Lart

Kanceri Testikular: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Kanceri testikular mund të ndodhë në një ose tek të dy testikujt e një burri. Testikujt gjenden në skrotum, qesen e lëkurës që varet nën penisin tuaj. Ato mund të ndryshojnë në madhësi dhe janë të rrumbullakëta, të butë ose të fortë. Ato prodhojnë hormone mashkullore dhe spermatozoidet.

Kanceri Testikular

Simptomat e kancerit të testisit

Shenja më e zakonshme e kancerit të testisit është një kokërr e fortë në testikujt tuaj që nuk dhemb.

Simptoma të tjera përfshijnë:

 • Dhimbje ose një dhimbje e shurdhër në skrotumin tuaj
 • Testikuj të zgjeruar
 • Enjtje e skrotumit tuaj
 • Ndjenjë e rëndë në skrotumin tuaj
 • Dhimbje në shpinë ose në stomak
 • Gjoks i zmadhuar dhe i ndjeshëm.

Çka e shkakton kancerin e testisit?

Kanceri shkaktohet nga rritja jonormale e qelizave. Kanceri testikular zhvillohet nga qelizat embrionale që krijojnë spermatozoidet.

 

Si diagnostikohet kanceri i testisit?

Ju mund ta gjeni kancerin herët duke bërë një ekzaminim testikular. Kontakto mjekun tuaj nëse vëreni diçka të pazakontë.Mjeku juaj do të kryejë një kontrollë fizike. Ai do te prekë skrotumën dhe testikujt tuaj  për të vërenjtur ndonjë kokërr. Ata mund të bëjnë një test “transillumination”. Kjo bëhet duke ndriçuar një dritë deri te skrotumi juaj.

Nëse drita nuk kalon nëpër një gungë, ajo mund të jetë kanceroze. Mbani në mend, është e mundur që të keni një kokërr, ose tumor, në testikujt tuaj që nuk është kancer.Për të konfirmuar kancerin, mjeku juaj do të duhet të bëjë teste të tjera. Këto mund të përfshijnë një test gjaku, ultratinguj, Rreze X, ose tomografi kompjuterike (TK).

Nëse keni kancer, mjeku juaj do të kontrollojë për të parë se çfarë lloji dhe skena është.Seminoma është  lloj i ngadalshëm i rritjes së kancerit. Kanceri “Nonseminoma” rritet më shpejt. Ju mund të keni kancer që përmban të dy llojet e qelizave. Faza I kanceri nuk është përhapur. Faza II është përhapur në nyjet limfatike. Faza III është përhapur në organe të trupit, të tilla si mushkëritë, stomakun ose shtyllën kurrizore.

A mund të parandalohet apo shmanget kanceri testikular?

Ju nuk mund të parandaloni ose shmangni kancerin testikular. Ky lloj i kancerit është i rrallë, por gjendet më shumë tek meshkujt që janë 15 deri në 34 vjeç.

Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë:

 • Një histori familjare e kancerit të testisit.
 • Duke pasur testikuj te pabarazuar. Kjo ndodh kur një testikujt nuk zbret në skrotumin tuaj. Rreziku vlen edhe në qoftë se keni kirurgji për të hequr testisin.
 • Duke pasur testikuj të vegjël dhe të deformuar.
 • Duke pasur një infeksion HIV.
 • Duke pasur sindromën Klinefelter. Kjo është një çrregullim i rrallë në të cilin një burrë lind me një kromozom shtesë X.

Trajtimi i kancerit testikular

Trajtimi varet nga lloji dhe faza e kancerit që keni. Shëndeti juaj i përgjithshëm është gjithashtu një faktor. Shumica e njerëzve që kanë kancer të testisit  kërkojnë kirurgji. Kjo heq testikullin kancerogjen.

Mjeku juaj mund të rekomandojë trajtime të tjera. Kjo ndodh më shpesh nëse kanceri  është i rëndë, është përhapur, ose përseritet. Terapia e rrezatimit vret qelizat e kancerit duke përdorur rrezet X ose valët e radios. Kimioterapia vret qelizat e kancerit duke përdorur ilaçe të fuqishme.

 

Të jetosh me kancer testikular

Kanceri testikular është i trajtueshëm dhe i shërueshëm. Zbulimi i hershëm përmirëson rezultatin tuaj. Ju mund të keni fëmijë edhe kur heqni një testis. Heqja e dy testiseve do të thotë që do të jesh jopjellor. Ju mund të keni një mundësi për të ruajtur spermën tuaj para trajtimit.

Bisedoni me mjekun tuaj rreth kontrollit dhe menaxhimit pas trajtimit. Ata mund t’ju sugjerojnë të bashkoheni me një grup mbështetës ose të merrni këshillime.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Si mund të kryej një ekzaminim testikular?
 • Cilat janë efektet anësore dhe rreziqet e operacionit?
 • A do të ndikojë kirurgjia në aftësinë time për të bërë seks?
 • A do të ndikojë kirurgjia në aftësinë time për të pasur fëmijë?
 • Nëse unë kam kancer në një testis, sa janë shansat për ta marrë atë në tjetrin ?
 • A ka shumë gjasa që djalin tim të marrë kancer të testisit nëse unë kam?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com