Lart

Kruarja e Veshëve

Kruarja të pandërprerë në vesh mund t’ju dëmtojë vërtet. Ju pengon të përqendroheni në ndonjë gjë tjetër, ju tërheq kënaqësinë nga gjithçka dhe ju bën të doni të grisni veshët.

Tingëllon paksa ekstreme për një kruarje pak të padëmshme në vesh, por ata që kanë vuajtur prej tij do të garantojnë se është gjithçka përveç pak ose e padëmshme.

Veshi i brendshëm i njeriut është shumë i ndjeshëm, dhe prandaj edhe një ndryshim i papritur mund të çojë në një shfaqje të kruajtjes së veshëve. Kanali i veshit inervohet me fibra të ndjeshme neurologjike, të cilat i bëjnë veshët po aq të përgjegjshëm dhe të prirur për kruajtje si çdo pjesë tjetër e trupit të njeriut. Fakti që ne vetë nuk mund ta shohim zgavrën e veshit vepron si një irritues shtesë dhe mund të na shtyjë të hetojmë veshin në mënyrë të pamatur dhe shumë invazive për të mirën tonë.

Pavarësisht se është një shqetësim i raportuar, zakonisht shumica e njerëzve që vuajnë nga ajo e gjejnë veten në fund të mendjes së tyre kur merren me këtë problem shqetësues. Më shpesh sesa jo, ata përfundojnë duke e përkeqësuar problemin duke përdorur objekte josterile dhe të mprehta si kunja, kruese dhëmbësh dhe varëse rrobash për të lehtësuar kruarjet e tyre. Futjet me forcë të mjeteve të tilla gërryese në një zonë aq të ndjeshme sa kanali i veshit mund t’ju lënë me gërvishtje dhe këputje të lëkurës. Kjo, nga ana tjetër, do të sigurojë hyrje falas të baktereve, si dhe grimcave të tjera të huaja dhe mbeturinave për t’u futur më thellë në lëkurë, duke hapur rrugën për një infeksion shumë më serioz.

Shkaqet e kruajtjes së veshëve

Disa nga shkaqet më të zakonshme janë:

 • Reagimet alergjike
 • Infeksionet e veshit
 • Thatësia e veshit për shkak të sekretimit të pamjaftueshëm ose aspak të dylli të veshit
 • Pastrimi i detyrueshëm dhe ndërhyrës i veshit që largon zgavrën e dylli natyral dhe grumbullimin pasues të thekonve të lëkurës së thatë brenda veshit
 • Akumulimi i dyllit të veshit, pasi dylli tenton të shtyhet dhe të grumbullohet më tej në zgavër nga sondimi i vazhdueshëm me mjete pastrimi
 • Uji i bllokuar brenda veshit
 • Irritimi i nxitur nga aparati i dëgjimit ose kufjet
 • Dermatiti i kanalit të veshit
 • Kafshimet e insekteve

Ndonjëherë, edhe psoriaza, ekzema ose puçrrat në veshin e brendshëm mund të shkaktojnë një kruarje. Një studim raporton se çrregullimet e kyçit temporomandibular (TMD) kanë shumë simptoma dhe një vesh i kruar është një prej tyre.

Simptomat e Kruajtjes së Veshëve

Përveç kruarjes së dukshme, një kruarje e veshit mund të ketë gjithashtu simptoma të tilla si:

 • Skuqje nga jashtë
 • Shkarkimi ose një lloj kullimi që vjen nga veshi juaj
 • Dhimbja dhe zona e prekur mund të ndjehen shumë të ndjeshme në prekje.
 • Ethe
 • Ënjtje

Preventimi

Meqenëse veshët konsiderohen se kryesisht pastrohen nga vetja, duhet të përmbaheni nga kënaqësia e pastrimit të veshëve të pajustifikuar vetë. Të gjitha objektet e mëposhtme që zakonisht përdoren për mirëmbajtjen e higjienës së veshit mund të rezultojnë të dëmshme për integritetin e daulles së veshit tuaj:

 • Topa pambuku
 • Pëlhura pambuku
 • Kapëse letrash

Mënyra të tjera parandaluese për të shmangur acarimin dhe kruajtjen e veshit përfshijnë sa vijon:

 • Kini kujdes kur zgjidhni bizhuteri veshi dhe shmangni bizhuteri të bëra prej metalesh që mund të shkaktojnë një reaksion alergjik që çon në kruajtje.
 • Nëse jeni notar i shpeshtë, përdorni një tretësirë për të hequr ujin e tepërt nga veshi.
 • Menaxhoni mbiprodhimin e dyllit të veshit duke përdorur qasje të miratuara nga mjeku, të tilla si pika veshi.
 • Për të shpëtuar zgavrën e veshit nga lagështia e tepërt, vishni një tapë dushi gjatë larjes.
 • Përdorni shampo të butë dhe xhel dushi që janë formuluar posaçërisht për lëkurë të ndjeshme.
 • Nëse përdorni aparat dëgjimi ose përdorni kapëse veshi rregullisht, bëni një pikë për t’i dezinfektuar herë pas here dhe futini butësisht në mënyrë që të mos irritoni veshin.
 • Gjithmonë mbani telefonin tuaj dhe kufjet të pastra, pasi ato mund të kontribuojnë në një infeksion të veshit.
 • Shmangni prekjen e veshëve me gishta të ndotur.

Kur të vizitoni doktorin

Një kruarje e veshit që nuk është e rrënjosur në ndonjë infeksion themelor ose sëmundje është rrallë një shkak shqetësimi dhe ka tendencë të pastrohet vetë brenda disa ditësh.

 Sidoqoftë, nëse hasni probleme të tilla si gjakderdhje të rëndë ose kullim nga veshët ose humbje e papritur e dëgjimit vizitoni mjekun tuaj menjëherë. 

Gjithashtu, nëse kruarja nuk arrin të zbutet brenda një jave, megjithë kujdesin e duhur në shtëpi, ndihma mjekësore do të garantohet për të identifikuar shkakun themelor dhe për të adresuar simptomat. Kuptimi i shkakut prapa një kruajtje të veshit është çelësi për një plan të suksesshëm të trajtimit.

Kruajtje e vogël në lidhje me veshët e thatë, shumë dyllë veshi ose një infeksion i lehtë mund të menaxhohet me sukses në shtëpi me ndihmën e disa mënyrave të thjeshta dhe efektive.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com