Lart

Sarkoma e Indeve të Buta Tek Adoleshentët: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Kjo pjesë është për adoleshentë. Bëhet fjalë për një lloj kanceri të quajtur sarkoma e indeve të buta.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të sarkomës së indeve të buta. Informacioni në këtë seksion mbulon rabdomiosarkomat, sarkomat sinoviale, indet e buta të sarkomës Ewing dhe fibrosarkomat. Këto janë llojet më të zakonshme tek adoleshentët.

Sarkomat e indeve të buta janë kancer që zhvillohen nga qelizat në indet e buta, mbështetëse të trupit. Ka shumë lloje të ndryshme, por ato që kanë tendencë të prekin adoleshentët janë:

 • rabdomiosarkoma
 • sarkoma sinoviale
 • ind i butë sarkoma e Ewing
 • fibrosarkoma

Sarkomat gjithashtu mund të zhvillohen në kocka. Kjo quhet osteosarkoma.

Shenjat dhe simptomat

Simptomat e një sarkome do të varen nga vendi ku është:

 • nëse është në një krah ose këmbë, simptomat përfshijnë gungë ose ënjtje në gjymtyrë. Kjo është zakonisht pa dhimbje, por jo gjithmonë.
 • nëse është në bark, simptomat përfshijnë një bark të dhimbshëm, të fryrë dhe probleme me kapsllëk.
 • nëse është në fshikëzën tuaj, simptomat përfshijnë dhimbje në barkun e poshtëm dhe vështirësi në urinim.
 • nëse është në gjoks, simptomat mund të përfshijnë  kollë dhe dhimbje në gjoks.
 • nëse është në kokë ose qafë, simptomat përfshijnë gungë, bllokim dhe shkarkim nga hunda ose fyti. Ndonjëherë një sy mund të fryhet dhe të dalë pak.
 • Ju gjithashtu mund të keni simptoma të tjera, të tilla si lodhje, humbje e oreksit ose humbje peshe.

Mos harroni – shumica e njerëzve me simptomat e listuara këtu nuk do të kenë një sarkomë. Por nëse keni ndonjë nga këto simptoma, ose shqetësoheni se mund të keni një sarkomë, gjëja e parë që duhet të bëni është të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm. Ata do t’ju kontrollojnë dhe do t’ju referojnë në një spital nëse mendojnë se keni nevojë të shihni një mjek specialist.

Shkaqet

Nuk dihet se çfarë i shkakton sarkomat tek adoleshentët.

Njerëzit shpesh mendojnë se një  dëmtim mund të ketë shkaktuar sarkomë, por nuk ka prova për këtë.

Mos harroni se asgjë që keni bërë nuk ka shkaktuar kancer.

Trajtimi

Shumica e njerëzve kanë një kombinim të trajtimeve. Mjekët tuaj do të planifikojnë trajtimin tuaj bazuar në:

 • llojin e sarkomës që keni
 • faza e kancerit (sa i madh është dhe nëse është përhapur nga aty ku ka filluar)
 • shkalla e kancerit (sa shpejt po rriten qelizat kancerogjene).

Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me trajtimin tuaj, pyesni mjekun ose infermierin tuaj.

Kimioterapia 

Kjo është kur ju jepen ilaçe kundër kancerit për të shkatërruar qelizat kancerogjene. Për sarkomat e indeve të buta, kimio mund të jepet në një numër situatash:

para operacionit – për të tkurrur tumorin
pas operacionit – për të zvogëluar rrezikun e rikthimit të kancerit dhe për të trajtuar qelizat kancerogjene që janë përhapur
kur nuk është e mundur të hiqet sarkoma me një operacion.

Kirurgjia

Kirurgjia për të hequr kancerin është një nga trajtimet kryesore për sarkomat e indeve të buta. Kirurgu juaj do të synojë të heqë të gjithë kancerin, dhe në të njëjtën kohë të zvogëlojë efektet afatgjata sa më shumë që të jetë e mundur.

Operacioni që do të bëni do të varet nga madhësia e sarkomës dhe nga vendi ku ndodhet në trupin tuaj. Ju mund të takoni njerëz të tjerë me të njëjtin lloj sarkome që kanë bërë një operacion tjetër. Të gjithë janë ndryshe.

Prerje e gjerë lokale

Ju mund të bëni një operacion të quajtur prerje të gjerë lokale për të hequr kancerin dhe një zonë të indeve që e rrethojnë atë.Ky ind kontrollohet për tu siguruar që nuk përmban qeliza kancerogjene. Ndonjëherë kirurgu gjithashtu heq disa nga nyjet limfatike (gjëndrat) pranë kancerit për të zbuluar nëse ka ndonjë qelizë kanceroze atje. Nëse ka qeliza kanceroze në margjinën ose nyjet limfatike, disa njerëz mund të kenë nevojë të bëjnë më shumë operacion.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com