Lart

Humbja e Dëgjimit

Humbja e dëgjimit është një problem i zakonshëm që shpesh zhvillohet me moshën ose shkaktohet nga ekspozimi i përsëritur ndaj zhurmave të larta.

Humbja e dëgjimit mund të ndodhë papritmas, por zakonisht zhvillohet gradualisht. Shenjat e përgjithshme të humbjes së dëgjimit mund të përfshijnë:

 • vështirësi në dëgjimin e qartë të njerëzve të tjerë dhe keqkuptim të asaj që thonë ata
 • Kërkimi që njerëzit të përsërisin atë që thanë
 • Dëgjimi i muzikës me vëllimin e ngritur më të lartë se sa kërkojnë njerëzit e tjerë

Pse ndodh humbja e degjimit?

Humbja e dëgjimit është rezultat i sinjaleve të zërit që nuk arrijnë në tru. Ekzistojnë dy lloje kryesore të humbjes së dëgjimit, varësisht se ku qëndron problemi:

 • humbje e dëgjimit sensorineural – shkaktuar nga dëmtimi i qelizave të ndjeshme  brenda veshit të brendshëm ose dëmtimi i nervit dëgjimor; kjo ndodh natyrshëm me moshën ose si rezultat i dëmtimit
 • humbja e dëgjimit përçueshëm – kur tingujt nuk janë në gjendje të kalojnë nga veshi juaj i jashtëm në veshin tuaj të brendshëm, shpesh për shkak të një bllokimi të tillë si dyllë veshi, veshi ngjitës ose grumbullim i lëngjeve nga një infeksion i veshit, ose për shkak të një daulle të veshit të shpuar ose çrregullimi i kockave të dëgjimi.

Parandalimi i humbjes së dëgjimit

Nuk është gjithmonë e mundur të parandaloni humbjen e dëgjimit nëse keni një gjendje themelore që ju bën të humbni dëgjimin tuaj.

Sidoqoftë, ka disa gjëra që mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e humbjes së dëgjimit nga ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës së lartë. Kjo përfshin të mos kesh muzikë ose televizor në një zë të lartë në shtëpi dhe të përdorësh mbrojtje veshi në ngjarje me zë të lartë muzikor ose në mjedise të zhurmshme pune.

Ju gjithashtu duhet të shihni mjekun tuaj mjekësor nëse keni shenja të një infeksioni në vesh, të tilla si simptoma të ngjashme me gripin, dhimbje veshi të rëndë, shkarkim ose humbje të dëgjimit.

Trajtimi i humbjes së dëgjimit

Mënyra se si trajtohet humbja e dëgjimit varet nga shkaku dhe sa i rëndë është.

Në rastet e humbjes së dëgjimit sensorineural, ka disa mundësi që mund të ndihmojnë për të përmirësuar aftësinë e një personi për të dëgjuar dhe komunikuar. Kjo perfshin:

 • aparate dëgjimi dixhital – të cilat janë në dispozicion përmes NHS
 • implantet e ankoruara në kocka – të përshtatshme për njerëzit që nuk janë në gjendje të përdorin aparate
 • dëgjimi dhe për disa nivele të humbjes së dëgjimit sensorineural
 • implantet e veshit të mesëm – të përshtatshme për disa njerëz që nuk janë në gjendje të përdorin aparate dëgjimi
 • implantet kokleare, për njerëzit që gjejnë aparate dëgjimi nuk janë mjaft të fuqishëm
 • leximi i buzëve dhe / ose gjuha e shenjave – të tilla si Gjuha Britanike e Shenjave (BSL)

Humbja e dëgjimit përçueshëm ndonjëherë është e përkohshme dhe mund të trajtohet me ilaçe ose operacion të vogël, nëse është e nevojshme. Sidoqoftë, mund të kërkohet një operacion më i madh për të rregulluar daullen e veshit ose kockat e dëgjimit. Nëse aparatet e dëgjimit konvencional nuk funksionojnë, ka edhe disa pajisje të implantueshme për këtë lloj humbje të dëgjimit, të tilla si Aparatet e dëgjimit të ankoruara në kocka (BAHAs).

Kur të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm

Shikoni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse keni probleme me dëgjimin, ose nëse fëmija juaj tregon shenja të vështirësisë së dëgjimit. Nëse e humbni dëgjimin papritmas, në njërin ose në të dy veshët, duhet të shihni mjekun tuaj mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur.

Mjeku juaj mund të kontrollojë për ndonjë problem dhe mund t’ju referojë te një audiolog (specialist i dëgjimit) ose një kirurg ENT për analiza të mëtejshme.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com