Lart

Alopecia Areata (AA) – Rënia e Flokeve

Alopecia areata është një formë e humbjes së flokëve. Kjo është një sëmundje jo-kërcënuese për sistemin tuaj imunitar që ndikon në flokët e kokës suaj. Me këtë gjendje, trupi juaj gabimisht i sheh folikulat e flokëve tuaja si trupa të huaj. Trupi juaj sulmon folikulat e flokëve. Kjo shkakton që disa ose të gjitha flokët tuaj të bien. Zakonisht fillon me flokët në kokë. Ekzistojnë tre forma të rënda të alopecisë, duke përfshirë:

  • areata (humbja e flokëve në kokë pjesë-pjesë).
  • totalis (humbje e plotë e flokëve në kokën tuaj).
  • universalis (humbja e të gjitha flokëve të trupit).

Alopecia nuk është ngjitëse. Kjo ndodh tek burrat, gratë dhe fëmijët e të gjitha moshave. Megjithatë, është më e zakonshme tek fëmijët dhe të rriturit në 20-at e tyre të hershme.

 

Alopecia areata renia e flokeve

 

Simptomat e alopecia areata

Simptoma kryesore e alopecia areata është humbja e flokëve që ndodh në pjesë të vogla, të rrumbullakta në kokë. Kjo lë zona me ngjyrë të verdhë të lëkurës të ekspozuara. Një rast mesatar i alopecia areata fillon me një deri në dy pjesë të vogla pa flokë. Në shumë raste, ajo ndalet pas kësaj. Ndonjëherë, flokët rriten përsëri. Megjithatë, nuk ka asnjë garanci. Gjendja është e paparashikueshme, dhe cikli i humbjes së flokëve dhe rirritjes së tyre mund të përsëritet.

Alopecia areata mund të kthehet në një formë tjetër të alopecisë. Në formën e saj më të keqe, alopecia universalis ju shkakton të humbni të gjitha flokët e trupit. Kjo përfshin vetullat, qerpikët, qimet e krahëve, këmbëve, ndërsjetullave, zonës bikini, gjoksit dhe mbrapa kokës. Rrallë, njerëzit që kanë alopecia mund të ndjejnë djegie ose kruajtje në zonat ku dikur kishin flokë.

Disa njerëz me alopecia areata shohin ndryshime në thonjtë e duarve dhe këmbëve. Thonjtë mund të kenë njolla ose vija të dendura të vogla.

 

Çka e shkakton alopecia areata-n?

Nuk ka ndonjë shkakëtarë të njohur për alopecia areata. Kjo është një sëmundje autoimune. Kjo do të thotë që sistemi imunitar sulmon një pjesë të trupit tuaj gabimisht. Shkencëtarët mendojnë se shkaku i sëmundjes mund të jetë i lidhur me gjenet e një personi. Në këtë rast, ata besojnë se një virus ose diçka në mjedisin tuaj mund të shkaktojë sëmundjen.

 

Diagnoza

Si diagnostikohet alopecia areata?

Vizitoni mjekun tuaj nëse jeni duke përjetuar humbje të konsiderueshme të flokëve. Ka shumë arsye për humbjen e flokëve. Mjeku juaj do të shikojë modelin e humbjes së flokëve. Ai ose ajo do të shqyrtojë historinë tuaj mjekësore. Ata do të kontrollojnë për të parë nëse zonat e flokëve të kokës suaj janë të butë dhe me ngjyrë të verdhë. Ndonjëherë, flokët e mbetura në alopecia areata kanë një formë specifike. Mjeku juaj mund të tërheqë disa qime nga koka për t’i ekzaminuar nën një mikroskop. Nëse mjeku  nuk mund të konfirmojë një diagnozë, ai mund t’ju dërgojë në një laborator për testim. Ata do të marrin një mostër të vogël të lëkurës nga koka tuaj dhe ta shikojë atë nën një mikroskop. Kjo mund t’i ndihmojë ata të përjashtojnë faktorë të tjerë që shkaktojnë humbjen e flokëve. Ju gjithashtu mund të bëni një test gjaku për të parë nese ka sëmundje të tjera autoimune.

A mund të parandalohet  ose shmanget alopecia areata?

