Lart

Sëmundja Lyme

Sëmundja Lyme, ose Lyme borreliosis, është një infeksion bakterial i përhapur tek njerëzit nga këpushat e infektuara.

Rriqrat janë krijesa të vogla të ngjashme me merimangën që gjenden në pyjet dhe zonat e shëndosha. Ata ushqehen me gjakun e zogjve dhe gjitarëve, përfshirë njerëzit. Këpushat që mbajnë bakteret përgjegjëse për sëmundjen Lyme gjenden në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe në pjesë të tjera të Evropës dhe Amerikës së Veriut.

Sëmundja Lyme shpesh mund të trajtohet në mënyrë efektive nëse zbulohet herët. Por nëse nuk trajtohet ose trajtimi vonohet, ekziston rreziku që të mund të zhvilloni simptoma të rënda dhe afatgjata.

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes Lyme

Simptomat e hershme

Shumë njerëz me fazë të hershme të sëmundjes Lyme zhvillojnë një skuqje të veçantë rrethore në vendin e pickimit të rriqrave, zakonisht rreth tre deri në 30 ditë pasi të kafshohen. Kjo njihet si eritemë migrans.

Skuqja shpesh përshkruhet se duket si një sy i një demi në një bord shigjete. Zona e prekur e lëkurës do të jetë e kuqe dhe skajet mund të ndjehen paksa të ngritura.

Madhësia e skuqjes mund të ndryshojë ndjeshëm dhe mund të zgjerohet për disa ditë ose javë. Në mënyrë tipike është rreth 15 cm (6 inç) të gjerë, por mund të jetë shumë më i madh ose më i vogël se kjo. Disa njerëz mund të zhvillojnë disa skuqje në pjesë të ndryshme të trupit të tyre.

Sidoqoftë, rreth një në tre persona me sëmundje Lyme nuk do të zhvillojnë këtë skuqje.

Disa njerëz me sëmundje Lyme gjithashtu përjetojnë simptoma të ngjashme me gripin në fazat e hershme, të tilla si lodhje (lodhje), dhimbje të muskujve, dhimbje të kyçeve, dhimbje koke, një temperaturë të lartë (ethe), dridhura dhe ngurtësi të qafës.

Simptomat e mëvonshme

Simptoma më serioze mund të zhvillohen disa javë, muaj apo edhe vite më vonë nëse sëmundja Lyme lihet e patrajtuar ose nuk trajtohet herët. Këto mund të përfshijnë:

 • dhimbje dhe ënjtje në nyje (artrit inflamator)
 • probleme që ndikojnë në sistemin nervor – të tilla si mpirje dhe dhimbje në gjymtyrët tuaja, paralizë e muskujve tuaj të fytyrës, probleme me kujtesën dhe vështirësi në përqendrim
 • probleme të zemrës – të tilla si pezmatimi i muskujve të zemrës (miokarditi) ose qesja që rrethon zemrën (perikarditi), blloku i zemrës dhe dështimi i zemrës
 • pezmatim i membranave që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore (meningjiti) – që mund të shkaktojë një dhimbje koke të fortë, një qafë të ashpër dhe ndjeshmëri të shtuar ndaj dritës

Si e merrni sëmundjen Lyme

Nëse një rriqër kafshon një kafshë që mbart bakteret që shkaktojnë sëmundjen Lyme (Borrelia burgdorferi), rriqra mund të infektohet gjithashtu. Më pas tik-taku mund t’i transferojë bakteret te një njeri duke i kafshuar.

Rriqrat mund të gjenden në çdo zonë me bimësi të thellë ose të mbipopulluar, ku ata kanë mundësi të ushqehen me kafshë.

Ato janë të zakonshme në zonat pyjore dhe shëndetsore, por gjithashtu mund të gjenden në kopshte ose parqe.

Trajtimi i sëmundjes Lyme

Nëse zhvilloni simptoma të sëmundjes Lyme, normalisht do t’ju jepet një kurs tabletash, kapsulash ose lëngu antibiotik. Shumica e njerëzve do të kërkojnë një kurs dy deri në katër javë, varësisht nga faza e gjendjes.

Nëse ju përshkruhen antibiotikë, është e rëndësishme që të mbaroni kursin edhe nëse ndiheni më mirë, sepse kjo do të ndihmojë në sigurimin e shkatërrimit të të gjithë baktereve.

Nëse simptomat tuaja janë veçanërisht të rënda, mund të referoheni tek një specialist për të bërë injeksione me antibiotikë (antibiotikë intravenozë).

Disa nga antibiotikët e përdorur për të trajtuar sëmundjen Lyme mund ta bëjnë lëkurën tuaj më të ndjeshme ndaj rrezeve të diellit. Në këto raste, duhet të shmangni ekspozimin e zgjatur në diell dhe të mos përdorni shezlongje deri sa të keni mbaruar trajtimin.

Aktualisht nuk ka konsensus të qartë për trajtimin më të mirë të sëmundjes Lyme post-infektive sepse shkaku themelor nuk është ende i qartë. Bëni kujdes nga faqet e internetit që ofrojnë teste dhe trajtime alternative diagnostike që mund të mos mbështeten nga prova shkencore.

Parandalimi i sëmundjes Lyme

Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë në dispozicion për të parandaluar sëmundjen Lyme. Mënyra më e mirë për të parandaluar gjendjen është të jeni të vetëdijshëm për rreziqet kur vizitoni zonat ku gjenden këpushat dhe të merrni masa paraprake të ndjeshme.

Ju mund të zvogëloni rrezikun e infektimit:

Sëmundja Lyme, ose Lyme borreliosis, është një infeksion bakterial i përhapur tek njerëzit nga këpushat e infektuara.

 • shmangia e barit të gjatë kur ecni
 • veshje të përshtatshme në zonat e infektuara me rriqna (një këmishë me mëngë të gjata dhe pantallona të futura në çorape)
 • veshje me ngjyra të lehta që mund t’ju ndihmojnë të dalloni një rriqër në rrobat tuaja
 • duke përdorur ilaç kundër insekteve në lëkurën e ekspozuar
 • inspektimi i lëkurës tuaj për këpusha, veçanërisht në fund të ditës, përfshirë palosjen e kokës, qafës dhe lëkurës (sqetullat, ijët dhe brezin e belit) – hiqni çdo këpushë që gjeni menjëherë
 • kontrollimi i zonave të kokës dhe qafës së fëmijëve tuaj, përfshirë skalpin e kokës së tyre
 • duke kontrolluar që kafshët shtëpiake të mos sjellin këpusha në shtëpinë tuaj në leshin e tyre
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com