Lart

Alergjia ndaj Lateksit: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Goma natyrale – lateksi, vjen nga një lëng nga pemët gome tropikale.

Ky lëng përpunohet për të bërë shumë nga produktet e mëposhtme të gomës që përdoren në shtëpi dhe në punë:

 • Balona
 • Doreza për larjen e enëve
 • Llastikat në veshje
 • Lodrat e gomes
 • Beberonat dhe thithkat e shisheve për foshnje
 • Shirita gome
 • Shirita ngjitës dhe fllastera
 • Pelena dhe peceta sanitare
 • Preservative

Përveç kësaj, shumë furnizime mjekësore dhe dentare përmbajnë latex, duke përfshirë:

 • Dorëza
 • Doreza për matjen e presionit të gjakut
 • Katetera urinare
 • Digat e dhëmbëve dhe materiali i përdorur për të mbushur kanalet rrënjore
 • Fashë për ndaljen e gjakut
 • Pajisje për reanimim.

Alergjia ndaj Lateksit

Ju mund të gjeni zëvendësues jo-lateks për të gjitha këto sende që përmbajnë lateks.

Proteina në gome mund të shkaktojë një reaksion alergjik tek disa njerëz. Ky reagim mund të shkojë nga teshtitja deri në shok anafilaktik. Ky lloj shoku është një gjendje serioze që kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore.Shtresa e hollë dhe e shtrirë e lateksit në doreza, kondoma dhe balona është e lartë me këtë proteinë.

Ajo shkakton më shumë reaksione alergjike sesa produktet e bëra prej gome lateks të fortë (të tilla si gomat e veturave). Disa doreza lateks janë të veshura me pluhur misri. Grimcat e proteinave së lateksit mund të ngjiten në grimca të misrit dhe fluturojnë në ajër kur të heken dorezat. Në vendet ku dorezat futen dhe largohen shpesh, ajri mund të përmbajë shumë grimca lateksi.

Simptomat e alergjisë ndaj Lateksit

Alergjia e lateksit mund të jetë e lehtë ose e rëndë, me simptoma të tilla si:

 • Sy të kuq, që kruhen dhe lotojnë
 • Teshtimë ose hundë të lëngshme
 • Kollitje
 • Skuqje ose shenja në lëkurë
 • Ngushtësi në gjoks
 • Gulçim

Disa njerëz që mbajnë dorashka të lateksit i’u shfaqen gërvishtje, plagë, çarje ose zona të kuqe në duart e tyre. Këto simptoma zakonisht shfaqen 12 deri 36 orë pas kontaktit me lateks. Ndryshimi i dorezave jo-lateks, përdorimi i shtesave mbrojtëse dhe kushtimi më shumë vëmendje kujdesit të duarve mund të ndihmojë në zbutjen e këtyre simptomave.

Një person i cili është shumë alergjik ndaj lateksit mund gjithashtu të ketë reaksion alergjik kërcënues për jetën, i quajtur shoku anafilaktik. Simptomat përfshijnë:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Marramendje
 • Konfuzion
 • Frymëmarrje me zë
 • Të përziera
 • Të vjella
 • Impuls të shpejtë ose të dobët
 • Humbje e vetëdijes.

Dikush që ka reaksion anafilaktik ka nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor.

 

Çfarë shkakton alergji ndaj Lateksit?

Produktet e lateksit janë kudo. Çdokush mund të zhvillojë një alergji ndaj tij. Punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe punëtorët e industrisë së gomës duket se e kanë rrezikun më të lartë për këtë. Punonjësit e kujdesit shëndetësor që kanë ethe ndaj barit kanë një shans veçanërisht të lartë për të zhvilluar alergji ndaj lateksit. Kjo është për shkak se 25% e të gjithë punonjësve të kujdesit shëndetësor që kanë ethe ndaj barit tregojnë shenja të ndjeshmërisë ndaj lateksit.

Njerëz të tjerë me rrezik të lartë për alergji ndaj lateksit janë:

 • Njerëzit të cilët kanë pasur shumë operacione (sidomos në fëmijëri).
 • Njerëzit që kanë spina bifida (një defekt i lindjes që ndikon në zhvillimin e shpinës).
 • Njerëzit që kanë alergji ndaj ushqimit.

