Lart

Sëmundja e Arterieve Karotide

Sëmundja e arteries karotide ndodh kur depozitat yndyrore (pllakat) bllokojnë enët e gjakut që sjellin gjak në trurin dhe kokën tuaj (arteriet karotide). Bllokimi rrit rrezikun tuaj për goditje në tru, një urgjencë mjekësore që ndodh kur furnizimi me gjak i trurit ndërpritet ose zvogëlohet seriozisht.

Goditja në tru privon oksigjenin nga truri juaj. Brenda pak minutash, qelizat e trurit fillojnë të vdesin. Goditja në tru është shkaku më i zakonshëm i vdekjes dhe shkaku kryesor i paaftësisë së përhershme në Sh.B.A.

Sëmundja e arteries karotide zhvillohet ngadalë. Shenja e parë që keni këtë gjendje mund të jetë një goditje në tru ose sulm ishemik kalimtar (TIA). Një TIA është një mungesë e përkohshme e rrjedhjes së gjakut në trurin tuaj.

Trajtimi i sëmundjes së arteries karotide zakonisht përfshin një kombinim të ndryshimeve të stilit të jetesës, ilaçeve dhe ndonjëherë operacioneve kirurgjikale.

Simptomat

Në fazat e saj të hershme, sëmundja e arteries karotide shpesh nuk prodhon ndonjë shenjë ose simptomë. Gjendja mund të mbetet pa u vërejtur derisa të jetë mjaft serioze për të privuar trurin tuaj nga gjaku, duke shkaktuar një goditje në tru ose TIA.

Shenjat dhe simptomat e një goditje në tru ose TIA përfshijnë:

 • Mpirje ose dobësi e papritur në fytyrë ose gjymtyrë, shpesh vetëm në njërën anë të trupit
 • Probleme të papritura të të folurit dhe të kuptuarit
 • Probleme të papritura duke parë në njërin ose të dy sytë
 • Marramendje e papritur ose humbje e ekuilibrit
 • Dhimbje koke e papritur, e fortë, pa ndonjë shkak të njohur

Shkaqet

Sëmundja e arteries karotide shkaktohet nga grumbullimi i pllakave në arterie që sjellin gjak në trurin tuaj. Pllakat janë grumbuj kolesteroli, kalciumi, indi fijor dhe mbetje të tjera qelizore që mblidhen në vendet e dëmtimit mikroskopik brenda arteries. Ky proces quhet arterosklerozë.

Arteriet karotide që janë të bllokuara me pllaka janë të ngurta dhe të ngushta. Arteriet karotide të bllokuara kanë probleme në furnizimin me oksigjen dhe lëndë ushqyese në strukturat vitale të trurit që janë përgjegjëse për funksionimin tuaj të përditshëm.

Faktoret e rrezikut

Faktorët që rrisin rrezikun e sëmundjes së arterieve karotide përfshijnë:

 • Presioni i lartë i gjakut. Presioni i tepërt në muret e arterieve mund t’i dobësojë ato dhe t’i bëjë ata më të prekshëm nga dëmtimi.
 • Përdorimi i duhanit. Nikotina mund të irritojë rreshtimin e brendshëm të arterieve tuaja. Pirja e duhanit gjithashtu rrit rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut.
 • Diabeti. Diabeti ul aftësinë tuaj për të përpunuar yndyrnat në mënyrë efikase, duke ju rrezikuar më shumë nga presioni i lartë i gjakut dhe ateroskleroza.
 • Nivele të larta të yndyrës në gjak. Nivelet e larta të kolesterolit lipoprotein me densitet të ulët dhe nivelet e larta të triglicerideve, një yndyrë në gjak, inkurajojnë akumulimin e pllakave.
 • Histori familjare. Rreziku juaj i sëmundjes së arteries karotide është më i lartë nëse një i afërm ka aterosklerozë ose sëmundje të arterieve koronare.
 • Mosha. Arteriet bëhen më pak fleksibile dhe më të prirura për dëmtime me kalimin e moshës.
 • Mbipesha. Pesha e tepërt rrit shanset tuaja për presion të lartë të gjakut, arterosklerozë dhe diabet.
 • Apnea e gjumit. Spells e ndalimit të frymëmarrjes gjatë natës mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru.
 • Mungesa e stërvitjes. Kontriubon në kushtet që dëmtojnë arteriet tuaja, përfshirë presionin e lartë të gjakut, diabetin dhe mbipesha.

Parandalimi

Për të parandaluar ose ngadalësuar përparimin e sëmundjes së arterieve karotide, merrni parasysh këto sugjerime:

 • Mos pini duhan. Brenda disa vitesh nga pirja e duhanit, rreziku i goditjes së një ish-duhanpirësi është i ngjashëm me atë të një jo-duhanpirësi.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Mbipesha kontribuon në faktorë të tjerë të rrezikut, siç janë presioni i lartë i gjakut, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe apnea e gjumit.
 • Kufizoni kolesterolin dhe yndyrën. Ulja e yndyrës së ngopur, në veçanti, mund të zvogëlojë grumbullimin e pllakave në arteriet tuaja.
 • Hani një shumëllojshmëri të frutave dhe perimeve. Ato përmbajnë lëndë ushqyese të tilla si kalium, folat dhe antioksidantë, të cilët mund të mbrojnë kundër një TIA ose goditje në tru.
 • Kufizoni kripën. Kripa e tepërt (natriumi) mund të rrisë presionin e gjakut tek njerëzit që janë të ndjeshëm ndaj natriumit. Ekspertët rekomandojnë që të rriturit e shëndetshëm të hanë më pak se 1,500 miligram natrium në ditë.
 • Ushtrohu rregullisht. Ushtrimet mund të ulin presionin tuaj të gjakut, të rrisin nivelin e kolesterolit me dendësi të lartë të lipoproteinës (HDL) – kolesterolit “të mirë” – dhe të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm të enëve të gjakut dhe zemrës tuaj. Gjithashtu ju ndihmon të humbni peshë, të kontrolloni diabetin dhe të zvogëloni stresin.
 • Kufizoni alkoolin.
 • Kontrolloni kushtet kronike. Menaxhimi i kushteve të tilla si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut ndihmon në mbrojtjen e arterieve tuaj.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com