Lart

Iktioza: Simptomat,Diagnostifikimi,Trajtimi

Iktioza është një grup i çrregullimeve të lëkurës që çojnë në lëkurë të thatë, të kruar që duket me luspa, e ashpër dhe e kuqe. Simptomat mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Iktioza mund të prekë vetëm lëkurën, por disa forma të sëmundjes mund të prekin edhe organet e brendshme.

Shumica e njerëzve trashëgojnë iktiozën nga prindërit e tyre përmes një gjeni të ndryshuar. Sidoqoftë, disa njerëz zhvillojnë një formë të iktiozës së fituar (jogjenetike) nga një çrregullim tjetër mjekësor ose ilaçe të caktuara. Ndërsa aktualisht nuk ka shërim për iktiozën, studimi është duke vazhduar dhe trajtimet janë në dispozicion për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave.

Kush e merr Iktiozën?

Çdokush mund të marrë iktiozën. Sëmundja zakonisht transmetohet nga prindërit tuaj; megjithatë, disa njerëz mund të jenë të parët në një familje që zhvillojnë iktiozë për shkak të një mutacioni të ri gjeni. Njerëzit e tjerë zhvillojnë një formë të fituar të iktiozës, e cila rezulton nga një gjendje tjetër mjekësore ose një efekt anësor i një ilaçi.

Simptomat e Iktiozës

Simptomat e iktiozës mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Lëkurë të thatë.
  Kruarje
  Skuqja e lëkurës.
  Plasaritje e lëkurës.
 • Shkallët në lëkurë janë të bardha, gri ose kafe dhe kanë pamjen e mëposhtme:
  Të vogla dhe të lehta.
  Luspa të mëdha, të errëta, si pllaka.
  Peshore të forta, të ngjashme me forca të blinduara.

Diagnostifikimi i Iktiozës

Ofruesit e kujdesit shëndetësor zakonisht diagnostikojnë iktiozën nga:

 • Të pyesni për familjen tuaj dhe historinë mjekësore, duke përfshirë çdo çrregullim të lëkurës.
 • Përfundimi i një provimi fizik, i cili përfshin një ekzaminim të ngushtë të lëkurës, flokëve dhe thonjve.
 • Kryerja e një biopsie të lëkurës për të ekzaminuar indin nën mikroskop. Ndonjëherë mjekët përdorin një biopsi për të ndihmuar në diagnostikimin e gjendjes ose për të përcaktuar nëse simptomat janë nga një sëmundje tjetër ose gjendje e lëkurës.

Trajtimi i Ikhtiozës

Aktualisht nuk ka shërim për iktiozën. Qëllimet e trajtimit përfshijnë zvogëlimin e skuqjes së lëkurës, trashësinë e luspave dhe kruajtjen. Trajtimet mund të përfshijnë:

 • Hidratimi i lëkurës me kremra, locione ose pomada për të ndihmuar lagështinë në lëkurë dhe lehtësimin e thatësisë dhe shkallëzimit. Kjo funksionon më mirë nëse agjentët lokalë aplikohen kur lëkura është e lagur.
 • Bërja e banjove të gjata për të zbutur lekuren.
 • Marrja e një retinoid, një lloj ilaçi që mund të ulë shkallëzimin.
 • Përdorimi i kremrave ose pomadave me recetë që mund të përmbajnë retinoide ose ilaçe të tjera.

Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së sëmundjes, mjekët mund të rekomandojnë trajtim shtesë me agjentë lokalë “keratolitikë”.Sidoqoftë, këto mund të jenë irrituese për disa njerëz dhe kanë efekte anësore të mundshme nëse përdoren në sasi të mëdha. Flisni me mjekun tuaj përpara se të përdorni ndonjë mundësi trajtimi.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com