A ka lidhje mes alergjisë ndaj Lateksit dhe Ushqimit?

Disa proteina të gomës janë të ngjashme me proteinat e ushqimit. Prandaj, disa ushqime mund të shkaktojnë reaksione alergjike tek njerëzit që janë alergjikë ndaj lateksit. Më të zakonshmet e këtyre ushqimeve janë bananet, avokadot, gështenjat, frutat kivi dhe fruta pasioni. Edhe pse shumë ushqime të tjera mund të shkaktojnë reaksion alergjik, duke iu shmangur të gjitha atyre mund të shkaktojë probleme ushqyese. Prandaj, rekomandohet që të shmangni vetëm ushqimet që veçse kanë dhënë një reaksion alergjik.

 

Si diagnostikohet alergjia ndaj Lateksit?

Nëse mendoni se keni alergji ndaj lateksit, vizitoni një mjek. Ju duhet të shihni një me përvojë në trajtimin e alergjisë ndaj lateksit. Mjeku do të marrë një histori të hollësishme dhe mund të konfirmojë diagnozën me një test gjaku. Testimi i lëkurës zakonisht nuk përdoret për të testuar alergjinë ndaj lateksit, përveç në disa qendra të specializuara. Mund të shkaktojë reaksione të rënda nëse nuk bëhet nga një person me përvojë.

 

A mund të parandalohet ose të shmanget alergjia ndaj lateksit?

Nëse jeni punonjës i kujdesit shëndetësor ose pacient, të gjithë rreth jush duhet të veshin dorashka lateks pa pluhur ose dorashka jo-lateks. Nëse jeni punonjës i kujdesit shëndetësor, krahasoni llojet e ndryshme të dorezave jo-lateks për të gjetur ato që janë më të mirat për ju.

Bisedoni me mjekun tuaj për marrjen e një recetë për një stilolaps vetë-injektues të epinefrinës. Ju do ta përdorni këtë stilolaps në rast të një reagimi serioz. Ju mund të dëshironi të mbani doreza jo-lateks me ju gjatë gjithë kohës. Personeli i emergjencës mund t’i përdorë këto nëse keni nevojë për kujdes mjekësor.

Nëse jeni të ekspozuar ndaj lateksit në punën tuaj, tregoni punëdhënësit tuaj dhe bashkëpunëtorëve për alergjinë tuaj. Shmangni dorezat e lateksitit plotësisht nëse nuk jeni në rrezik për ndotjen e gjakut dhe lëngjeve të trupit. Përdorni dorashka pa pluhur nëse dorashka lateks është e preferueshme. Këto masa do të ndihmojnë që të tjerët të bëhen alergjikë ndaj tij.

 

Trajtimi i alergjisë ndaj Lateksit

Edhe pse nuk ka trajtim për këtë alergji, ju mund të zvogëloni rrezikun e reagimit duke shmangur kontaktin direkt me lateks. Merrni hapa për të gjetur se cilat produkte në mjedisin tuaj përmbajnë lateks. Pastaj, gjeni zëvendësues që mund t’i përdorni për ato produkte. Gjithashtu është e rëndësishme të shmangni marrjen me anë të frymës së grimcave të lateksit nga dorezat e  pluhurosura ose burime të tjera.

 

Të jetosh me alergjinë ndaj Lateksit

Merrni hapa për të edukuar veten dhe të tjerët për këtë alergji. Punoni për të mbështetur politikat në vendin e punës, praktikat e industrisë dhe legjislacionin qeveritar që nxisin përdorimin e sigurt të alternativave lateks dhe jo-lateks.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Lateksi është një produkt gome. A jam në rrezik për alergji ndaj gomave të tjera?
 • Cilat produkte përmbajnë lateks? Si t’i shmangem atyre?
 • Si mund ta siguroj që të gjithë anëtarët e ekipit tim të kujdesit shëndetësor të dijnë për alergjinë time ndaj lateksit?
 • Si mund ta di nëse reagimet e mia alergjike po përkeqësohen?
 • A mund të jem në rrezik për anafilaksi? A kam nevojë të marr epinefrinën?
 • A kam nevojë për byzylyk mjekësor alarmues? Ku mund ta gjej një?
 • Unë jam seksualisht aktiv. Cila është një alternativë e mirë për kondomët lateks?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com