonella përveç CSD. Shpesh, me infeksione serioze, përdoren më shumë se një antibiotik.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com