Lart

A keni probleme me kujtimin e emrave të njerëzve? Kjo mund të jetë arsyeja

Për shumë prej nesh, kujtimi i emrave dhe fytyrave, veçanërisht i njerëzve që nuk i kemi parë për një kohë, mund të jetë një sfidë.

Me siguri keni përjetuar këtë shumë herë, dhe rezulton se mos marrja e mjaftueshme e gjumit të thellë dhe të pandërprerë mund të jetë fajtori.Hulumtimi i ri zbulon se gjumi cilësor rrit fuqinë e trurit tonë, gjë që nga ana tjetër na ndihmon të kujtojmë më lehtë emrat dhe fytyrat.

Lidhja midis gjumit të thellë dhe kujtesës

Në një studim të ri të botuar në NPJ: Science of Learning, studiuesit nga Programi Njohës i Neuroshkencës në Universitetin Northwestern teorizuan se aktivizimi i kujtesës gjatë gjumit përmirëson aftësinë e një personi për të kujtuar fytyrat dhe emrat. Për të provuar këtë teori, ata rekrutuan 24 pjesëmarrës nga mosha 18 deri në 31 vjeç.

Studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të studionin emrat dhe fotot e 40 personave nga një klasë hipotetike e historisë së Amerikës Latine dhe 40 të tjerëve nga një klasë historie japoneze. Gjatë procesit, ekipi luajti muzikë të butë në sfond.Pas studimit të këtyre 80 emrave dhe fytyrave, pjesëmarrësit morën një sy gjumë. Kur arritën në një gjendje gjumi të thellë, disa nga emrat (dhe muzika e butë) u luajtën butësisht në sfond, dhe kur u zgjuan, u testuan në aftësinë e tyre për të kujtuar emrat e njerëzve që kishin parë. fotografitë.

Rezultatet

Siç pritej, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit të cilëve u riaktivizoheshin kujtimet gjatë gjumit ishin më të mirë në kujtimin e emrave dhe fytyrave që kishin studiuar. Megjithatë, ekipi nuk e kuptoi se sa i rëndësishëm do të ishte gjumi i thellë për atë proces. Subjektet që përjetuan ndërprerje të gjumit (disa nga pjesëmarrësit u zgjuan kur dëgjuan sinjalet e emrit të folur) e kishin më të vështirë të vendosnin emra në fytyra.

Në të kundërt, subjektet që kishin pushim të thellë të pandërprerë ishin më në gjendje t’i kujtonin emrat sapo ishin zgjuar. “Ne e dimë tashmë se disa çrregullime të gjumit si apnea [kur frymëmarrja ndalon dhe fillon gjatë pushimit] mund të dëmtojnë kujtesën”, shpjegoi në një deklaratë autori kryesor i studimit Nathan Whitmore. “Hulumtimi ynë sugjeron një shpjegim të mundshëm për këtë – ndërprerjet e shpeshta të gjumit gjatë natës mund të degradojnë kujtesën”.

Kjo sugjeron që gjumi na ndihmon të rimbushim trurin tonë në mënyrë që të qëndrojmë vigjilentë gjatë ditës. Dhe nëse nuk po flini mjaftueshëm, është më e vështirë të përqendrohemi dhe të marrim vërtet informacione të rëndësishme si emri i dikujt. Fatmirësisht, rregullimi i modeleve tuaja të gjumit mund të jetë më i lehtë nga sa mendoni.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com