Lart

Sulm i Përkohshëm Ishemik (SPI)

Një sulm i përkohshëm ishemik (SPI) është një goditje. Ajo konsiderohet si një “mini” ose “paralajmërim” goditje. Gjatë një goditjeje të vogël, rrjedha e gjakut në trurin tuaj bllokohet për disa minuta.

Shuma mesatare e kohës është një minutë. Shumica e simptomave largohen brenda 24 orëve. Kjo është shumë më pak se një goditje e madhe. Zakonisht nuk ka dëmtime afatgjata pas një SPI. Një goditje e vogël rritë ndjeshëm rrezikun e një goditjeje të madhe.

Sulm i Përkohshëm Ishemik (SPI)

Ju rekomandojmë këtë artikull:

Kirurgët heqin tumorin me një masë prej 5 kg – Foto

Simptomat e sulmit të përkohshme ishemike (SPI)

Simptomat e simptomave të vogla janë të ngjashme me një goditje të madhe. Kjo përfshinë:

 • Dobësim/ humbje të ndjenjave në fytyrën, krahun ose këmbën tuaj
 • Simptomat shfaqen në njërën anë të trupit tuaj
 • Vështirësi për të qeshur ose për të folur
 • Hutim
 • Dhimbje koke e rëndë e papritur
 • Vështirësi për të ecur ose për balancim

Çka e shkakton sulmin e përkohshëm ishemik (SPI)?

Shkaku më i zakonshëm është një mpiksje gjaku. Kjo është e njëjtë për një goditje të madhe. Mizat e gjakut shkaktohen nga grumbullimi i kolesterolit. Ndërsa kolesteroli bllokon arteriet tuaja, ajo formon një mpiksje gjaku. Eventualisht, mpiksja lirohet vet. Mpiksja shkon në tru. Këtu ndodh mini goditja.

Menaxhimi i niveleve të kolesterolit përmes dietës, stërvitjes dhe ilaçit ul rrezikun.Gjendjet e tjera mjekësore mund të rrisin shanset për të pasur një goditje në tru. Këto përfshijnë presionin e lartë të gjakut, diabetin dhe obezitetin. Ndryshimet e jetesës mund të zvogëlojnë rrezikun e goditjes. Kjo nuk përfshin pirjen e duhanit dhe kufizimin e alkoolit.

Rreziqet e tjera përfshijnë moshën, trashëgiminë, gjininë dhe përkatësinë etnike. Nëse keni pasur një goditje, ju jeni në një rrezik më të lartë për të pasur një tjetër.

Si diagnostikohen sulmet e përkohshme ishemike (SPI)?

Është e vështirë të identifikosh një “mini” nga një goditje e madhe, siç po ndodh. Vetëdijesimi është i rëndësishëm. Të shkosh në spital ose të telefonosh emergjencen gjithashtu është e rëndësishme. Kjo për shkak se trajtimi i një SPI ose goditje e madhe e shpejtë pengon dëme të mëtejshme. Mjeku do të kryejë një analizë fizike. Ai do t’ju pyesë për historinë tuaj mjekësore.

Kjo përfshin pyetje rreth gjendjeve të tjera mjekësore dhe stilit tuaj të jetesës. Një goditje “mini” zgjat vetëm disa minuta. Ju, një anëtar i familjes ose një mik duhet të mbani mend simptomat tuaja. Të gjitha testet dhe provimet do të ndodhin pasi të keni goditje mini.Mjeku juaj do të vendosë një stetoskop në gjoks dhe mbrapa. Kjo është për të dëgjuar tingujt e një përleshjeje të zemrës ose të rrahjeve të parregullta të zemrës.

Këto tinguj janë të zakonshëm në dikë që ka ngurtësim të arterieve. Ky është një faktor rreziku për goditje në tru. Mjeku juaj gjithashtu do të shikojë sytë tuaj. Ai ose ajo po kërkon copa të vogla të kolesterolit ose gjakderdhje në pjesën e pasme të syrit tuaj. Kjo është një shenjë tjetër e goditjes.

Disa teste të imazhit mund të diagnostikojnë një goditje. Ato përfshijnë:

 • Ultrasonografi karotide
 • TK (tomografia e kompjuterizuar)
 • AKT (angiografia e kompjuterizuar e tomografisë)
 • RM (rezonancë magnetike)
 • ARM (angiografia e rezonancës magnetike)
 • ET (ekokardiogram transtorakial)
 • ET (ekokardiogram transesofageal)

 

Një arteriografi mund të diagnostikojë një goditje të vogël. Ky test lejon mjekun tuaj të shikojë në arteriet në trurin tuaj. Mjeku do të bëjë një prerje të vogël afër ijëit (barku i poshtëm). Ai do të fut një tub fleksibël të lidhur me një kamerë në prerje. Kjo do t’i japë mjekut tuaj pamjen që ai ka nevojë për të bërë diagnozën.

