Lart

Kolesteroli i lartë: Shenja në thonjtë tuaj që paralajmëron se nivelet janë të larta

Kolesteroli i lartë është një sëmundje e dëmshme e karakterizuar nga prania e molekulave yndyrore në gjak. Megjithëse është e padëmshme në fazat fillestare, ajo kontribuon në krijimin e pllakave në arterie, duke rritur kështu rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Për fat të mirë, disa shenja delikate mund t’ju paralajmërojnë se nivelet tuaja të kolesterolit janë të larta. Kolesteroli i lartë shpesh quhet “vrasës i heshtur” sepse shkakton kërdi në trup pa prodhuar shenja paralajmëruese.

Sidoqoftë, në rrethana të rralla, gjendja do të krijojë vija të errëta nën thonj, të njohura ndryshe si hemorragji të çara.

Shoqata Amerikane e Dermatologjisë paralajmëron se këto njolla në thua janë një ‘flamur i kuq’ që paralajmëron se jeni në rrezik nga sëmundjet e zemrës. “Kur është një shenjë e sëmundjeve të zemrës, njerëzit priren të kenë simptoma, të tilla si ethe të larta dhe një rrahje zemre të dobët ose të parregullt”, shpjegon trupi i shëndetit.

Këto të ashtuquajtura “copëza” janë njolla të vogla gjaku që mund të shfaqen si në thonjtë e këmbëve ashtu edhe në thonjtë e duarve.

Ato janë rezultat i enëve të vogla të gjakut që dëmtohen dhe shpërthejnë, duke lënë njolla të vogla gjaku që janë të dukshme përmes thoit. Akumulimi i yndyrës në gjak mund të jetë një nga shkaqet themelore të këtij dëmtimi.

Sipas Healthline: “Ju mund të vini re një vijë të kuqe të errët ose kafe përgjatë thonjve tuaj. Vija e errët ngjan shumë me një copëz”. Megjithatë, jo edhe rastet e hemorragjive të çara rezultojnë nga yndyra e lartë.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com