Gjendja nuk mund të parandalohet ose shmanget. Shkaku është i panjohur dhe varion nga personi. Alopecia areata nuk është e lidhur me stresin, siç disa besojnë. Disa njerëz kanë  histori familjare të alopecia areata. Duke pasur një anëtar të familjes me alopecia areata dhe një sëmundje tjetër të sistemit imunitar mund të rrisë rrezikun për ta pasur atë. Sëmundje të tjera të sistemit imunitar përfshijnë diabetin e tipit 1, artritin reumatoid, sëmundjen e tiroides, lupusin, sëmundjen e Addisonit dhe dermatitin atopik. Është e rrallë që një prind ta kalojë gjendjen mbi fëmjen e tij.

 

Trajtimi i Alopecia Areata-së

Nuk ka kurë për alopecia areata. Nëse keni disa pika të vogla të humbjes së flokëve në kokë, ka të ngjarë që flokët tuaj të rriten brenda disa muajsh. Mjeku juaj nuk mund të përshkruajë trajtimin në ato raste.

Për zona më të mëdha të humbjes së flokëve, mjeku juaj mund të përshkruaj injeksione steroidesh nën skalp. Kjo mund të ndihmojë në rigjenerimin e flokëve. Trajtime të tjera përfshijnë ilaçe për rritjen e flokëve që përmbajnë steroide  për aplikim në lëkurën tuaj.

Imunoterapia e kontaktit është një trajtim tjetër. Kjo qëllimisht shkakton një reaksion alergjik në lëkurën tuaj të kokës që mund të shkaktojë rritjen e flokëve. Me këtë trajtim, ilaçi që aplikohet në lëkurën e kokës e irriton lëkurën tuaj, duke e bërë atë të kuqe dhe me luspa. Mund të zgjasë tre muaj për të parë rritjen e flokëve nëse funksionon ky trajtim. Kontakti imunoterapia ka efekte anësore, duke përfshirë  skuqje të rëndë dhe nyje limfatike të fryra në qafën tuaj.

Pa marrë parasysh se çfarë terapi ju provoni, humbja e flokëve zakonisht kthehet kur ndaloni trajtimin.

 

Të jetosh me Alopecia Areata

Jetesa me alopecia areata mund të jetë emocionalisht e vështirë. Ndikon në ndërveprimin shoqëror dhe vetëbesimin, pasi njerëzit nuk ndihen rehat për t’i lejuar të tjerët të shohin humbjen e flokëve. Gjithashtu mund të jetë zhgënjyese kur nuk e  dini nëse flokët tuaj do të rriten përsëri ose të bien përsëri.

Merrni parasysh bashkepunimin me një grup pacientësh që kanë alopecia areata. Grupet mbështetëse ju japin një mundësi për të folur për gjendjen tuaj. Ata ju ndihmojnë të kuptoni se nuk jeni i vetëm në zhgënjimin tuaj me alopecia areata. Një grup mbështetës mund të jetë një burim i mirë për këshilla praktike për t’u marrë me gjendjen.

Teknikat e stilimit të flokëve ose produktet e kujdesit të flokëve mund të ndihmojnë për të mbuluar pjeset e zhveshura në kokën tuaj. Por disa produkte mund të jenë të ashpra në flokët tuaj. Kjo mund të shkaktojë dëme dhe humbje shtesë. Ju mund  të bisedoni me mjekun tuaj për produktet që duhet të shmangni. Njerëzit të cilët kanë alata alopecia inkurajohen të jenë kreative me kapele, shalle dhe parukë.

Humbja e qepallave, vetullave dhe qimeve në hundë dhe vesh mund të jenë gjithashtu problem. Qepallat mbrojnë sytë, qimet mbrojnë hundën dhe veshët nga acarimi nga pluhuri, mikrobet dhe grimcat e vogla të huaja. Mbani syze dioptrike ose syze dielli për të mbrojtur sytë. Ju mund të përdorni vaj antibiotik për hundë për tu mbrojtur nga mikrobet.

Sigurohuni që të mbuloni zonat e kokës së ekspozuar me një kapelë ose mbrojtëse dielli për të zvogëluar rrezikun e djegieve nga dielli dhe kancerit të lëkurës.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

  • Sa flokë duhet të humbas para se të kontaktoj mjekun tim?
  • Nëse njëri prej prindërve të mi ka alopecia areata, a ekziston një test gjenetik që mund ta bëj për të përcaktuar nëse unë do ta marr këtë sëmundje?
  • Nëse humbja e flokëve te mi ka zgjatur më shumë se një vit, cilat janë shanset që do të dalin përsëri?
  • A paraqesin rrezik semundje të caktuara në paraqitjen e alopecisë areata?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com