Lart

Kardiopatitë kongenitale tek të rriturit-Çfarë janë vrimat në zemër

Kardiopatitë kongenitale janë një grup sëmundjesh kardiake që shkaktohen nga një zhvillim anormal të strukturave të ndryshme kardiake gjatë jetës embrionale dhe fetale.

Në fakt zhvillimi i strukturave kardiake fillon që në ditën e 18 embrionale dhe një defeket gjatë kësaj periudhe, por edhe më vonë gjatë fazës fetale sjell në komunikime jo normale midis dhoamve të ndryshme të zemrës. Për sa i përket rasteve të reja ato janë përafërsisht 8 raste në 1000 fëmijë.

Përsa i përket anës funksionale, vrimat e ndryshme në zemër bëjnë që të kemi një perzierjeb të gjakut në brendësi të zemrës osë në dalje të saj, përpara se ky i fundit të oksigjenohet në mushkëri. E gjitha kjo sjell në një prishje të fiziologjisë kardiovaskulare të tërësi, duke sjellë prolematikë të rëndësisshme anatomike dhe fiziologjike kardio-respiratore.

Diagnostikimi

Përsa i përket diagnostikimit të vrimave në zemër përmendim:
Anemnezën dhe Ekzaminimin Objektiv mund të na ndihmojnë në diagnostikim, edhe pse pjesa më e madhe e pacientëve me tre kardiopatitë e përmendura më sipër mund të jenë asimpatomatike gjatë fëmijërisë.
Në inspeksion është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje ngjyrosjes së lëkurës dhe mukozave. Në pjesën prekordiale shihet nëse kemi kardiomegali apo ngritje të inktusit të zemrës.

Terapia

Trajtimi të DIA, DIV, apo PDA ai është gati gjithmonë, mbylla e defektit, nëpërmjet operacionit klasik kirurgjikal apo kohët e fundit me mbyllje perkutane në raste specifike. Në disa raste nëse vrimat në zemër janë të vogla, mund të kemi edhe mbyllje spontane. Kjo është e vërtetë më tepër në moshën pediatrike edhe është detyrë e kardiologut të identifikojë këto raste, ashtu siç është detyrë të identifikojnë pacientët që kanë nevojë për ndërhyrje për korrigjimin të defektit në kohën dhe momentin e duhur.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com