Lart

Kanceri Anal: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Kanceri anal është një lloj i rrallë i kancerit që prek fundin e zorrës së trashë.

Kanceri anal rrallë përhapet në pjesë të tjera të trupit. Vetëm një përqindje e vogël e tumoreve përhapen, por bëhen shumë të vështira për t’u trajtuar. Kanceri anal më së shpeshti përhapet në mëlçi dhe mushkëri.

Simptomat e kancerit anal

Simptomat e kancerit të anusit shpesh janë të ngjashme me gjendjet më të zakonshme dhe më pak serioze që prekin anusin, të tilla si grumbuj (hemorroide) dhe çarje anale (lot ose plagë të vogla).

Simptomat e kancerit anal mund të përfshijnë:

 • gjakderdhje nga fundi (gjakderdhje rektale)
 • kruajtje dhe dhimbje rreth anusit
 • gunga të vogla rreth anusit
 • një shkarkim i mukusit nga anusi
 • humbja e kontrollit të zorrëve (mosmbajtjeje e zorrëve)

Sidoqoftë, disa njerëz me kancer anal nuk kanë asnjë simptomë.

Diagnostifikimi i kancerit anal

Mjeku juaj zakonisht do të pyesë për simptomat tuaja dhe do të kryejë disa ekzaminime.

Ata mund të ndiejnë barkun tuaj dhe të kryejnë një ekzaminim të zorrës së trashë. Kjo përfshin që mjeku juaj të fusë një gisht me doreza në pjesën e poshtme, në mënyrë që ata të ndiejnë ndonjë anomali. Mjeku i përgjithshëm do t’ju referojë në spital nëse ata mendojnë se testet e mëtejshme janë të nevojshme.

Faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut që ndikojnë në shfaqjen e kancerit anal:

 • Mosha: shumica e njerëzve të prekur nga kanceri anal janë mbi 50 vjeç.
 • Shumë partnerë seksual: njerëzit që kanë pasur shumë partnerë seksualë gjatë jetës së tyre kanë një rrezik më të madh për t’u prekur nga ky lloj kanceri.
 • Marrëdhëniet seksuale anale: rrisin rrezikun për t’u prekur nga ky lloj kanceri.
 • Pirja e duhanit.
 • Gjenetika: ata që kanë pasur raste në familje me kancer të qafës së mitrës, vulvës etj kanë shans më të lartë për t’u prekur nga kanceri anal.
 • Human Papilloma Virus: prania e këtij infeksioni në trupin e njeriut rrit shansin për t’u prekur nga lloje të ndryshme kanceri, përfshirë edhe kancerin anal.

Si trajtohet kanceri anal

Nëse diagnostikoheni me kancer anal, do të kujdeseni nga një ekip multidisiplinar. Ky është një ekip specialistësh të ndryshëm të cilët punojnë së bashku për të siguruar trajtimin dhe kujdesin më të mirë.

Trajtimet kryesore të përdorura për kancerin e anusit janë:

kimioradimi – një kombinim i kimioterapisë dhe radioterapisë
kirurgji – për të hequr një tumor ose një pjesë më të madhe të zorrëve

Në rastet kur kanceri është përhapur dhe nuk mund të shërohet, vetëm kimioterapia mund të konsiderohet për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave. Kjo është e njohur si kujdes paliativ.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com