Lart

Lebra: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Lebra është infeksion kronik i shkaktuar nga bakteriet Mycobacterium leprae (M. leprae). Ajo mund të ndikojë në lëkurën dhe nervat e duarve dhe këmbëve, si dhe sytë dhe hundën. Në disa raste, lebra mund të ndikojë edhe në organe të tjera, të tilla si veshkat dhe testikujt tek meshkujt. Nëse nuk trajtohet, lebra mund të shkaktojë deformime të duarve dhe këmbëve, verbërim dhe dështim në veshka.

Lebra gjithashtu quhet edhe sëmundja e Hansenit.

LebraSimptomat e lebrës

Lebra përparon shumë ngadalë. Shumica e njerëzve që kanë lebra nuk zhvillojnë simptoma për të paktën një vit pasi janë infektuar nga bakteret. Në shumicën e rasteve, nevojiten 5 deri në 7 vjet që simptomat të zhvillohen.

Lebra dëmton nervat dhe muskujt. Mund të shkaktojë plagë, dëmtime, dhe gunga që shfaqen në lëkurë. Ka dy lloje të lebrës: lebër tuberkuloze dhe lebër lepromatus. Lebër tuberkuloze është forma më pak e rëndë dhe ngjitëse e sëmundjes. Lebër lepromatus është më e rëndë dhe e përgjithësuar. Është gjithashtu më ngjitëse. Ky lloj lebre mund të prekë organe të tilla si veshkat, testikujt, sytë dhe hundën.

Në varësi të llojit të lebrës, simptomat mund të përfshijnë:

 • Plagë të lëkurës ose lezione që nuk shërohen pas disa muajsh (lezionet janë të rrafshëta ose pak të fryra dhe me ngjyrë të qelët apo pak të kuqe)
 • Gunga dhe xhunga në lëkurë që mund të jenë të shëmtuara
 • Mpirje të lëkurës për shkak të dëmtimit të nervave nën lëkurë
 • Dobësim të muskujve

Çfarë shkakton lebrozë?

Mjekët nuk janë saktësisht të sigurt se si përhapet lebra. Lebra nuk është shumë ngjitëse. Ju nuk mund ta merrni atë duke prekur dikë që ka sëmundjen. Shumica e rasteve të lebrosë janë nga kontakti afatgjatë me dikë që ka sëmundjen. Mjekët besojnë se lebra mund të kalojë nga personi në person. Kjo ndodh duke marrë frymë në pikëzat që hyjnë në ajër kur njerëzit e infektuar kolliten ose teshtin.

Shumica e njerëzve që vijnë në kontakt me lepratin M. nuk zhvillojnë lebrozë. Megjithatë, njerëzit të cilëve sistemet imunitare dobësohen nga sëmundjet kronike (si diabeti, HIV, AIDS, ose sëmundjet e zemrës) mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë lebër. Kjo për shkak se sistemet e tyre imune nuk janë aq të forta për të luftuar bakteret.Fëmijët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë lebër sesa të rriturit.

Si diagnostikohet lebra?

Mjeku juaj do të ju bëjë pyetje në lidhje me historinë tuaj mjekësore dhe simptomat që po përjetoni. Ai ndoshta do të heqi një copë të vogël të lëkurës së prekur (të quajtur biopsi) për të kontrolluar bakteret M. leprae.

A mund të parandalohen apo shmangen lebra?

Edhe pse rreziku i marrjes së lebrës është shumë i ulët, ju mund ta redukoni rrezikun. Mënyra më e mirë për të parandaluar lebrën është të shmanget kontakti me lëngjet trupore dhe skuqjet e lëkurës së njerëzve që kanë lebër.

Trajtimi i lebrës

Lebra trajtohet me antibiotikë. Antibiotikët mund të vrasin të gjithë bakteret M. leprae në trupin tuaj, por ato nuk mund t’i kthejnë dëmtimet nervore ose deformimet e shkaktuara nga lebra. Kjo është arsyeja pse trajtimi i hershëm është i rëndësishëm. Ju mund të keni nevojë të merrni antibiotikë për 6 muaj ose më shumë, në varësi të ashpërsisë së infeksionit tuaj.

Të jetosh me lebër

Nëse nuk trajtohet, lebra mund të shkaktojë dëme të përhershme të nervave në gishta të dores dhe këmbës, duar dhe këmbë. Kjo mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të ndjerë dhimbje dhe temperaturë në këto zona të trupit. Kur nuk mund të ndjesh gishtat e tu, mund të digjesh, të prehesh ose të lëndohesh aksidentalisht.

Dëmtime të përsëritura dhe dëmtime nervore mund të shkaktojnë dobësi të muskujve, deformime, madje edhe humbjen e gishtërinjve të dores dhe këmbës. Lebër e patrajtuar gjithashtu mund të shkaktojë ënjtje, dhe plagë të lëkurës që janë më të rënda.Nëse lebra dëmton hundën, ajo mund të shkaktojë gjakderdhje të shpeshta dhe mbushje të vazhdueshme.

Nëse lebra dëmton sytë tuaj, kjo mund të çojë në glaukomë dhe madje edhe në verbëri. Lebër Lepromatus mund të zvogëlojë sasinë e testosteronit të hormoneve mashkullore. Kjo mund të çojë në mosfunksionim erektil dhe në sterilitet. Në raste më të rënda, lebra mund të dëmtojë veshkat, të cilat mund të çojnë në dështimin e veshkave.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë antibiotiku është më i miri për mua?
 • A do të shërojë trajtimi lebrën time?
 • A ka ndonjë mënyrë për të shëruar plagët në trupin tim?
 • A ka ndonjë gjë që mund ta trajtojë mpirjen në këmbët dhe duart e mia?
 • A duhet të kem kontrollë të rregullta për sy, në rast se lebra ka prekur sytë?
 • Sa shpesh duhet ta vizitoj mjekun tim?
 • Si duhet të bashkëveproj me familjen time derisa kam plagë të hapura?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com