Lart

Kanceri Nazofaringeale: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Kanceri nazifaringeale është tumor malinj që zhvillohet në nazofaring. Nazofaringa është zona ku pjesa e prapme e hundës tuaj hapet në fytin tuaj të sipërm. Kjo është gjithashtu ku tubat nga veshët tuaj hapen në fyt.

 

Simptomat e kancerit nasofaringeal

Nëse keni kancer nasofaringeal, ju lehtë mund të gaboni simptomat për gjendje të tjera. Ju mund të vëreni së pari një gungë në qafën tuaj. Mund të keni probleme të dëgjoni me njërin vesh. Mund të keni gjakderdhje hundësh, dhimbje koke, vizion të paqartë ose zhurmë në një ose dy veshë. Mund të vëresh një ndryshim në mënyrën si ndjen një anë të fytyrës tënde. Ju mund të keni vështirësi në frymëmarrje ose duke folur.

Kanceri nazifaringeale

Çfarë shkakton kancerin nazofaringeal?

Askush nuk e di me siguri se çfarë shkakton kancerin nazofaringeal. Kanceri nazofaringeal është i rrallë. Ai më së shpeshti prekë njerëzit që janë midis moshës 30 dhe 50 vjeç. Meshkujt kanë më shumë gjasa që të kenë kancerin nazofaringeal sesa gratë.

Si diagnostikohet kanceri nazofaringeal?

Mjeku juaj mund të përdorë endoskopinë për të parë kancerin. Për këtë provim, një hendek i hollë me një aparat shumë të vogël në fund, vihet në hundë. Kjo i lejon mjekut tuaj të marrë një vështrim më të afërt në tumor kanceroz.

Gjatë endoskopisë, mjeku juaj mund të marrë një copë të vogël nga tumori. Kjo quhet mostër e biopsisë. Ai do të dërgojë një pjesë të tumorit në një laborator ku ai shikohet nën një mikroskop.

Mjeku juaj mund t’ju dërgojë gjithashtu që të keni RM (rezonancë magnetike). Ky provim merr një “pamje” të veçantë të hundës tuaj në mënyrë që mjeku juaj të mund të shohë madhësinë e tumorit.

A mund të parandalohet apo shmanget kanceri nazofaringeale?

Të ngrënurit ushqime të ruajtura me kripë (si peshk, vezë, perime me gjethe dhe rrënjë) gjatë fëmijërisë së hershme mund të rrisë rrezikun e marrjes së kësaj forme kanceri. Virusi Epstein-Barr mund gjithashtu të bëjë një person më shumë gjasa të marrë kancerin nazofaringeal. Ky është i njëjti virus që shkakton mononucleosis infektive (i quajtur edhe “mono”). Ju gjithashtu mund të keni rrezik më të lartë për të marrë kancerin nazofaringeal nëse dikush tjetër në familjen tuaj e ka pasur atë.

Trajtimi

Rrezatimi është mjaft i suksesshëm në trajtimin e kancerit në nazofaring. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për kimioterapi (ilaçe të përdorura për trajtimin e kancerit). Rrezatimi dhe kimioterapia mund t’ju bëjnë të ndiheni të lodhur dhe të sëmurë në stomak. Gjithashtu mund të keni dhimbje koke për një kohë pas trajtimit të rrezatimit.

Jeta e përditshme

Shumë njerëz me kancer nazofaringeal mund të jetojnë jetë normale. Ju keni më shumë gjasa që të shëroheni nëse e gjeni herët dhe kanceri nuk është përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

  • Sa kohë do të zgjasë trajtimi im?
  • Cila është trajtimi më i mirë për kancerin nazofaringeal?
  • Çfarë ndodh nëse marr një të ftohtë apo grip gjatë trajtimit tim?
  • A duhet të flas me anëtarët e familjes për rrezikun e tyre rreth kancerit nazofaringeal?
  • Unë aktualisht pi duhan. A mund të ketë pasur diçka të bëjë me kancerin?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com