Lart

Kanceri tek femrat, dy gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për ta shmangur këtë sëmundje

Gratë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë kancere të caktuara, duke përfshirë kancerin e gjirit, endometrit, mushkërive, qafës së mitrës, lëkurës dhe vezoreve, sesa meshkujt. Shumë gjëra mund të rrisin mundësinë e një gruaje për t’u prekur nga kanceri.

Ndonëse disa faktorë rreziku, si rritja e moshës, nuk mund të kontrollohen, por ka gjëra që gratë mund të bëjnë për të zvogëluar rrezikun e prekjes nga kanceri. Pra, le të flasim për hapat që mund të ndërmerrni çdo ditë, për të ulur mundësinë për t’u prekur nga disa lloje të kancerit.

Sipas CDC-së amerikane, dy nga gjërat më të rëndësishme që njerëzit mund të bëjnë për të shmangur kancerin janë: të bëjnë zgjedhje të shëndetshme dhe të marrin testet e duhura të shqyrtimi

Bëni zgjedhje të shëndetshme për të ulur rrezikun e kancerit

Nëse jeni duhanpirës, lëreni atë sa më shpejt që të jetë e mundur. Pirja e duhanit shkakton shumicën e kancereve të mushkërive. Pirja e duhanit lidhet gjithashtu me një rrezik më të lartë për kanceret e tjera, duke përfshirë kancerin e gojës dhe fytit, ezofagut, stomakut, zorrës së trashë, rektumit, mëlçisë, pankreasit, laringut, trakesë, bronkeve, veshkave, fshikëzës urinare dhe qafës së mitrës. Shmangni ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë.

Shmangni ekspozimin e tepërt ndaj rrezeve ultraviolet (UV) (nga dielli dhe nga burime artificiale si shtretërit për rrezitje dhe llambat e diellit) për të ulur rrezikun për t’u prekur nga kanceri i lëkurës.

Konsumimi i alkoolit mund të rrisë rrezikun e prekjes nga shtatë lloje të kancerit, duke përfshirë kancerin e zorrëve, kancerin e gjirit, kancerin e gojës, kancerin e fytit dhe kancerin e mëlçisë. Shmangni plotësisht alkoolin ose zvogëloni marrjen e tij.

Mbipesha dhe obeziteti shoqërohen me rreth 40 për qind të të gjithë kancereve. Pra, humbni peshë nëse jeni obezë dhe mbani një gamë të shëndetshme.

Bëni testet e rekomanduara të shqyrtimit të kancerit

Trajtimi i kancerit funksionon më mirë kur zbulohet herët. Testet e shqyrtimit mund të zbulojnë herët disa kancere si gjiri, qafa e mitrës dhe kolorektal. Njerëzit që janë në rrezik të lartë të kancerit të mushkërive rekomandohen gjithashtu të bëjnë testin e shqyrtimit.

Mamografia: Kjo është mënyra më e mirë për të zbuluar herët kancerin e gjirit. Shoqata Amerikane e Kancerit (ACS) rekomandon që mamografia vjetore për gratë e moshës 45 deri në 54 vjeç dhe mamografia çdo 2 vjet për ata që janë 55 vjeç e lart.

Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA (USPSTF) rekomandon një mamografi çdo 2 vjet për gratë nga 50 deri në 74 vjeç. Gratë e moshës 40 deri në 49 vjeç mund të marrin në konsideratë një mamografi pasi të kenë vlerësuar rreziqet dhe përfitimet e tij me një mjek.

Ekzaminimi i kancerit të qafës së mitrës: Pap testi dhe testi HPV janë dy testet që mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit të qafës së mitrës ose zbulimin e hershëm të tij. Depistimi i rregullt i kancerit të qafës së mitrës rekomandohet duke filluar nga mosha 21-vjeçare.

Ekzaminimi i kancerit kolorektal: Kjo rekomandohet për të rriturit e moshës 45 deri në 75 vjeç. Testet e përdorura për shqyrtimin e kancerit kolorektal përfshijnë testet e jashtëqitjes, sigmoidoskopinë fleksibël, kolonografinë CT dhe kolonoskopinë. Mjeku juaj mund t’ju tregojë se cili test është i duhuri për ju.

Ekzaminimi i kancerit të mushkërive: Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA-së (USPSTF), rekomandon kontrollimin e kancerit të mushkërive me tomografi kompjuterike me dozë të ulët çdo vit për të rriturit e moshës 50 deri në 80 vjeç, ata që kanë një histori të pirjes së duhanit, aktualisht pinë duhan ose e kanë lënë duhanin brenda 15 viteve të fundit.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com