 

A mund të parandalohen ose shmangen sulmet e përkohshme ishemike (SPI)?

Ju mund të ndihmoni në parandalimin e SPI duke bërë gjëra që zvogëlojnë rrezikun tuaj për goditje në tru. Parandalimi përfshin marrjen e ilaçeve (statinet ose acetaminophen, siç përshkruhet nga mjeku juaj). Ju gjithashtu mund të zvogëloni rrezikun përmes jetesës së shëndetshme dhe menaxhimit të sëmundjeve që shkaktojnë goditje.

Mbani një dietë të shëndetshme, ushtroni, mos pini duhan, kufizoni alkoolin dhe merrni ilaçet tuaja. Kjo është këshilla e mirë nëse jeni në rrezik apo jo. Vizitoni mjekun tuaj nëse keni një histori mjekësore, histori familjare ose faktorë të tjerë të rrezikut. Një goditje “mini” është një paralajmërim për një të ardhme, goditje të madhe.

Pa ndryshime në stilin e jetës dhe mjekësi, një goditje e dytë e vogël ose goditje e madhe mund të ndodhë brenda 1 viti të goditjes tuaj të parë mini. Edhe me ndryshime të shëndetshme, nuk ka garanci se nuk do të keni goditje.

sulmet e përkohshme ishemike (SPI)

Trajtimi i sulmeve të përkohshme ishemike (SPI)

Pjesën më të madhe të kohës, trupi juaj trajton një goditje të vogël në vetvete. Një mpikje e gjakut shpërndahet shpejt. Një goditje “mini”  kërkon vëmendje të menjëhershme. Shkoni në emergjencë kur vëreni simptomat. Koha është kritike në trajtimin e të gjitha goditjeve. Sa më shpejt që të trajtohet, aq më mirë shërimi dhe rezultati juaj.

Trajtimi mund të përfshijë ilaçin e mpiksjes së gjakut. Mund t’ju kërkohet ta merrni për pjesën tjetër të jetës suaj. Kirurgjia është një mundësi tjetër trajtimi. Kirurgjia do të hapte një arterie të bllokuar. Ju mund të keni nevojë për mjekësi dhe kirurgji. Kirurgjia endarterektomike është e nevojshme për njerëzit me arterie të ngushtë të qafës. Kjo kirurgji pastron kolesterolin yndyror nga ajo arterie.

 

Të jetosh me sulme të përkohshme ishemike (SPI)

SPI nuk shkakton dëme afatgjata (te ecurit, të folurit). Ankthi dhe shqetësimi për një goditje tjetër është e zakonshme. Kjo është e vërtetë edhe pas ndryshimit të jetesës dhe marrjes së ilaçeve. Mësoni veten, familjen dhe miqtë tuaj për të njohur shenjat e një goditje. Fraza FKFK ju ndihmon të mbani mend simptomat.

F – Fytyra. Nuk mund të buzëqeshni. Fytyra ose goja juaj ngrihet. Kjo është e kufizuar në një anë të fytyrës tuaj.

K – Krahët. Nuk mund të ngresh një ose të dy krahët.

F – Të folurit. Ju nuk mund të flisni, përsëritni një frazë të thjeshtë. Fjalët tuaja janë të pakuptueshme.

K – Koha. Koha është faktori më i rëndësishëm në trajtimin e një goditje në tru. Marrja e trajtimit brenda 3 orëve nga simptomat tuaja siguron rezultat më të mirë dhe shërimin.

Mësoni familjen dhe miqtë tuaj rregullin FKFK në rast se nuk mund të komunikoni.

 

Ju rekomandojmë këtë artikull:

Goditja në Tru: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Sa e rritë historia e familjes rrezikun e goditjes?
 • A mund të shkaktojnë ilaçet goditje?
 • A mund të shkaktojë kafeina goditje?
 • Çfarë duhet të bëjë në qoftë se unë jam më shumë se 3 orë në spital për trajtim?
 • Cilat janë ndërlikimet e një goditje të patrajtuar?
 • A mund të vdes nga një goditje e vogël?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com